Glina sve praznija, a spomenik himni sve tiši

21.03.2019.

13:06

Autor: Sanja Pražen/I.H./HRT

-

-

Foto: - / -

Grad u kojem je bansku čast zaslužio Josip Jelačić, sve je stariji. Grad u kojem je skladana "Lijepa naša" sve je prazniji.
Svake nedjelje predvečer 25 mladića iz okolice Našica sjedaju u nekoliko kombija i kreću put Gline. Ondje ostaju do petka poslijepodne kada se vraćaju kući. Zašto baš u Glinu? Zato što su u tom gradu našli posao.

Dvije velike međunarodne tvrtke svoju su proizvodnju smjestile upravo onamo. Pa zašto je onda svaki četvrti stanovnik u posljednjih 7 godina napustio Glinu? Grad je ostao poluprazan i derutan. Toliko godina nakon rata, još nije obnovljen.

Grad u kojem je bansku čast zaslužio Josip Jelačić, sve je stariji. Grad u kojem je skladana "Lijepa naša" sve je prazniji. A spomenik hrvatskoj himni sve tiši. Kako žive oni koji su u Glini barem zasad ostali? Tko se brine o onima koji su ostarjeli, a ostali sami?

Po odgovore se zaputila Sanja Pražen. Priča iz emisije Puls.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!