Tucaković: Uvesti porez onima koji ne obrađuju svoje površine

16.07.2022.

19:38

Autor: M.M./Petar Mikuličin/Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Veliki požar koji je u srijedu buknuo na šibenskom području napokon je lokaliziran. Iza njega ostala je golema šteta u zaleđu Vodica, posebice u Zatonu i Raslini. Vatrogascima su, osim vjetra koji je stalno mijenjao smjer, najveći problem stvarali zapušteni tereni.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da je sustav odreagirao prema svim pravilima.

- Najnesretniji smo što su nam nagorjele kuće i napravljena  je velika materijalna šteta. Ovo je bila požarna oluja, ali srećom nije bilo ljudskih žrtava, rekao je. 

Istaknuo je i kako je veliki problem neobrađene površine.

- Svima koji ne obrađuju svoje površine treba uvesti porez, kao u Italiji. A treba i zakonom zabraniti spaljivanje ako želimo lijepu i zelenu Hrvatsku, istaknuo je Tucaković.

Na pitanje kakvo je stanje s opremom, rekao je da s današnjim danom imaju četiri kanadera, tri air traktora i jedan helikopter.

- Sustavno se ulaže u opremu, posebno zadnje 4-5 godina. Došlo je i 400 vozila u vatrogasni sustav, rekao je i zahvalio vladi RH koji su otvorili put i podržali vatrogastvo u RH. 

Istaknuo je i kako ove godine imaju puno više posla nego prošle.

- Suša je, malo je kiše palo. Oko 70.1 posto je više požara raslinja. Kanaderi su sudjelovali do sada na 52 požara. Veliko je povećanje opožarene površine, ona je trostruko veća. Izgorio nam je jedan otok Cres zajedno s Lošinjem i to su nepopravljive štete i za biljni i životinjski svijet, ali i za sve kulture - vinograde, maslinike, rekao je istaknuvši da će trebati dugo vremena da se to oporavi. 

Golema materijalna šteta

Od Okita do Rasline gorjelo je nebo i zemlja. A veliki problem bila su zapuštena zemljišta na nepristupačnom terenu.


Upravo su neobrađeni tereni presudili Draženovu vinogradu.

- Problem je neobradivih površina i džungle oko nas koji se nečim bavimo. Tako da ovaj vinograd, vatra nije direktno bila u njemu, ali on je spržen okolnom toplinom, rekao je Dražen Ševerdija, Zaton.

Parcele zapuštene, a imovinsko-pravni odnosi - neriješeni. I upravo zato su - tempirana bomba.

- Na taj način se šteta povećava. Opseg požara bude veći. I kod ovakvih vremenskih uvjeta, kao što su vladali u trenutku izbijanja ovog požara, u konačnici dovedu do ovog što sada imamo, rekao je Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik.

Italija, primjerice, strogo oporezuje vlasnike neobrađenog zemljišta.

- Non-stop komunalni redari obilaze, non-stop se i kažnjava. Ima i vlasnika koji plate da se očiste. I tu nema problema. Međutim, problematika je kod poljoprivrednih površina, kaže Ante Cukrov, gradonačelnik Vodica. 

- Takve stvari bi država trebala iskorijeniti. Doslovno. Sasjeći. Ne može biti razlog to što su 50 baba i 100 stričeva suvlasnici, rekao je Zoran Milanović, predsjednik RH.

U borbi protiv buktinje zlata bi vrijedilo i da je više protupožarnih putova.

- Ovakvo stanje je neodrživo. I ono što mogu sad spomenuti, nakon ovog požara, jer imam iskustva dugogodišnjeg i nakon ostalih požara, te opožarene površine se ne dovode u stanje da se očiste, istaknuo je Milošević.

Ako se ne nađe način da se to riješi, veliki požari bit će još češći, a šteta možda - i veća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!