Građani podijeljeni oko žilet-žice na ogradi kampa

31.08.2023.

Zadnja izmjena 19:39

Autor: Anita Bartolović/D.M./Regionalni dnevnik/HRT

Dio turističkog kampa Valalta u Rovinju nedavno je ograđen žilet-žicom. Iz Uprave kampa kažu da je žica postavljena zbog učestalih provala i krađa. No, takav se način zaštite odmah našao na udaru javnosti, te su na preporuku grada Rovinja jedan dio ograde skinuli. 

Naturistički kamp u Rovinju ovih dana plijeni pozornost javnosti. Ali ne zbog turističke ponude nego zbog postavljene žilet-žice na dijelu ograde kampa. Rovinjci iznenađeni i podijeljeni.

"Loše, baš loše", "Bodljikava žica, pa zašto, to nije ni za stoku", "Možda je i dobro, to je jedan od vrhunskih kampova i paze na svoje goste", neke su od reakcija građana.

Jedan dio žilet-žice uklonjen


Ni dobro ni loše, a na pogled nelagodno. Na ogradu kampa, kažu - postavili su bodljikavu žicu radi sugurnosti građana nakon učestalih provala i krađa na području kampa. Jedan dio žice je skinut dok drugi još uvijek stoji.


Dozvolu za snimanje unutar Kampa ekipa HRT-a nije dobila, a Čuvarska služba kampa Valalta očitovala se kratkim priopćenjem.


- Na preporuku Grada Rovinja, skinuli smo žilet-žicu i postavili drugi vid tehničke zaštite u cilju sprečavanja čestih provalnih krađa, koje su se događale u našem kampu. Inače, na taj je način bilo zaštićeno samo 1% ukupno ograđene površine (oko 50 m), na dijelu gdje su se najčešće dešavale provale u kampu, poručuju.


Iz Grada kažu kako je priča prenapuhana


Komunalni redari grada Rovinja izašli su na teren, no za uklanjanje žice nisu imali ovlasti jer je riječ isključivo o privatnom posjedu. Iz grada Rovinja smatraju da je priča o postavljanju žice prenapuhana i da se time šteti turističkoj slici i ugledu grada.


To ne bi trebao biti primjer ugrožavanja ničijih sloboda, niti vrijeđanja bilo koga. Jednostavno se dogodila takva tehnička zaštita na minimalnom dijelu jedne ograde od jednog kampa. Rekao bih da izjavio je gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga.

Otvara se pitanje: Gdje je granica?


Političari nisu imali tako pomirljiv stav prema žilet-žici kada je bila postavljena na granici sa Slovenijom. Zato se otvara pitanje: Gdje je granica? Hoće li kampovi, hoteli i turistička naselja svoja područja početi ograđivati žicom?


- Mislim da je žilet žica za 21. stoljeće potpuno neprimjerena, mislim da postoji puno boljih tehnoloških rješenja ukoliko se neko područje od nekoga želi sačuvati, vjerujem da će kolege brzo reagirati i da će kamp biti primjereno ograđen, smatra Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma. 

Činjenica je da svako postavljanje žilet-žice uvijek nailazi na osudu javnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!