Gong: Otvorena vrata političkom prekrajanju granica prije svakih izbora

25.05.2023.

14:37

Autor: HRT/D.M./Hina

Gong, Ilustracija

Gong, Ilustracija

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Iz Gonga su ocijenili da Vladin prijedlog Zakona o izbornim jedinicama sadrži 'frankenštajnske' jedinice koje spajaju Pag i Petrinju, Vir i Kutinu, Osijek i Koprivnicu, dok je Zagreb i dalje podijeljen na više izbornih jedinica.

Gong upozorava na ozbiljne nedostatke Vladinog modela jer dodatno narušava ionako teritorijalno nelogičan izgled izbornih jedinica frankenštajnski spajajući Pag i Petrinju, Vir i Kutinu, Osijek i Koprivnicu u istu jedinicu te zadržavajući podjelu Zagreba u više izbornih jedinica, navode u priopćenju.

'Fragmentacija administrativnih cjelina'


Ocjenjuju da je Vlada zanemarila uputu Ustavnog suda da pri formiranju izbornih jedinica izbjegne fragmentaciju postojećih administrativnih cjelina, odnosno gradova i županija. U Gongu smatraju da nove granice izbornih jedinica u tom pogledu ne donose poboljšanje, već upravo naprotiv, donose regresiju dosadašnjeg modela.

- Do sada su tri izborne jedinice u potpunosti obuhvaćale cjelovite županije, a sada svaka sadrži fragmente od jedne do tri županije u svom sastavu. (...) Vlada je propustila priliku napraviti ozbiljnu i održivu izbornu reformu, kojom je mogla trajno izbalansirati izborne jedinice. Štoviše, danas predloženim modelom širom je otvorila vrata stalnom političkom prekrajanju granica prije svakih izbora, uslijed demografskih promjena, ističe se u priopćenju.

'Hrvatska zarobljena u modelu 10 jedinica po 14 mandata'


- Hrvatska će tako ostati zarobljena u modelu 10 jedinica po 14 mandata, dok je Gong predložio model s 6 izbornih jedinice koje u potpunosti slijede granice županija i u kojima bi se biralo između 17 i 29 zastupnika, ovisno o broju birača ili stanovnika, navodi se u priopćenju. Kažu i kako kritiku Vladi Gong nije uputio samo zbog sadržaja novog prijedloga izbornih jedinica, već i zbog netransparentnog i isključivog procesa u kojem su sudjelovali navodni neimenovani stručnjaci u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Potez Vlade stoga smatraju 'opasnim za zdravlje demokracije' jer, 'urušava povjerenje građana i građanki u izborni proces i demokratske institucije'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!