21:05 / 15.10.2020.

Autor: Dnevnik u podne/IMS/HRT/Hina

Glasovanje zastupnika odgađano zbog problema s videovezom

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Saborski zastupnici poput Nikole Grmoje, Mire Bulja, Nikše Vukasa i Mišela Jakšića, kao i nekoliko HDZ-ovih zastupnika, danas su ostali doma.
Glasovanje o raspravljenim točkama kojem Hrvatski sabor zaključuje prvu redovitu sjednicu bilo je najprije upitno jer je nekoliko zastupnika ostalo doma. Potom je odlučeno da će se ti zastupnici uključiti videovezom, ali je došlo do tehničkih problema. 12 zastupnika na kraju je odustalo od glasovanja online, a glasovanje je nastavljeno.

Naime, nakon što je izglasano nekoliko zakona, nekim zastupnicima je došlo do problema s videovezom, na što je Peđa Grbin (SDP), te još nekoliko zastupnika zatražilo stanku.

Zastupnici glasuju videovezom, jer je zastupnik i član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Franko Vidović (SDP) pozitivan je na koronavirus. Potvrđeno je to ujutro iz Hrvatskog sabora.

➡️ Franko Vidović pozitivan na koronavirus
➡️ Sve o koronavirusu pratite na hrt.hr/koronavirus
➡️ Covid-19 - najnovije informacije
➡️ U Hrvatskoj jučer ponovno rekordan broj novih slučajeva - 7939 
➡️ Austrija maknula 7 hrvatskih županija s popisa upozorenja na COVID     
➡️ Istra - primjer borbe s koronavirusom

Otkazana je i sjednica Kluba zastupnika HDZ-a zbog epidemiološke situacije. Uz HDZ-ova veterana Josipa Đakića, u samoizolaciji su i HDZ-ov zastupnici Žarko Tušek i Siniša Jenkač, a kod kuće je od danas ponovno i potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner koji je 'prvu' samoizolaciju završio u utorak.

Iz Sabora su potvrdili da epidemiolozi kontaktiraju sve zastupnike koji su u srijedi, kao i Vidović, bili na sjednici Odbora za unutarnju politiku, a na kojoj su bili i predstavnici DORH-a, USKOK-a, policije, SOA-e.

Još nemamo povratne informacije kome je određena samoizolacija, kažu iz Sabora. Dodaju da su na toj sjednici Odbora bili i zastupnici Nikola Grmoja (Most) i Hrvoje Zekanović (HS) koji nisu članovi Odbora. Na sjednici, pak, nije bila članica Odbora Ermina Lekaj Prljaskaj.

Saborski zastupnici poput Nikole Grmoje, Mire Bulja, Nikše Vukasa i Mišela Jakšića, kao i nekoliko HDZ-ovih zastupnika, danas su ostali doma.


Svi koji su tu, kao i do sada bit će raspoređeni u tri dvorane.

- Provjerili smo sa stručnom službom, kolega Vidović se nije pojavljivao u prostorijama kluba pa nema potrebe da drugi zastupnici idu u samoizolaciju. Mi smo imali sastanak da i rasprave budu moguće videolinkom, a ne samo glasovanje pa ćemo vjerojatno do početka to uspostaviti da se i to može napraviti, rekao je Arsen Bauk (SDP).

Očekuje li da nakon stanke budu online sjednice, rekao je da očekuje da će Sabor raditi, a gdje će fizički biti, to je više tehničko pitanje.


Saborska stanka izazvala je replike između zastupnika Domovinskog pokreta Davora Dretara i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji je podsjetio na crne epidemiloške brojke.

- Kolege Bulj i Grmoja, njima je saborska služba idredila samoizolaciju, a ne epidemiolog. Podsjetit ću da je kolega Hrebak unatoč tome što mu je od njegovog epidemiologa bila određena samoizolacija, dovučen u Sabor kako bi saborska većina mogla funkcionirati, rekao je Nino Raspudić, Klub zastupnika Mosta.

- Mi smo imali sastanak da i rasprave budu moguće videolinkom, a ne samo glasovanje, sad imamo dva tjedna stanku, pa ćemo vjerojatno do početka to uspostaviti da se i to može napraviti, rekao je Arsen Bauk (SDP).

- U ovome trenutku kada je ovo naš posljednji radni dan u sljedeća dva tjedna pitam zašto sada u trenutku kada imamo stotine problema.

Jandroković ga je upozorio da govori izvan teme, na što je Dretar rekao imate pravo i dodao:

- Ja ću staviti svoju masku kao što ste i vi stavili masku svima koji bi vam se mogli usprotiviti u iduća dva tjedna, rekao je Davor Dretar iz Domovinskog pokreta.

- Vi hodajte bez maske, ako mislite da je to u redu, uzvratio je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora.

➡️ Nova potpredsjednica Sabora Sabina Glasovac

Prijepodne su zastupnici raspravljali o izvješću o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć, koja se prošle godine tražila više od 25 tisuća puta. Domovinsnki pokret ističe da bi taj broj bio manji da je država uređenija. Istodobno se traži više odvjetnika i više novca za taj institut.

Nova sjednica počinje 4. studenoga

Nova saborska sjednica počet će u srijedu 4. studenoga aktualnim prijepodnevom i trebala bi trajati do sredine prosinca. Na toj sjednici premijer Andrej Plenković će podnijeti Godišnje izvješće o radu Vlade u ovoj godini, izmijenit će se državni proračun za ovu godinu te donijeti proračun za 2021. godinu.

Saborska je praksa da se u proljetnom i jesenskom zasjedanju održe po dvije sjednice te da između njih bude stanka. Od konstituiranja u srpnju novi saborski saziv odradio je tri sjednice, dvije izvanredne i jednu redovitu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!