Grlić Radman: Srbija mora uskladiti svoju vanjsku politiku s politikom EU-a

14.06.2023.

09:39

Autor: A sada Vlada/Hrvatski radio/HRT/A.S.

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: A sada Vlada / HRT

U emisiji "A sada Vlada" koju vodi i uređuje Jelena Mikovčić gostovao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Govorio je o izborima u Crnoj Gori, položaju Hrvata u Srbiji i situaciji na Kosovu. 


Ministar je komentirao slučaj Sabljak, gdje je Ustavni sud prihvatio tužbu Damiru Sabljaku zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku. Podsjetimo, Sabljak vodi spor s Ministarstvom vanjskih poslova praktički još od 2016. godine kada je prvi put nadležnima prijavio sumnje o zlouporabi vlasti i izvlačenju javnog novca. 

- Damir Sabljak vraćen je na posao, taj postupak više ne traje. Rješenjem više službeničkog suda, Sabljak je tom odlukom proglašen odgovornim i krivim za tešku povredu službene dužnosti. Njemu je izrečena novčana kazna u mjesečnom iznosu od 20 posto ukupne plaće. Znači, na vrijeme od 6 mjeseci, time je zapravo disciplinski postupak protiv njega završen, objasnio je Grlić Radman. 

Na pitanje o kupovini udjela Sberbanka u Fortenova grupi, ministar odgovara da se tu radi o špekulacijama. 

- One su neutemeljene, besmislene. Hrvatska Vlada niti je sudjelovala, niti sudjeluje u procesu preuzimanja, objasnio je Grlić Radman. 

Dodaje da je u fokusu Vlade bila socijalna stabilnost i hrvatsko gospodarstvo.  

Izbori u Crnoj Gori


Komentirajući izbore u Crnoj Gori, rekao je da je uspješno riješena demokratska tranzicija. 


- Po izjavama Jakova Milatovića, mislim da je to osoba koja može pridonijeti prosperitetu Crne Gore, slijediti europski put. Što se tiče ovih izbora, izvanrednih parlamentarnih, oni su isto pokazali nešto novo, da se upravo pokret "Evropa sad" pokazao kao najjača stranke te je ostvarila  24 mandata, rekao je. 

Grlić Radman očekuje dobre odnose  s novom vladom Crne Gore. 

- Mi smo uvijek ulagali u dobre odnose, ulagat ćemo i dalje. Nama je također u interesu rješavanje otvorenih pitanja s Crnom Gorom, odšteta logoraša, povratak broda Jadran, određivanje granice na moru, budući da je na kopnu riješena, istaknuo je Grlić Radman. 

Položaj Hrvata u Srbiji

Uskoro premijer Andrej Plenković putuje u Suboticu gdje će se otvoriti "Hrvatska kuća". Ministar kaže da osim što će taj projekt imati simboličnu važnost, on će imati i jedno dugoročno djelovanje ne samo Hrvatskog narodnog vijeća nego i drugih udruga. 

- Radit će na djelatnostima koje će raditi u interesu što bolje povezanosti Hrvata u Vojvodini, ali i naravno na što boljoj promociji statusa Hrvata u Vojvodini, odnosno Srbiji. Sigurni smo da će mjera naših bilateralnih odnosa s predstavnicima te zemlje odražavati na njihov položaj, kazao je Grlić Radman. 

Dodao je da mu se čini da dolazi jedna nova era u jačanju njihovog položaja. 

- Nadamo se da će i u Crnoj Gori biti puno bolji, kazao je. 

Situacija na Kosovu 

Naglasio je da Srbija mora jasno odrediti da je opredijeljena prema Europskoj uniji. 

- Ona mora uskladiti svoju vanjsku politiku s vanjskom politikom Europske unije, mora promovirati globalnu sigurnost, raditi na poboljšanju dijaloga sa svim zemljama zapadnog Balkana i sa zemljama članicama Europske unije i naravno s Hrvatskom, rekao je Grlić Radman.

Što se tiče Kosova, Grlić Radman je rekao da je Kosovo jedna realnost te da je većina zemalja priznala neovisnost. 

- To je nešto što se razvija, Kosovo ima prirodnu želju biti članica i drugih međunarodnih organizacija i u tome uživa podršku Hrvatske. Naravno da mi podržavamo svaki razgovor i dogovor. Sigurno da obje stvari imaju veliku odgovornost, ali mi ne možemo prosuditi tko je tu više ili manje odgovoran, istaknuo je za kraj ministar Grlić Radman. 

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!