10:22 / 28.04.2021.

Autor: IMS/HRT/J.L.

Grbin: Ovakav ministar zdravstva nam ne treba

Peđa Grbin na sastanku oporbe u Saboru, 28.4.2021.

Peđa Grbin na sastanku oporbe u Saboru, 28.4.2021.

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Prije početka sjednice Sabora, oporbeni zastupnici, na sastanku su dogovorili da će sljedeći tjedan zatražiti raspravu i izglasavanje opoziva ministru zdravstva Viliju Berošu.


- Optužbe na relaciji između ministra Vilija Beroša i županija, ministra Beroša i predsjednika Vlade, ministra Beroša i liječnika obiteljske medicine, i danas je potpuno jasno da nam ovakav ministar zdravstva ne treba. Zbog toga smo na sastanku opozicije zauzeli jasan stav da ministar Beroš mora otići, kazao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Kako bi izbjegli konotacije da je riječ o političkoj aktivnosti, Grbin je rekao da će inicijativu predati 4. svibnja. 

Oporba je odlučila da će idući tjedan predati prijedlog za opoziv Beroša, kako bi predsjednici Vlade i Sabora mogli samostalno odlučiti hoće li se o opozivu raspravljati prije lokalnih izbora, između prvog i drugog kruga ili nakon lokalnih izbora, izjavio je. Istaknuo je da ova tema nije tema vezana uz izbore, već uz svakodnevni život i zdravlje građana Hrvatske.

Podsjetio je da je oporba dala priliku ministru Berošu da reagira korektno i sam da ostavku, no da on to nije prihvatio. 

Ponovio je da Beroš mora otići zbog nestašice lijekova u bolnicama u vrijeme epidemije, zbog kraha sustava cijepljenja, sumnji u pogodovanje i nepotizam te namještanje javnih nabava.

Grbin je pozvao Državno odvjetništvo da detaljno analizira sve što se događalo u zdravstvu i utvrdi je li bilo elemenata kaznenog djela ugrožavanja života i zdravlja ljudi. Pozvao je da se angažira i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Za kaos u zdravstvenom sustavu kriva cijela Vlada

Nikola Grmoja (Most) istaknuo je da za kaos u sustavu zdravstva nije odgovoran samo ministar Beroš, već cijela Vlada.

- Ministar Beroš ne može biti jedini Pedro koji će visjeti, odgovorna je cijela Vlada na čelu s Plenkovićem, on ga je i postavio na tu poziciju, naglasio je.

Ocijenio je da je Beroš već bivši i da je samo pitanje vremena kada će to postati i službeno.

Nikola Stephen Bartulica (Domovinski pokret) upozorio je da Hrvatska godinama nije napravila nikakve pomake u zdravstvenom sustavu, niti se odmakla od socijalističkog pristupa te stoga ne iznenađuje ovo što se događa.

Najavio je da će Domovinski pokret do ljeta predložiti nacrt zdravstvene reforme.

"Berošu vrijeme isteklo"

Vrijeme za ministra Beroša, koje mu je dala oporba, je isteklo, javila je Tatjana Munižaba iz Sabora. Nakon što oporba uputi zahtjev u službenu saborsku proceduru, sve ovisi o HDZ-u koji utvrđuje dnevni red Sabora. Oporba je dala tri mogućnosti za održavanje rasprave - prije izbora, između dva kruga izbora ili kada lokalni izbori završe. Bit će to politička rasprava, s čime oporba nije zadovoljna, zaključila je Munižaba.

Bojan Glavašević (Klub zastupnika Zeleno-lijevog bloka) u Saboru je rekao da Plenkovića ipak treba donekle razumjeti.

- Siguran sam da nikome ne bi bilo lako voditi stranku s presudom, u kojoj bi i najboljima bilo teško pronaći 15-16 ljudi bez afere. Lakše je biti blažen u neznanju, rekao je.

HDZ će se oglasiti kada vide službeni zahtjev oporbe, no kakav god taj tekst bio, bit će odbačen. Rasprava se mora održati najkasnije u prvom tjednu lipnja.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner (HDZ) izjavio je da neće proći oporbeni zahtjev za smjenom ministra zdravstva Vilija Beroša, kao što nisu prošli ni svi prethodni zahtjevi za opoziv ministara.

Najavio je da će zahtjev za opozivom staviti na dnevni red Sabora u roku koji je predviđen Poslovnikom, dodavši kako oporba "ima neke mazohističke crte jer jako voli biti poražena u takvim postupcima u Saboru".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!