Tomašević: Prijetnje smrću sam očekivao

23.02.2023.

Zadnja izmjena 20:40

Autor: HRT/Hina

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Sjednica Gradske skupštine u četvrtak obilježena je u utorak pauzama oporbe koje su odgodile početak aktualca, kao i tvrdnjom gradonačelnika Tomislava Tomaševića da je prijetnje smrću i očekivao.

Nije mi jasno kako netko očekuje da netko poput mene na ovakvoj funkciji mijenja stvari u gradu, a da neće dobiti prijetnje smrću. Ja sam to očekivao. Tko prijeti, za što prijeti, kada su ozbiljne prijetnje smrću, to će istražiti policija, rekao je Tomašević na aktualnom satu odgovarajući zastupniku Mosta Trpimiru Goluži.


Osvrnuo se time na svoju jučerašnju izjavu u intervjuu Mreži TV, istaknuvši da ga takve prijetnje neće pokolebati, iako ga je Goluža optužio da se drastično promijenio zbog straha za vlastiti život. 


Današnji Tomislav Tomašević je potpuno različit od Tomaševića prije izbora u gradu. Molim nadležne da provedu istrage, rekao je Goluža.


Predsjednik Skupštine Joško Klisović dodao je da gradonačelnik, u sustavu grada, nije jedini koji dobiva takve prijetnje, no nije detaljno objasnio tko ih još dobiva. 

Povučena točka o zakupu poljoprivrednog zemljišta 


Sama sjednica Skupštine počela je pauzama i tom se dinamikom rasprava o dnevnom redu zaključila tek iza podneva. Pauze su održane na zahtjev klubova Mosta i Stranke rada i solidarnosti, koji su na samoj sjednici pisali točke koje žele uvrstiti po hitnom postupku kao točku dnevnog reda. Most je tražio da se u roku od 30 dana izmijeni Prostorni plan u Brezovici i lokacija od 72 hektara poljoprivrednog zemljišta, koje je grad planirao dati u zakup poljoprivrednicima, prenamijeni u zemljište društvene namjene.


Gradonačelnik je, zbog takvih kritika, samoinicijativno predložio povlačenje prijedloga o raspisivanju javnog natječaja o zakupu poljoprivrednog zemljišta, no oporbu je upozorio da će time, s njima, podijeliti političku odgovornost, jer postoji lošiji scenarij.


Moguće je, upozorio je oporbenjake, da sada ministarstvo samostalno raspiše svoj natječaj te da u tom slučaju uskrati suglasnost na prijedlog o prenamjeni zemljišta. 


Mi se slažemo da vrijedno poljoprivredno zemljište treba biti iskorišteno za društvenu namjenu.


Povući ćemo točku, napraviti još jedne konzultacije s ministarstvom poljoprivrede (...), ali u dobroj vjeri, s obzirom na to da je cijela oporba bila za to, mi ćemo sada zajedno podijeliti političku odgovornost, rekao je Tomašević. 


SDP-ovac Ivan Račan osvrnuo se na izjavu HDZ-ovca Marija Župana u kojoj Tomaševića proziva zbog poskupljenja vode, koje je neprihvatljivo jer mu HDZ, odnosno Vlada financira povoljnu cijenu energenata. 


Neću vas pitati o Županu koji se identificira s Vladom (...). Molim Vas, objašnjenje, što to Vlada RH ustupa Zagrebu, i ako da, kako to odstupa od onoga što Vlada daje drugim jedinicama lokalne samouprave (JLS), upitao je Račan vlast.


Tomašević je ustvrdio da Zagreb nema povlašteni status u odnosu na druge, a da poskupljenje vode uopće nije vezano za energente, nego za činjenicu da Zagreb ima vjerojatno najgoru vodoopskrbnu infrastrukturu u koju se nije ulagalo zadnjih 60-ak godina. 


Nezavisni zastupnik Ivica Lovrić ustvrdio je da Tomašević konzumira ugovore s tvrtkama povezanima s Petrom Pripuzom u peterostrukoj vrijednosti u odnosu na ono što je konzumirao njegov prethodnik Milan Bandić. Gradonačelnik mu je odgovorio da su jedna stvar sklopljeni ugovori, a druga stvar njihova konzumacija, istaknuvši da 90 posto biootpada i sav glomazni otpad, unatoč sklopljenim ugovora, Holding oporabljuje sam. 


Na sjednici Skupštine rečeno je i kako je 22. veljače pokrenuta javna rasprava o urbanističkom uređenju Bloka Badel, a građani u njoj mogu sudjelovati do 23. ožujka.

20. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba

20. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Tomašević će izvijestiti o zgradi XVIII. gimnazije i OŠ I. G. Kovačića 


Gradska skupština je prihvatila prijedlog Kluba HDZ-a i HSLS-a i Ivice Lovrića s amandmanom gradonačelnika Tomaševića da u roku od 30 dana izvijesti o stanju zgrade XVIII. gimnazije i OŠ Ivana Gorana Kovačića. 


Predlagatelji su zatražili od gradonačelnika da poduzme mjere radi pojačanja građevinske konstrukcije te školske zgrade na propisanu zakonsku razinu potrebne otpornosti na potresno djelovanje.


