Grbin za HTV: Oni koji odbiju provoditi politiku SDP-a, nastavit će dalje sami

02.10.2021.

19:16

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Peđa Grin, predsjednik SDP-a

Peđa Grin, predsjednik SDP-a

Foto: HRT / HTV

Sjednica Glavnog odbora SDP-a najavljivana je kao ključan trenutak nakon kojeg bi se trebala prelomiti teška kriza koja već dugo potresa glavnu oporbenu stranku. Velikom većinom glasova Glavni odbor zauzeo je stajalište da svi članovi SDP-a, zastupnici i vijećnici moraju provoditi odluke tijela stranke, u suprotnom će im se izreći stegovne mjere. To znači da se Peđi Grbinu otvara put kako bi se obračunao s velikim dijelom saborskih zastupnika SDP-a koji se ne slažu s time da izbačeni članovi stranke ne mogu biti i članovi njihova saborskog Kluba. 

- Nije ovo bitka, niti raskol u SDP-u. Odluka koju je danas donio Glavni odbor pokazuje da u SDP-u postoji visoki stupanj jedinstva oko toga kako se SDP treba voditi, kako se sa SDP-om treba upravljati, a prije svega što SDP treba zastupati. SDP je danas odlučio da ne možemo stati na stranu onih koji gledaju samo svoj privatni interes, samo svoju saborsku fotelju, mjesto predsjednika u nekom saborskom odboru, već gledamo ono što je interes jedne političke opcije. To je opcija koja se bori za određene vrijednosti u društvu, vrijednosti solidarnosti, pravde i demokracije, kazao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin u središnjem Dnevniku HTV-a. 

"Oni koji odbiju provoditi politiku stranke, ne mogu biti dio tima"


Na pitanje što će biti sa 14 zastupnika u Saboru ako ostanu jedinstveni pri stajalištu da četvero izbačenih su i dalje članovi Kluba zastupnika SDP-a, Grbin je rekao: 

- Danas smo otvorili vrata svakome da prihvati odluke središnjeg dijela stranke i da zajedno s nama nastave voditi politiku SDP-a. Oni koji odbiju provoditi politiku stranke i koji sami donesu odluke da će zastupati pojedinačne, partikularne i privatne interese, ne mogu zastupati stranku, ne mogu biti dio tima, dio ekipe i nastavit će sami, kazao je.

Grbin: Nitko ne može SDP-u oduzeti ime

Budući da su trenutačno u većini u Klubu zastupnika SDP-a, ako bi oni otišli iz Kluba, onda bi njih 18 bili drugi po snazi klub u Hrvatskom saboru. Time bi onaj Klub koji bi bio "pod vama" izgubio npr. mjesto potpredsjednika Hrvatskog sabora, predsjednika jednog od najvažnijih saborskih Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu politiku, pa i ime. Vaši protivnici u Klubu zastupnika kažu "mi smo veći i nama u tom slučaju ostaje naziv SDP, a ova druga strana si onda mora birati ime", kazala je novinarka Tatjana Munižaba. 

- Ime ovoj stranci ne može oduzeti nitko. Puno važnije od toga je da nitko ovoj stranci ne može oduzeti ono što ova stranka zastupa, za što se borila i za što se bori i danas. To su vrijednosti kojih u hrvatskom društvu nedostaje, poput solidarnosti, pravde, borbe za slabije. To je ono što će SDP i dalje zastupati. Ne zanimaju me pojedinačne pozicije, da li će netko od nas dobiti veći koeficijent na plaću. Time neka se brinu oni koji su odlučili okrenuti leđa stranci. Ono što me zanima, da kao politička opcija budemo u stanju zastupati vrijednosti iza kojih stojimo. To je jedino bitno. Jamčim članicama i članovima SDP-a, našim simpatizerima i biračima da ćemo to nastaviti činiti i ubuduće, bez obzira na to da li će nas u Saboru predstavljati 10 ili 15 zastupnika. SDP je puno više od toga. SDP su i naši župani, gradonačelnici, načelnici, članice i članovi koji znaju zbog čega smo tu i za što se borimo. SDP je puno više od toga da li će nas u Klubu biti 28 ili 21, kazao je.

"Ne razmišljam o selektivnom izbacivanju"

Odgovarajući na pitanje je li spreman na selektivan pristup pri izbacivanju, npr. da od onih koji je protiv njega dio izbaci, a dio ostavi kako bi zadržao većinu u Klubu, Grbin je izjavio da o tome uopće ne razmišlja.

- Ono što je pred nama je sjednica Kluba zastupnika, na kojoj će kolegice i kolege zastupnici sami odlučiti hoće li provoditi i poštovati politiku SDP-a ili će krenuti svojim putem. Nakon što prođe sjednica zastupnika tada ćemo znati na čemu smo i onda ćemo konkretno moći odgovoriti na ovo pitanje. Trenutačno uopće ne želim spekulirati, izjavio je Peđa Grbin. 

Grbin: Ako manipuliraš, friziraš podatke, radiš izborne prevare - nema ti mjesta u SDP-u

Uoči lokalnih izbora kada ste izbacivali četvero saborskih zastupnika i predsjednika zagrebačkog SDP-a, na pitanje zašto se to radi, odgovarali ste uvijek "to je politička odluka". Na temelju toga ste napravili žrtvu od tih ljudi jer je proizašlo da su oni zapravo odmazda, izbacivanje neistomišljenika. Koji su razlozi zbog kojih su izbačeni Rajko Ostojić, Gordan Maras i dvojica bivših političkih tajnika. 

- Ako dođeš za saborsku govornicu, kao što je jedna naša kolegica učinila, i umjesto da predstavljaš politiku stranke, govoriš u interesu svojeg privatnog poduzeća, onda ti ne predstavljaš SDP, već neke druge interese. To je sa SDP-om nespojivo. Ako manipuliraš sa članstvom, friziraš baze podataka, radiš izborne prevare, onda to sa SDP-om nema veze. O tome smo govorili. Nadao sam se da o tome neću morati govoriti, ali očito moram. Kolege koji su to činili isključeni su iz stranke. Njima u SDP-u nema mjesta. Oni ne mogu biti članovi SDP-a niti predstavljati SDP. To je taj klijentelizam o kojemu govorim. To je taj pojedinačni interes, nasuprot interesu stranke i onih koje stranka predstavlja. Danas je Glavni odbor stranke stao upravo na ovu drugu poziciju. Branit ćemo naše boje, branit ćemo ono za što se zalažemo. To je SDP. On je jedan i bit će tu, ne samo sada nego i u budućim godinama koje dolaze, izjavio je Grbin u Dnevniku HTV-a.

Nekoliko oponenata predsjednika SDP-a Peđe Grbina u stranačkom Klubu zastupnika, nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a, izjavili su da će ponovno biti protiv izbacivanja četvero članova Kluba koji su ostali bez stranačke iskaznice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!