Kritike oporbe na izmjene Zakona o izbornim jedinicama

25.05.2023.

Zadnja izmjena 19:05

Autor: HRT/D.M./Hina

Oporba komentira izmjene Zakona o izbornim jedinicama

Oporba komentira izmjene Zakona o izbornim jedinicama

Foto: HTV / HRT

Oporba je Vladin model izbornih jedinica oštro kritizirala. Smatraju da će situacija biti lošija nego sada. Kritiziraju i Ustavni sud koji se navodno ne želi uključiti u ocjenjivanje prijedloga prije nego što bude izglasan u Saboru.

Više pogledajte u prilogu Matee Šeparović:

Sandra Benčić (Možemo) kaže da prijedlog Zakona 'pokazuje da HDZ ponovno krade izbore i namješta izborne jedinice' da si poveća izglede za uspjeh.


- Do sada smo imali tri izborne jedinice koje su pratile granice županija, a od danas nemamo nijednu jer svaka izborna jedinica cjepka minimalno jednu županiju, a imamo i frankenštajnsku 7. izbornu jedinicu u kojoj birači iz Kutine i Novske glasaju s onima s Paga, rekla je.

Benčić tvrdi da je premijer napravio prijedlog da im pogoduje na izborima, jer se nema hrabrosti suočiti s problemima u HDZ-u i boji se suočiti s Anušićem.

Zaključila je da smo zato "od danas u poziciji neustavnosti budućih izbornih jedinica".

Zar Plenković hoće da se nakon 30 godina, u kojima smo donekle mislili da smo konsolidirali demokraciju, dovedemo u stanje banana-država u kojima se poništavaju izbori, upitala je Benčić.

Peđa Grbin (SDP) smatra da prijedlog Zakona o izbornim jedinicama manje poštuje ono što je Ustavni sud odlučio nego sustav koji smo imali dosad. No, kaže Grbin, predsjednik Miroslav Šeparović unaprijed najavljuje da neće reagirati, iako Ustavni sud može Saboru o tome podnijeti izvješće.

Meni to djeluje kao da je Šeparović dopustio da se donese onakva odluka kako bi pokazao da nešto radi, a u konačnici ne planira ništa konkretno napraviti oko izbornih jedinica i očito je da se oko toga dogovorio s HDZ-om, mišljenja je Grbin.

Za Davorka Vidovića (Socijaldemokrati) riječ je o demonstraciji političke sile da se ponudi model skrojen u 'obiteljskoj kuhinji'. Dodaje kako je logično da zakone od velike važnosti za demokratsku strukturu zemlje 'sačini i prezentira struka i da se povede najšira moguća javna rasprava, što je potpuno isključeno'.

I Vidović kaže da je HDZ predložio frankenštajnski sustav, u kojem ima izborna jedinica od Novske do Novalje, u kojem je pola Hrvatske u samo jednoj izbornoj jedinici. Smatra da je riječ o lošem prijedlogu i samovolji HDZ-a da si poveća šansu za jedan ili dva mandata na račun 'gerrymanderinga'.

Božo Petrov (Most) izjavio je da je predsjednik Ustavnog suda Šeparović bio i bit će produžena ruka vladajućih.

- Tresla se brda, rodio se miš. Most je i prije pet mjeseci rekao da će se upravo ovo dogoditi. Da će se i dalje birati 14 saborskih zastupnika po izbornoj jedinici, da će ostati 10 izbornih jedinica, da se apsolutno ništa posebno neće mijenjati. Pa sve smo vam to rekli i prije pet mjeseci. Zašto? Zato što njima ovaj sustav odgovara, izjavio je predsjednik Mosta Božo Petrov.

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) ocijenio je da definiranje izbornih jedinica nema veze s demokratskom praksom jer se ne uključuje nitko iz oporbe, a zakon će se donijeti u manje od godinu dana do izbora.

U doba Domovinskog rata bilo je više sluha i razgovora s oporbom nego danas i ovo je još jedan primjer Plenkovićeva autokratskog vođenja države jer će si vladajući pokušati priskrbiti koji mandat više ovim neprirodnim cjepkanjem županija, ustvrdio je.


'Ovo manje poštuje odluku USUD-a nego sustav kojeg smo imali'

Anka Mrak Taritaš
(GLAS) ističe da želi živjeti u zemlji liberalne demokracije, u kojoj se ne manipulira.


- Plenković čini sve da izlaznost na izbore bude što manja, način na koji se ovome pristupilo je ispod svake razine i učinjen je ozbiljan korak nazad, dodala je.

