SAD, EU, UN, Srbija, Njemačka reagirali na pravomoćnu presudu Ratku Mladiću

17:46 / 08.06.2021.

Autor: Branka Slavica/HRT

Ratko Mladić

Ratko Mladić

Foto: Peter Dejong / REUTERS

Presuda Ratku Mladiću "povijesna" je odluka koja pokazuje da će počinitelji strašnih zločina za njih odgovarati, rekao je u utorak američki predsjednik Joe Biden koji vjeruje da će čelnici u regiji poštivati presudu. Presuda također dodatno jača našu odlučnost da u budućnosti spriječimo zločine bilo gdje u svijetu, rekao je Biden, priopćila je Bijela kuća.

Od zločina zbog kojih je Mladić osuđen američki predsjednik ističe dva najteža, da je prije gotovo 26 godina naredio pogubljenje oko 8000 nenaoružanih muškaraca i dječaka u Srebrenici i vodio brutalnu višegodišnju opsadu Sarajeva.

- Danas je sud potvrdio njegove zločine i osudio ga za genocid, rekao je Biden.

Istaknuo je da se tragedija žrtava Mladićevih zločina ne može izbrisati, ali se nada da presuda njihovim obiteljima pruža bar neku utjehu.

Biden u priopćenju navodi da je SAD predvodio međunarodne napore da se zaustave zločini u BiH, počinitelji privedu pravdi i uspostavi trajan mir u toj zemlji i široj regiji.

- Pravda i pomirenje su temelji mira i stabilnosti u budućnosti i današnja odluka potvrđuje da je to moguće. Iskreno vjerujem da će čelnici u regiji poštivati ovu presudu, istaknuo je američki predsjednik.

Zahvalio je UN-ovim sudovima za bivšu Jugoslaviju "na neumornome radu u proteklih dvadeset godina i svima čija je predanost omogućila ovu presudu.

EU: Završeno je važno suđenje 

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell zajedno s povjernikom za proširenje u priopćenju su istaknuli da je presudom Ratku Mladiću završeno važno suđenje za ratni zločin i genocid koji su se dogodili u BiH.

Ponovo su izrazili sućut obiteljima koje su izgubile svoje najdraže. EU očekuje od svih političkih čimbenika u BiH i na Zapadnom Balkanu da poštuju i priznaju odluke međunarodnog suda.

- Svi koji negiraju genocid, glorificiraju ratne zločine, negiraju time i najvažnije europske vrijednosti. Današnja je presuda prilika za lidere u BiH, ali i cijeloj regiji, da odaju poštovanje žrtvama i da promiču uključivost, pomirenje u društvu kako bi se prebrodile sve nedaće rata i izgradio mir. Za BiH je to preduvjet stabilnosti i sigurnosti te put prema europskoj budućnosti, navode među ostalim.

Glavni tajnik UN-a: Presuda Mladiću odraz je predanosti međunarodne zajednice prema izvršenju međunarodne pravde

Glavni tajnik UN-a u mislima je sa žrtvama, preživjelima i njihovim obiteljima koje su pretrpjele genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, zbog čega je osuđen Ratko Mladić.

Guterres poziva sve one koji su na pozicijama moći da se suzdrže od poricanja zločina koji su pravomoćno osuđeni i poručuje kako je preuzimanje odgovornosti ključni korak za pomirbu u regiji.

Pravomoćna presuda za Ratka Mladića, jednog od najviših dužnosnika kojem je sudio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju i Rezidualni mehanizam, odraz je predanosti međunarodne zajednice prema izvršenju međunarodne pravde i borbi protiv nekažnjavanja. Ovo je još jedan važan korak ka prihvaćanju prošlosti kako bi se izgradila sigurnija i bolja budućnost za sve građane i stanovnike Bosne i Hercegovine i regije.

Glavni tajnik UN-a izražava duboku zahvalnost za predanost i naporan rad sudaca i osoblja uključenih u ovaj slučaj još od 1995. godine, kada je podignuta optužnica. Ujedinjeni narodi ostaju predani podupiranju napora kako bi se osigurala odgovornost i pravdu za sve, stoji u priopćenju koje u ime Antonia Guterresa uputio njegov glasnogovornik Stephane Dujarric.

Reakcije u Srbiji na presudu Mladiću

Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić izjavila je da je sud u Den Haagu "nesumnjivo politički sud", koji po njenoj ocjeni nije pridonio pomirenju, "već nas od njega udaljio".

- Sada smo dalje od pomirenja nego što smo bili prije 26 godina. Sada, čini mi se, imamo goru netrpeljivost među narodima nego što smo imali tijekom sukoba. Ovome je Haag mnogo pridonio. Govorili su tada da sud nije pravljen da bi doprinio pomirenju, a ja se s time ne slažem jer, da su odgovarali svi koji su zločine činili, sud bi doprinio pomirenju, rekla je Brnabić. Nije željela komentirati pravomoćnu Mladiću, ali je, govoreći za TV Pink, pozvala naciju da prati obraćanje šefa države Aleksandra Vučića u Vijeću sigurnosti UN-a i da će "dobiti odgovor".

Izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo (FHP) Ivana Žanić izjavila je kako je očekivano potvrđena presuda doživotnog zatvora Mladiću, ali da ne očekuje da će to bitnije promijeniti stajalište vlasti u Srbiji o genocidu u Srebrenici, a njezino stajalište dijeli i sociologinja Janja Beč Nauman.

Beogradski mediji prenose i izjavu nekadašnje predsjednice FHP-a Nataše Kandić i njezinu ocjenu kako je važno da je "konačno došao taj dan" i da je donesena konačna pravomoćna presuda protiv Ratka Mladića.

- Presudom je smanjen prostor za nove laži, za nove političke interpretacije, za postojeće interpretacije, za negiranje zločina. Toliko je utvrđenih činjenica da su oni velika prepreka i brana onom negativnom stanju koje danas imamo, rekla je Kandić za Radiosarajevo.ba.

Njemački šef diplomacije: Trijumfirala je pravda

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da mu je "laknulo" što je međunarodni sud potvrdio doživotnu kaznu zatvora ratnom čelniku bosanskih Srba Ratku Mladiću za genocid i zločine protiv čovječnosti te je ocijenio da je "pravda trijumfirala".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!