20:46 / 02.10.2021.

Autor: HRT/Hina

'Pobunjenici' u SDP-u: Opet ćemo glasati protiv izbacivanja kolega

Katica Glamuzina

Katica Glamuzina

Foto: HRT / HTV

Nekoliko oponenata predsjednika SDP-a Peđe Grbina u stranačkom Klubu zastupnika, nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a, izjavili su da će ponovno biti protiv izbacivanja četvero članova Kluba koji su ostali bez stranačke iskaznice.

- Odluku Glavnog odbora sam iščitala na način da oni koji je neće poštivati 'lete' iz stranke. Zaključci su bili nepotrebni jer nitko ne dovodi u pitanje da se moraju poštivati načela stranke i programske smjernice", rekla je saborska zastupnica SDP-a Katica Glamuzina, nakon što je Glavni odbor donio zaključke koji nalažu da su svi SDP-ovci u predstavničkim tijelima dužni provoditi odluke tijela stranke.

Glamuzina smatra i da Statut stranke i Poslovnik Kluba koji je pisao Peđa Grbin, a kojemu je nadležan Poslovnik Hrvatskog sabora, ne pretpostavlja niti daje ovlasti stranačkim tijelima da rade operativne i kadrovske promjene u Klubu nego o tome odlučuje isključivo Klub.

- To bi vrsni pravnik, kakvim Grbin sebe smatra, trebao znati, ustvrdila je.

Glamuzina kaže da "sasvim sigurno neće glasati da se iz saborskog Kluba SDP-a izbace zastupnici koji se ničim nisu ogriješili o Statut i programska načela stranke". To, kaže, ni predsjednik stranke ne može dokazati jer ni na Glavnom odboru nije iznio dokaze za to.

- Spremna sam prihvatiti bilo kakve sankcije koje je stranka spremna poduzeti protiv članova koji se nisu ogreznuli o Statut. Ako je stranka spremna izbaciti ljudi koji su članovi i poštuju Statut, to je onda problem stranke i tijela koja su trenutno na vlasti, odgovorila je na pitanje je li spremna na izbacivanje iz stranke. Nas 18 nismo neprincipijelni, a nismo ni kukavice. Ako smo glasali, glasat ćemo i opet isto, rekla je Glamuzina.

Posavec-Krivec: Zaključci su prolongacija teških odluka u SDP-u

I druga SDP-ova zastupnica Ivana Posavec Krivec smatra da za te zaključke nije bilo potrebe i da su prolongacija donošenja teških odluka u SDP-u i još jedan smokvin list iza kojeg se rukovodstvo, nažalost, skriva jer mu ne odgovaraju odluke koje se donose temeljem Poslovnika Hrvatskog sabora i koje su ingerenciji Kluba zastupnika SDP-a. Jedina ingerencija koju mi kao zastupnici u Hrvatskom saboru, okupljeni u Klubu SDP-a, imamo je odlučivati o našim unutarklupskim pitanjima koja se tiču kadrovskih i drugih tehničkih stvari, kazala je.

Naglasila je da je pitanje izbacivanja članova Kluba koji više nisu u SDP-u za njih završeno na prošloj sjednici Kluba zastupnika na kojoj su, kaže, svi glasali kao i predsjednik stranke Peđa Grbin. Nijedan glas nije dobio prijedlog da se četvero kolega koji više nisu članovi stranke izbaci iz Kluba SDP-a, što znači da i danas imamo 32 člana Kluba. To je potvrdio i Arsen Bauk kada je s brojem 32 išao na pregovore s ostatkom opozicije oko kadrovskih pitanja u Saboru koja treba riješiti, napomenula je. Dakle, ili ćemo svi u jednom trenutku prestati biti članovi SDP-a što je novo i moguće rješenje da bismo sutra bili oni koji se ne broje na glasanju u Klubu SDP-a. Je li to nakana koja proizlazi iz odluke Glavnog odbora, mi to još ne znamo, ali vidjet ćemo vrlo brzo, rekla je Posavec Krivec.

U Klubu SDP-a je trenutačno 18 'pobunjenika', od ukupno 32 člana: Davor Bernardić, Zvane Brumnić, Erik Fabijanić, Katica Glamuzina, Domagoj Hajduković, Matko Kuzmanić, Vesna Nađ, Romana Nikolić, Marina Opačak Bilić, Rajko Ostojić, Željko Pavić, Ivana Posavec Krivec, Renata Sabljar-Dračevac, Irena Šimunić, Davorko Vidović, Franko Vidović, Nikša Vukas i Sanja Udović - a hoće li ta grupacija ostati kompaktna i slijedi li raskol Kluba, bit će jasnije nakon sjednice Kluba u srijedu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!