Malenica: Vidjet će se mogućnosti za revidiranje popisa birača

08.02.2023.

Zadnja izmjena 15:56

Autor: A sada Vlada/Hrvatski radio/HRT/Hina

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica

Foto: Robert Anic / Pixsell

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u srijedu da će se, nakon odluke o ukidanju Zakona o izbornim jedinicama, vidjeti koje su mogućnosti za revidiranje popisa birača.

U idućem razdoblju ćemo pripremiti izmjene Zakona o izbornim jedinicama i revidirati podatke iz registra birača. On u najvećoj mjeri počiva na evidenciji prebivališta, istaknuo je Malenica u izjavi medijima nakon sjednice Vlade.

U vezi razlika između popisa birača i popisa stanovništva najavio je da će njegovo ministarstvo sjesti s MUP-om i vidjeti koje su mogućnosti kako bi se brojevi uskladili. Naime, trenutno je na popisu birača nešto više od 3,6 milijuna osoba, dok je popis stanovništva pokazao da u Hrvatskoj živi nešto više od 3,8 milijuna stanovnika.

Napomenuo je da se popis birača zasniva na podacima o boravištu i prebivalištu građana, a u razmatranju o mogućnostima usklađivanja sa stvarnim stanjem u obzir se mora uzeti i nedavna odluka Ustavnog suda, koji je presudio da je MUP odjavom prebivališta po službenoj dužnosti građaninu povrijedio pravo na slobodu kretanja.

Samim time se doveo u pitanje postupak policijskih postaja po pitanju nadzora i kontrole prebivališta i boravišta samih građana, rekao je.

Razmišlja se o usklađivanju tih podataka s onima iz drugih registara, a također će se pokušati podići svijest građana da aktualiziraju svoje podatke.

Na opasku novinara kako nije teško shvatiti da je na popisu birača više nego što ih je u stvarnosti, Malenica je ustvrdio da je popis stanovništva statistički podatak, dok je registar taj koji utvrđuje koliko ima birača.

Registar birača je važeći, on utvrđuje broj birača u datom trenutku. Mi ćemo u narednom razdoblju posvetiti tome pažnju, rekao je Malenica.

Malenica: Nekim sucima nisu se svidjele sigurnosne provjere


Komentirajući odluku Ustavnog suda o ukidanju članka iz Zakona o sudovima, kojim se za suce propisuje periodična sigurnosna provjera svakih pet godina, Malenica je poručio da će Vlada tu odluku poštivati, ali se s njom ne slaže.


Sigurnosne provjere su postojale i prije njihova unošenja u zakon, istaknuo je Malenica i dodao da je zakon izmijenjen prošle godine, nakon niza afera među sucima, kada je povjerenje građana u sudstvo bilo na niskoj razini.

Također se ne slaže s tvrdnjama kojima je obrazloženo njihovo ukidanje. Rekao je da se sudskim provjerama ne presumira krivnja sudaca niti bi time izvršna vlast imala utjecaj na izbor i imenovanja sudaca.

Kod sigurnosnih provjera, izvršna vlast, Ministarstvo pravosuđa ni SOA, ne bi imala utjecaja, već bi to bilo isključivo u nadležnosti Vrhovnog suda, koji bi mogao pokrenuti ili ne pokrenuti stegovni postupak ako se utvrde određene prepreke, rekao je Malenica.

Na tvrdnju novinarke o tome da se nekim sucima nisu svidjele sigurnosne provjere, Malenica je odgovorio potvrdno.

To je činjenica, rekao je Malenica, ali to ne vidi kao "pljusku njemu", i smatra kako to ne znači da su suci nedodirljivi.

Malenica: Dodatno uređivanje postupka posvajanja iz trećih zemalja


Ministar pravosuđa Ivan Malenica komentirao je u emisiji "A sada Vlada" slučaj osmero hrvatskih državljana, koji su ponovno privedeni u Zambiji. Zaustavljeni su u zračnoj luci u Ndoli - kada su trebali otputovati iz te zemlje nakon što je prekinuto suđenje. Najavio je i dodatno zakonsko uređivanje postupaka priznanja stranih sudskih odluka koje se odnose na posvajanje.


- Imamo zaista neobičnu situaciju, dobili smo informaciju jučer oko 10 sati da su prošli graničnu kontrolu u zračnoj luci, ali da su zaustavljeni u imigracijskom uredu. Situacija je čudna s obzirom na to da je dan prije prekinut postupak, vraćene su im putne isprave...da bi bili ponovno uhićeni zbog istih optužbi. Aktivirali smo veleposlanika koji je dosad bio uključen u slučaj. Imamo informaciju da ih se tereti za ista kaznena djela. Je li bilo anonimnih prijava, mi u ovom trenutku tu informaciju nemamo. Pretpostavljam da će se o tome raspravljati na idućem ročištu, za koje nemamo informaciju kad bi moglo biti, rekao je Malenica.


