Saborski "aktualac" odgađa se za 28. rujna

14.09.2022.

Zadnja izmjena 14:40

Autor: Vijesti u 13/IMS/HRT/Hina

Sabornica

Sabornica

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Svi saborski klubovi, njih 16, suglasni su da se zbog spriječenosti premijera Andreja Plenkovića, Aktualno prijepodne u kojemu zastupnici propituju premijera i ministre, umjesto u četvrtak, 15. rujna održi u srijedu, 28. rujna.  Premijer Andrej Plenković pozitivan je na koronavirus i ne može biti na Aktualnom prijepodnevu. Predstavnici najvećih klubova premijeru su zaželjeli brz oporavak.


O tome je, nakon provedenih konzultacija sa klubovima, zastupnike u srijedu poslijepodne izvijestio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.  U upućenom dopisu dostavio im je i novi redoslijed rasprava za ovaj tjedan.

Vidović: Presedan je da premijer ne može sudjelovati na 'aktualcu'

Zbog javnosti, ali i zbog nas zastupnika, bitno je da premijer bude na Aktualnom prijepodnevu, kazao je Peđa Grbin (SDP).

- Presedan je da premijer ne može sudjelovati, kaže saborski veteran Davorko Vidović (Socijaldemokrati) i naglašava kako je puno bolje da se 'aktualac' odgodi nego da zastupnici pitanja postavljaju ministrima.

 Objasnio je i zašto.

- Ministri se mijenjaju kao na traci, prave odgovore na prava pitanja može dati samo premijer koji šest godina upravlja Hrvatskom, kazao je.

 Anka Mrak Taritaš (Glas) poručuje kako njen klub za premijera imam strašno puno pitanja i od njega žele dobiti odgovore.

- Čeka ga izazovna jesen-zima, poručila je.

I DP podržava inicijativu da se 'aktualno prijepodne' odgodi koliko god to bude potrebno, kazao je Davor Dretar.

Grmoja: Premijer će iz svog doma odgovarati na pitanja

Možemo i odgoditi, nemamo nikakvih problema, situacija za vladajuće neće biti bolja, može biti samo gora, izjavio je Nikola Grmoja (Most), koji je imao i svoju procjenu kako će se stvari u četvrtak razvijati.

- Skloni smo pristati na bilo što, što vladajući predlože, ako premijer odluči iz svoga doma odgovarati na pitanja, iako to nije predviđeno Poslovnikom, spremni smo i na takvu opciju. Mislim da će se to sutra dogoditi, da će premijer iz svoga doma videolinkom odgovarati na zastupnička pitanja, kazao je.

- Ako postoji suglasje o odgodi, i HDZ je za to, ostavili smo mogućnost da oporbeni klubovi izraze svoje stavove kako ne bi ispalo da na bilo koji način bježimo od toga da oporba propituje premijera koji sutra opravdano ne može biti u Saboru, kazao je Branko Bačić (HDZ).

 Objasnio je pritom da Poslovnik omogućuje da se zbog izostanka premijera Aktualno prijepodne održi na način da zastupnici pitanja koja su namjeravali postaviti premijeru postave ili pojedinom potpredsjedniku Vlade ili ministru.

Što se radi u četvrtak i petak?

U dopisu upućenog zastupnicima, Jandroković je naveo da je za četvrtak planirana rasprava o izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost koje donose daljnje porezno rasterećenje i ublažavanje rasta cijena s kojim su suočeni građani i gospodarstvo.

 Na dnevnom je redu i prijedlog Mandatno imunitetnog povjerenstva da Sabor odobri da Vilija Matulu (Možemo!) u zastupničkim klupama zamijeni Jelena Miloš (Zagreb je naš).

 Klubovi zastupnika iznijet će u četvrtak i svoja stajališta na slobodnu temu.

 Zastupnici će u petak raspraviti dva zakonska prijedloga iz resora Ministarstva pravosuđa i uprave.

Nakon što je objavljeno da je premijer Andrej Plenković pozitivan na koronavirus i da ne može biti na Aktualnom prijepodnevu, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković predložio je da se, ako postoji suglasje svih klubova, ono odgodi za 28. rujna.

Nakon dvomjesečne stanke, Sabor u četvrtak počinje redovno jesensko zasjedanje, a uobičajeno je da to učini Aktualnim prijepodnevom u kojemu premijer i ministri odgovaraju na zastupnička pitanja.

Jandroković je uputio dopis potpredsjednicima te klubovima zastupnika zamolivši ih da tajništvu Sabora dostave imena potpredsjednika Vlade ili pojedinog ministra koji bi odgovarao na njihova pitanja umjesto premijera.

Napisao je i da, ako ne žele da na pitanje odgovara potpredsjednik ili ministar, odgovor predsjednika Vlade mogu zatražiti u pisanom obliku.

Istaknuo je i da se, ako postoji suglasje svih klubova zastupnika, Aktualno prijepodne može odgoditi za 28. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!