Mrak Taritaš smatra da je zadaća oporbe potaknuti revolt građana, tako da građani kažu premijeru Plenkoviću: 'e, pa, ne možeš nam ukrasti izbore, izaći ćemo i nećemo glasati za tebe'.

- Nisam imao namjeru danas doći pred kamere, ali kad sam ovo prolazno čuo gospodina Petrova, jednostavno sam morao. Meni je nejasno kako hrvatska oporba, bez obzira na objektivne rezultate koje radi ova Vlada - ne može u jednom trenutku reći nešto je dobro, nešto valja, poručio je saborski zastupnik HDS-a Hrvoje Zekanović.

IDS: Apsurd je da VIII. izborna jedinica nije cijela Istra 


Predsjednik IDS-a Dalibor Paus ocijenio je u četvrtak da prijedlog Zakona o izbornim jedinicama nije nikakav iskorak kad je riječ o reprezentativnosti građana u predstavničkim tijelima te da način njegova donošenja savršeno opisuje kako Hrvatska zaostaje u demokratskim standardima. Dodao je kako su vladajući prijedlog donijeli sami, iza zatvorenih vrata, što smatra poraznim, a ponajprije zabrinjavajući jer o promjenama izbornog zakona odlučuje samo jedna stranka.

- Zakonodavac očito smatra da građani Matulja koji sad spadaju u VII. izbornu jedinicu - imaju različite probleme i prioritete od građana Istarske županije i Grada Rijeke, ali iste s građanima Siska i Gorskog kotara, s kojim će sad dijeliti izbornu jedinicu. To ne samo da nema smisla, nego nije u skladu s odlukom Ustavnog suda, koji kaže da granice trebaju pratiti što više prirodne i administrativne granice Hrvatske, istaknuo je.

Grmoja: Izborne jedinice prekrojene za pobjedu HDZ-a


Zastupnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je da ovako prekrojene izborne jedinice trebaju osigurati HDZ-u pobjedu na izborima i prikriti pravo stanje broja birača. Grmoja je upozorio da će po novom modelu Slavonija imati više birača nego stanovnika. Ustvrdio je kako HDZ-u ni to neće pomoći jer i "namještene ankete pokazuju da nemaju nikakvog koalicijskog potencijala". Grmoja kaže da se kao birači u Hrvatskoj vode mnogi ljudi koji žive u zemljama zapadne Europe, BiH ili Srbiji.


- Mi nismo kao lijeva oporba koja kuka i plače nad onim što je HDZ napravio, jer smo znali da će HDZ prekrojiti izborni sustav kako njima odgovara, rekao je Grmoja. Najavio da će, kada budu na vlasti, omogućiti veću participaciju građana, uvesti elektroničko ili dopunsko glasovanje, kao i obvezno glasovanje, te srediti popis birača. Upozorio je da u lipnju istječe moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima te kako strahuje da će "oni dovesti jeftinu radnu snagu, dodatno rušiti cijenu rada i uzrokovati novo iseljavanje". 

Miletić: Neće vam pomoći prekrajanje, izgubit ćete izbore


- Zaboli nas đon premijeru, ne bojimo vas se i jedva čekamo izbore. Neće vam pomoći prekrajanje jedinica, kao ni to što su Matulji u istoj jedinici sa Obrovcem i Petrinjom, neće vam pomoći sve što radite, jer će se probuditi uspavani dio naroda koji nije izlazio na izbore, njima vas je dosta, poručio je Marin Miletić (Most) u saborskom govoru na slobodnu temu.

Imao je tko i obraniti čast predsjednika Vlade iako, kako kaže, danas nije imao namjeru stati pred kamere, ali onda je vidio Božu Petrova.

- Nije više problem nešto konkretno, nego nešto totalno apstraktno. I meni je nejasno kako hrvatska oporba, bez obzira na objektivne rezultate koje radi ova vladajuća većina i ova Vlada, ne može u jednom trenutku reći - nešto je dobro, nešto valja, rekao je Hrvoje Zekanović, HDS.

Izmjene nisu sjele ni gradonačelniku Tomaševiću.

- Ne slažem se s promjenom, ne slaže se ni Skupština. Prije mjesec dana je donijela zaključak da traži da izborna reforma ide u smjeru da Zagreb bude jedna jedinica, to bi bilo najpravednije, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Krajnja je mjera pokretanje referenduma, a prije toga lijeva oporba animirat će i građane da se uključe u e-savjetovanje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!