14:49 / 20.08.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Požar kod Pakovog Sela pod nadzorom, kuće nisu bile ugrožene

Požar/Arhiva

Požar/Arhiva

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

U požaru otvorenoga prostora na području Pakovog Sela gori trava, nisko raslinje, hrastova i borova šuma, a u gašenju požara sudjelovalo je 19 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila te dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415.

ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru u 13,11 sati. Požarom je, kako navodi, zahvaćena trava, nisko raslinje, hrastova i borova šuma.

- Nažalost iz godine u godinu nam se požari ponavljaju na određenim prostorima, u drugoj polovici kolovoza je to standardno. Ovo područje Pakovog sela čim malo zapuše, i ove godine dosta velika suša, novi požar. Mogu reći da smo požar brzo stavili pod nadzor, 37 vatrogasaca, dva kanadera, rekao je Darko Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije.

- Nije bilo ugroženih kuća, gori trava, makija i dat ćemo sve od sebe da se to stavi brzo pod nadzor, dodao je.

- Moram spomenuti i požar kod Oklaja gdje imamo opožarenu površinu od 370 hektara, gdje je i dalje 50 vatrogasaca. Kako je pojačao vjetar danas, imamo izbijanje, radimo na sanaciji.

- Ako imamo svaki dan požar, samo šetamo s jedne na drugu stranu, ti se požari pojavljaju i danju i noću. Mogu reći da su namjerno potpaljeni. Tome na kraj treba stati s represivnim mjerama. Treba se pokušati pronaći počinitelja. Svih boli kada se naplati kazna. Kad pogledamo da je sat rada kanadera 70 tisuća kuna, onda je ova jučerašnja intervencija kod Oklaja i višemilijunska, otkrio je Dukić.

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) upozorava građane na zabranu paljenja bilo kakve vatre na otvorenom, a ukoliko primijete dim ili požar da odmah zovu vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Osumnjičen 22-godišnjak za izazivanje požara na Hvaru

A za izazivanje požara u uvali Stupišće na otoku Hvaru ispaljivanjem signalne rakete s plovila - policija je nakon kriminalističkog istraživanja osumnjičila 23-ogodišnjaka. Protiv njega je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu te je predan policijskom pritvorskom nadzorniku.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!