16:39 / 06.04.2021.

Autor: Ivica Đuzel/Regionalni dnevnik/HRT/E.L.S.

Glavina: Krajem travnja cijepljenje turističkih radnika

ilustracija

ilustracija

Foto: HRT / HRT

Turističkog travnja najvjerojatnije neće biti jer su zbog lošeg epidemiološkog stanja otkazane ili premještene za rujan i listopad sve veće planirane manifestacije, pa čak i biciklističke utrke. No, vrijeme do toplijih dana trebalo bi se maksimalno iskoristiti za cijepljenje djelatnika u turizmu. Početak je planiran za kraj travnja i početak svibnja, naravno ako bude dovoljno cjepiva.

Dok se u hotelijerstvu veliki dio radnika želi cijepiti, barem tako pokazuju provedene ankete Hrvatske udruge turizma, naći konobara ili konobaricu u Splitu koji to javno žele izreći pravi je pothvat.

- Razmišljam o tome intenzivno, mislim da se dovodim u opasnost radeći ovaj posao, ali se trudim održavati te mjere - kaže Klara, konobarica i dodaje kako je principu zainteresirana, ali će pričekati još malo vremena.

No vremena je sve manje. Predsezona je izgubljena, tako da posla nema, a do kraja svibnja kada bi trebale stići prve veće grupe gostiju do Dalmacije treba procijepiti što više djelatnika u uslužnom sektoru koji je i najizloženiji opakom virusu.

- Nacionalna udruga ugostitelja napravila je ankete među svojim djelatnicima, objekti koji su na obali i na jugu su negdje na 50 posto, pola pola su zainteresirani za cijepljenje, međutim što više razgovaramo o tome, uvijek se netko javi. Vjerujem kada se krene, da će biti više od pola, samo treba krenuti - izjavila je Jelena Tabak, predsjednica Nacionalnog ceha ugostitelja.

U dogovoru s HZJZ-om najkasnije bi se početkom svibnja trebali cijepiti turistički djelatnici, najavljuju u resornom ministarstvu. Prva skupina su oni u izravnom kontaktu s gostima, konobari, kuhari, recepcioneri a primjerice računovodstvo i udaljeno osoblje od turista nisu.

- Iskomunicirali smo s našim sektorom, dobili smo povratne informacije što se tiče brojki i komuniciramo sada s Nastavnim zavodom i Stožerom i idemo u smjeru i planom da krajem ovoga mjeseca i početkom sljedećeg već idemo u procjepljivanje sektora, naravno po nekim prioritetima s prvenstveno uslužnim djelatnostima koji imaju najviše kontakta s gostima - kazao je Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

Vjeruje se da će Vlada napokon osigurati dovoljno cjepiva za sve koji to žele. Pomoći će i oznaka Safe Stay In Croatia, a službe će provjeravati pridržavaju li se primjerice iznajmljivači svih propisanih mjera. Nitko nema pravo na kiks želimo li biti u zelenom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!