Župan je istaknuo kako u svom zaključku apeliraju da u skladu sa zakonom i svim mogućnostima gradonačelnik krene raditi na sigurnosti te školske zgrade. Lovrić je rekao da je po svemu navedenom u elaboratu sasvim jasno da je ta školska zgrada prihvatljiva za cjelovitu obnovu. 


Gradonačelnik Tomašević je na taj prijedlog podnio izmjenu, odnosno amandman, koji predlagatelji nisu prihvatili, ali skupštinska većina jest, a u kojem je, umjesto zaključka predlagatelja, navedeno da će gradonačelnik u roku od 30 dana podnijeti izvješće o poduzetim mjerama vezano uz stanje konstrukcije te školske zgrade.


Tomašević je rekao da ne može Gradska skupština zaduživati gradonačelnika da poduzme mjere, već ga može zadužiti da izvijesti o poduzetim mjerama. Rekao je da je zato podnio taj amandman (izmjenu prijedloga) o novopoduzetim mjerama vezano za konstrukcijsku sigurnost te školske zgrade, a prva i osnovna mjera jest još jedna ocjena konstrukcijskog stanja te školske zgrade. 


Objasnio je da to traži zato što se govore stvari koje nisu točne ili su polovično točne. Istaknuo je da u projektu nigdje ne piše da je trenutačno ta školska zgrada nesigurna i da treba učenike iseliti. Rekao je da su od potresa u Zagrebu, bila tri dokumenta i u zadnjem dokumentu se navode dvije ocjene stanja i u svakoj od njih piše da je ta školska zgrada uporabljiva. Također, i nakon potresa u Petrinji, u ocjeni stanja piše da je ta školska zgrada i dalje uporabljiva.


- Taj projekt ne kaže da trenutno zgrada nije sigurna i da učenike treba iseliti, a citira dva elaborata koja kažu izričito da ne treba iseliti, nego da je zgrada uporabljiva, rekao je Tomašević. 


Poručio je da će zato sada napraviti novu reviziju toga, uzeti novog statičara i napraviti novu ocjenu stanja.


- Ako ta ocjena stanja u sljedećih nekoliko tjedana pokaže da zgrada trenutno nije sigurna, odmah ćemo učenike preseliti u druge škole, poručio je Tomašević.


Također je istaknuo i kako će ta školska zgrada sigurno ići u cjelovitu obnovu, a prije toga će provesti novu javnu nabavu. Vjeruje da će barem dio financijskih sredstava za energetsku obnovu povući iz EU fondova, a konstrukcijsko ojačanje će morati financirati iz gradskog proračuna. 

Komentirajući prijedlog na ranijoj konferenciji za medije, Tomašević je rekao da je škola, prema dokumentima koji su dostupni gradskoj upravi, sigurna.


- Ono što mene jako zanima jest zašto zastupnik Lovrić, koji je kao bivši pročelnik Ureda za obrazovanje učenike nakon potresa vratio u tu zgradu, sada tvrdi da ona nije sigurna. Očito je tu neka nekonzistentnost i licemjerje. No, postoji činjenica da su roditelji zabrinuti, pa ćemo o tome raspravljati, poručio je Tomašević.


Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine većinom glasova nisu prihvatili prijedlog Kluba gradskih zastupnika Bandić Milan 365 - informacija o mjerama koje će se poduzeti vezano za izazove otplate anuiteta po dugoročnom zaduživanju Zagrebačkog holdinga d.o.o. za refinanciranje postojećih kreditnih obaveza u iznosu od 240 milijuna eura.

Ulice koje su u Zagrebu nazvane po ustašama, treba ih preimenovati, to je jednostavno civilizacijsko pitanje

Tomislav Tomašević

Tomašević: Nije normalno da u Zagrebu i dalje bude ulica koje nose imena ustaša


Tomašević je na konferenciji za medije komentirao prijedlog za promjenu imena četiriju ulica koje se nalaze na području Ivanje Reke koji je nedavno upućen Gradskoj skupštini, rekavši da nije normalno da neke ulice u Zagrebu i danas nove imena dužnosnika Nezavisne Države Hrvatske.


Ulice koje su u Zagrebu nazvane po ustašama, treba ih preimenovati, to je jednostavno civilizacijsko pitanje. Nije normalno da u glavnom gradu budu i dalje ulice koje nose imena ustaša, rekao je Tomašević na konferenciji za medije.


Radi se o ulicama koje su dio gradske četvrti Peščenica - Žitnjak, o ulicama Filipa Lukasa, Vladimira Arka, Antuna Bonifačića i nadbiskupa Ivana Šarića. Tomašević je najavio da će prihvatiti takav prijedlog. 


Tomašević je rekao i da nerado govori o prijetnjama smrću, o čemu je sinoć izvijestio.


Ako baš dođe pismo, ako bude tako gadan izričaj tog pisma, i ako se netko stvarno potrudi oko načina na koji napravi pismo, onda u tom trenutku, takvu stvar sam prijavio policiji, rekao je Tomašević pojašnjavajući izjavu da je posljednju ozbiljnu prijetnju primio prije mjesec dana.


Istaknuo je da i njegovi zamjenici dobivaju prijetnje smrću, no dodao da je takve prijetnje i očekivao. 


Činjenica jest da se političarima u Hrvatskoj prijeti smrću, i desnim i lijevim. Iznenađen sam da je to nekakva vijest, rekao je Tomašević dodavši da on nema tjelohranitelja, iako ima pravo na to. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!