Dodao je da su u kontaktu s odvjetnicima hrvatskih državljana te da pružaju svu diplomatsku pomoć.


- Kontaktirao sam i ministra pravosuđa Zambije, ne ulazeći u meritum postupka te postupanje suda i tužitelja, već apelirajući da se našim državljanima poštuju temeljna ljudska prava i pravo na pravično i pošteno suđenje, rekao je Malenica.


Što će biti s djecom?


- Djeca su hrvatski državljani, imaju važeće putne isprave koje su izdala hrvatska tijela. Imamo informaciju da se djeca nalaze u sirotištu. Kao što brinemo o našim odraslim državljanima, brinemo i o djeci. Nastavljamo o tome i dalje razgovarati s predstavnicima Zambije i Konga, poručio je ministar.


Malenica je istaknuo kako nastavljaju diplomatsku aktivnost putem veleposlanika i predstavništva EU-a u Zambiji.


Što se tiče samog postupka. Malenica je podsjetio da je Vrhovni sud napravio nadzor nad radom hrvatskih sudova. Vrhovni sud i Ministarstvo pravosuđa utvrdio da su u svim postupcima posvajanja u Hrvatskoj, odnosno priznanja stranih sudskih odluka, ispoštovani pozitivni propisi.

- Kroz inspekcijski nadzor nad sudovima koji su donosili ove odluke utvrdili smo da su poštovane procedure za dodjelu predmeta sucima koji su sudili u ovim predmeta. Cjelokupni postupak priznanja stranih sudskih odluka koji se odnosi na posvajanje zaslužuje da se dodatno uredi, da se uključe nadležni Centri za socijalnu skrb. Ministarstvo rada predložilo nam je izmjene Zakona o međunarodnom privatnom pravu. Dodali bi u taj Zakon jedan članak koji bi detaljnije uredio priznanje stranih sudskih odluka koje se odnose na posvajanje. Prije svega kada se postupak pokrene pred hrvatskim sudovima da se uključi Ministarstvo rada, odnosno Centar za socijalnu skrb, da se provjeri jesu li osobe na koje se odnosi strana sudska odluka prošle cijelu proceduru u RH koja se odnosi na posvajanje, a isto tako ako dođe do priznanja strane sudske odluke - da ona bude dostavljena Centru za socijalnu skrb kako bi mogao provoditi daljnji nadzor nad tom obitelji i posvojenom djecom, pojasnio je ministar.

Malenica je rekao kako se neće ići u reviziju svih posvajanja iz zemalja koje nisu potpisnice Haške konvencije.

"Najlakše bi bilo utvrditi koliko svaka jedinica ima birača, bez prekrajanja"


U vezi s izmjenom Zakona o izbornim jedinicama najlakše bi bilo utvrditi koliko svaka jedinica ima birača i sukladno tome doći do broja zastupnika, bez prekrajanja izbornih jedinica jer je to uvijek kompleksno. Mijenjanje granica je uvijek složen i kompleksan potez jer tu se traži da jedinice budu jednake veličine. To bi po hrvatskom sustavu bilo oko 360.000", rekao je Malenica.

- Ako krenemo s postojećim izbornim jedinicama, prije svega ovim iz istočne Hrvatske gdje nedostaje određeni broj birača, to bi značilo povlačenje prema zapadnom dijelu Hrvatske. To je jedna kompleksna aktivnost, ocijenio je. Istaknuo je da bi puno lakši model bio da u postojećim izbornim jedinicama, koje su na snazi 23 godine "i građani su se već s njima identificirali" - ide na razmjeran sustav, da se bira ovisno o broju birača.

Malenica je dodao i kako ima prijedloga da svaka županija bude izborna jedinica i kako je to također na tragu stava Ustavnoga suda da se prati teritorijalni ustroj. Za mogućnost povećanja broja saborskih zastupnika (sa 151 na 159) rekao je kako to nije realno već da bi se taj broj mogao kretati u okviru postojećeg broja zastupnika.

Ministar pravosuđa i uprave poručio je da se mora dobro promišljati da novi model bude održiv u desetak izbornih ciklusa, no pri izmjeni zakona ne očekuje konsenzus zbog oporbenog "prikupljanja političkih poena".

U videoprilogu poslušajte razgovor u cijelosti:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!