Golemi kompleks propada, konkretnih planova za oživljavanje nema

19:38 / 02.06.2022.

Autor: Ante Raić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Urušio se krov bivše tvornice Gredelj u Zagrebu

Urušio se krov bivše tvornice Gredelj u Zagrebu

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Na prostoru na kojemu je nekoć bila tvornica željezničkih vozila Gredelj, jučer se urušio dio krova jednog od objekata. Golemi kompleks u širem središtu Zagreba prepušten je propadanju, a konkretnih planova za njegovo oživljavanje još nema.

Zaštićena industrijska baština koja je desetljećima prepuštena zubu vremena - jučer se napokon i sama urušila. Derutni kompleks koji je za 100 milijuna eura prije 16 godina kupio Grad Zagreb na čelu s Milanom Bandićem - sada izgleda - katrastrofalno.

- Kako nikad nema dovoljno novaca niti za osnovne potrebe funkcioniranja gradske infrastrukture, kulture, zdravstva..., jednostavno nije se nikad smoglo. Tako da ni ova vlast u ovim uvjetim inflacije neće nikad moći tamo ništa napraviti, unatoč njihovim maštanjima, rekao je Slavko Kojić, predsjednik stranke Bandić Milan 365. 

Bivši gradonačelnik Milan Bandić planirao je cijeli kompleks prodati, ali nova gradska vlast od toga je odustala. A da nešto treba učiniti, slažu se i gradska opozicija i pozicija.

- Za bilo kakvu ideju i projekt moramo promijenit detaljni urbanistički plan, promijenit GUP Grada Zagreba za tu lokaciju, da vidimo namjenu, kaže Mario Župan, zastupnik u Gradskoj skupštini (HDZ).

- Ono što je bitno je razviti jedan kvalitetan projekt, da se proširi centar Grada, da se Gredelj poveže sa starogradskom jezgrom. Tu postoji veliki potencijal, prostor je ogroman, smatra Renato Petek, zastupnik u Gradskoj skupštini (SDP). 

Aktualna vlast od problema - ne bježi.

- Zapušteni grad u koji jako puno treba ulagati, u koji treba prionuti svim silama da donesemo onu promjenu koju smo obećali, rekla je Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika. 

Idejno rješenje za područje od 13 hektara već postoji. Izradilo ga je čak sedam tvrtki. Jedino ograničenje je obveza zaštite industrijske baštine.

- Radili smo studije, da se napravi centralni gradski prostor, s više namjena, stambeni, poslovni i jedan multimodalni terminal, sa novim kolodvorom, međutim ništa se nije dogodilo od te studije do danas, iako je studiju financirao i Grad Zagreb i Europska banka za obnovu i razvoj, kaže Marko Dabrović, arhitekt.

Ideje postoje, gradonačelnik ima skupštinsku većinu koja bi mogla izglasati potrebne legislativne promjene, no na kraju ostaje pitanje - tko će sve to financirati?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!