16:09 / 09.06.2021.

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

Granić: Svaki zločin, bez obzira tko ga je počinio, treba uvijek istraživati i procesuirati

Granić: Svaki zločin uvijek treba istraživati i procesuirati

Granić: Svaki zločin uvijek treba istraživati i procesuirati

Foto: Studio 4 / HRT

Svaki zločin, bez obzira tko ga je počinio treba uvijek istraživati i procesuirati, to je trajna zadaća svake demokratske države, rekao je Mate Granić, posebni savjetnik premijera za vanjske poslove za HTV-ovu emisiju "Studio 4" i komentirao presudu ratnom zapovjedniku bosanskih Srba, Ratku Mladiću.

Ratni zapovjednik bosanskih Srba, Ratko Mladić, pravomoćno je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Proglašen je krivim za najteže ratne zločine – za genocid na području Srebrenice, za progon, istrebljenje, deportacije, nehumana djela, teroriziranje i protupravne napade na civile.

Suđenje

Suđenje je trajalo pet godina, te su saslušani iskazi čak 592 svjedoka.

- Samu presudu treba pozdraviti, jer je osuđen jedan od najvećih i najbrutalnijih zločinaca nakon 2. svjetskog rata, komentira Mate Granić, posebni savjetnik premijera za vanjske poslove.

Većina lidera demokratskih država također su pozdravili presudu Mladiću, no Granić kaže da Hrvatska ne može biti potpuno zadovoljna s obzirom da Mladić nije osuđen za cijeli niz zločina.

- Nije osuđen za zločine počinjene u Hrvatskoj – od Škabrnje, Nadina, Kijeva, a da ne govorim o miniranju cijelog šibenskog i zadarskog područja. Nije osuđen ni vojni i civilni vrh Srbije za udruženi zločinački pothvat, kaže Granić i dodaje kako je Mladić bio samo najbrutalniji izvršitelj zločina počinjenih u cilju stvaranja "Velike Srbije".

Hrvatska je 1993. godine bila prva država koja je od Vijeća sigurnosti tražila osnivanje Međunarodnog kaznenog suda. Presudom Mladiću, zatvorilo se jedno veliko poglavlje rada haškog tribunala.

- Da nije došlo do osnivanja tog suda, ni Mladić, ni Karadžić, ni Milošević ne bi bili suđeni, izjavio je Mate Granić.


Okretanje budućnosti

Onima koji su izgubili svoje najmilije u ratnim stradanjima ova presuda donijela je neku vrstu satisfakcije, barem ako je suditi po prvim reakcijama javnosti.

Posebni savjetnik premijera za vanjske poslove Mate Granić vjeruje kako je u ovom trenutku najvažnija stvar gledati budućnost i kakve probleme Bosna i Hercegovina ima. Kaže kako svaki separatizam i unitarizam dovodi do nestabilnosti, i kako ovo treba biti poticaj da dođe do dogovora oko izbornog zakona.

- To je zadaća svih onih koji su pomogli završetku rata u Bosni i Hercegovini, na prvom mjestu SAD-a i Europske unije, da BiH bude suverena, teritorijalno integrirana, euro-atlantski orijentirana država. Da joj se pomogne gospodarski, politički i tehnički, da funkcionira. Na to se treba orijentirati i okrenuti se sadašnjosti i budućnosti, izjavio je Granić i dodao kako smatra da se Daytonski sporazum ne poštuje.

"Točka na i"

Uvjeren je kako će u velikom dijelu Republike Srpske u BiH Mladić biti heroj. S druge strane, Republika Srbija prihvaća presudu, no smatra kako nisu suđeni zločini nad Srbima.

- Ne govore o situaciji da je rat na ovim prostorima rezultat projekta "Velike Srbije", dakle vojne implementacije tog projekta, ističe Granić i dodaje kako je Ratko Mladić bio najbrutalniji izvršitelj tog projekta u Hrvatskoj i da „po tome ćemo ga jedino i zapamtiti".

Mladić je godinama bio dobro čuvan i skrivao se u dobro zaštićenim vojnim objektima, te se postavlja pitanje tko ga je štitio i financirao za to vrijeme. Granić kaže kako se "nikad ništa takvoga ne može događati bez same države“.

Presudom Mladiću, sud je prestao s funkcioniranjem, no Granić ne smatra kako je tim postupkom stavljena „točka na i“.

- Svaki zločin, bez obzira tko ga je počinio treba uvijek istraživati i procesuirati, to je trajna zadaća svake demokratske države. Ova presuda treba biti opomena svima, posebno Međunarodnoj zajednici, kada na vrijeme ne reagira, kada na vrijeme ne prepozna određena događanja. Bilo je jasno što znači projekt "Velike Srbije" i svi smo platili svoju cijenu, kaže Granić.

Mladićeva obrana tražila je oslobađajuću presudu, no Granić smatra kako to nije iznenađujuće, ali da je šokantna činjenica da je bilo sudaca u predsjedavajućem žalbenom vijeću koji su razmatrali tu opciju.

- To je tužno, ali ipak, ukupna presuda je ona koja je donesena. Svi koji imaju bilo kakvu moć i vlast, moraju imati odgovornost da se takav zločin više nikad ne dogodi, zaključio je Granić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!