Ako Beroš sam ne odstupi, oporba će pokrenuti postupak opoziva

21.04.2021.

10:54

Autor: Tatjana Munižaba/Dnevnik/Vijesti/IMS/B.A./HRT/Hina

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: HTV / HRT

U Saboru se sastala oporba kako bi razgovarala o SDP-ovoj inicijativi za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša. Imamo konsenzus, rekao je šef SDP-a Peđa Grbin i dodao da će ministru Berošu dati vremena da razmisli o svemu i procijeni ima li smisla da ostane ministar. Ako sam ne odstupi, oporba će pokrenuti postupak opoziva.

Kako je u podnevnom Dnevniku javila Tatjana Munižaba, SDP je dobio potporu ostatka oporbe za pokretanje opoziva. Međutim, nisu željeli otkriti točan dan kad će uputiti zahtjev u proceduru, jedini njihov odgovor je - uskoro. Točan datum zapravo je stvar, kažu, taktičke procjene.


- Međutim, ne postoji u ovom trenutku taktika kojom bi oporba mogla prikupiti 76 glasova potrebnih za smjenu HDZ-ovog ministra. To znaju i oni sami, ali bitno im je da barem jedan dan u sabornici nabrajaju grijehe ne samo ministra zdravstva, nego i njegovog nadređenoga, rekla je Munižaba, dodavši kako su u Saboru sve glasnije priče da u tom nabrajanju neće sudjelovati HSU, SDP-ov koalicijski partner s prošlih izbora.


- Spekulacije kako HDZ planira Radimira Čačića zamijeniti Silvanom Hreljom dodatno su potencirane nakon što Hrelja nije viđen na početku jutrošnjeg oporbenog sastanka. On sve to demantira i kaže da je samo zakasnio, rekla je Tatjana Munižaba.

A kada će oporbeni zahtjev doći na dnevni red Sabora ovisi ponajprije o tome kada će ga točno oporba uputiti u službenu proceduru jer od tog datuma počinje teći rok od 30 dana u kojemu predsjednik Sabora mora organizirati raspravu. U ovome trenutku nitko ne vjeruje da će Gordan Jandroković to učiniti prije lokalnih izbora, zaključila je Munižaba.

Saborska oporba jednoglasno se u srijedu složila da ministar zdravstva Vili Beroš mora otići, podržavši inicijativu SDP-a za pokretanjem njegova opoziva. Unutar oporbe postoji potpuni konsenzus da ministar zdravstva Vili Beroš mora otići, izjavio je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Peđa Grbin nakon sastanka opozicije u Saboru.


Opoziv će oporba pokrenuti uskoro kako bi dala vremena Berošu da razmisli što sve događalo u zdravstvom sustavu i pruži mu priliku da sam podnese ostavku, kaže Grbin. Odbacio je tvrdnju da je pokretanje opoziva SDP-ova predizborna aktivnost poručujući da je riječ o brzi za život i zdravlje hrvatskih građana.


Čovjek koji je dopustio da se bolnicama ne isporučuju lijekovi, a dug u zdravstvu eskalira, i koji se povezuje s brojnim malverzacijama u javnoj nabavi u bolničkom sustavu naprosto ne može biti ministar zdravstva, istaknuo je Grbin.


Dok ljudi umiru i imaju problema s liječenjem jer nema lijekova, netko iz zdravstvenog sustav krade i pljačka, dodao je.


Premijeru Andreju Plenkoviću poručio je da ubuduće dobro razmisli koji su mu kriteriji prilikom kadroviranja.

Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka izjavila je da podržavaju inicijativu za opoziv Beroša, ali bi odgovornost trebao podnijeti i Plenković, koji je u konačnici odgovoran za cjelokupno stanje u zdravstvu.


Jasno je da će premijer zdušno braniti svog ministra i onda nakon mjesec ili dva, kada mu bude politički oportuno, tražiti od njega ostavku. To je modus operandi premijera, on troši ljude i odbacuje ih na kraju kao stare krpe jer svoje loše odluke pokriva njima, kaže Benčić.


Benčić: Oporba će pripremiti stručnu analizu


Najavila je da će za pokretanje opoziva oporba pripremiti stručnu analizu o dostupnosti terapija, lijekova, upravljanju sustavom i aplikaciji Cijepise.


To je krađa, kada iz zdravstvenog sustava na taj način trošite novce u vrijeme najveće krize, to je ravno ratnom profiterstvu, ocijenila je Benčić.


I ona je odbacila optužbe da je pokušaj opoziva predizborni potez. Ako im ne odgovara tajming, nisu trebali krasti pred lokalne izbore, ustvrdila je.


Nije samo Beroš problem, on svakako ne ulijeva povjerenje, nego općenito nespremnost Vlade da pokrene bilo koju reformu, izjavio je Stephen Nikola Bartulica (DP).


Mi otvaramo važne teme, a na premijeru je da povuče ozbiljne poteze. Umjesto državnika koji bi trebao donijeti hrabre odluke imamo 'spin doktora' u Banskim dvorima koji na dnevnoj bazi prodaje jeftine spinove javnosti, ustvrdio je Bartulica. 


Drži da model upravljanja zdravstvom nije dobar te da treba promijeniti praksu, uvesti zdravstveni menadžment i početi hitno provoditi ozbiljne reforme.


Ako je HDZ imao računicu i korist od COVID-krize na prošlim izborima, mislim da se to ovaj put vraća kao bumerang, ocijenio je Bartulica.

Hrelja: HSU podržava opoziv Beroša 

Silvano Hrelja (HSU) poručio je kako je njegova zadaća da pomaže ljudima, prvenstveno umirovljenicima, te da podržava opoziv Beroša, odbacivši špekulacije o pridruživanju HSU-a vladajućoj većini.

Postoji način projektne suradnje, ali nema nikakve koalicijske suradnje. Moja je procjena da smo mi preskupi za Vladu, rekao je Hrelja.

Potporu ministru Berošu dao je premijer Andrej Plenković na današnjoj konferenciji za novinare. Inicijativa oporbe, kaže - mora biti sadržajno formalizirana i Vlada će na nju odgovoriti. "Ta će inicijativa završiti kao i dosadašnje, a njih je bilo 11", kazao je premijer. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!