Četiri hrvatska zahtjeva Grčkoj oko uhićenih navijača

21.08.2023.

Zadnja izmjena 18:15

Autor: Ivanka Jelinčić Jurin/Jutarnja kronika/Hrvatski radio/HTV/HRT/BBB

Posjet Grčkoj premijer Andrej Plenković planirao je znatno prije navijačkih nereda i ubojstva navijača AEK-a, što se nametnulo kao dominantna tema današnjeg razgovora. Uz osudu nasilja i huliganstva, grčkim je vlastima uručen dokument s četiri točke. Još jednom zatražena je sigurnost za 102 hrvatska državljanina u grčkim zatvorima.

Iz Atene se javila novinarka Zrinka Grancarić:


Novinarka je komentirala izjavu premijera Plenkovića koji je rekao kako očekuje da istraga može trajati još nekoliko tjedana.

- To su svakako dobre vijesti, nadamo se da će zaista to tako i biti. Puno je tu dokaznog materijala, on se pomno pretražuje, kao što već izvještavamo danima. Ono što je, naravno, hrvatskim navijačima u interesu i što bi bilo značajno za nastavak procesa, jest to da se s njih skine krimen ubojstva, rekla je.


Dodala je kako bi se dio navijača "mogao vratiti u Hrvatsku" ako bi se djela "ipak svela na neko manje kazneno ili prekršajno djelo".

- Ako bi se dokazalo da zaista hrvatski navijači nisu bili ti koji su bili počinitelji ubojstva, kada bi se to ipak svelo u sferu nekih manjih kaznenih ili prekršajnih djela, onda bi se i mogli otvoriti razgovori kako je hrvatska Vlada tražila u ovome razgovoru danas i u pismu koje su dali grčkom premijeru. Tada bi se ipak jedan dio mogao vratiti u Hrvatsku, i možda i ovdje procesuirati ili ovdje čekati svoj proces u Grčkoj, zaključila je.

Grancarić je dodala kako su na agendi bile i druge teme. Rekla je da je Grčka zatražila pomoć Hrvatske u gašenju požara.

- Tijekom ovog posjeta, hrvatski i grčki premijer razgovarali su i o drugim temama. Primjerice, Grčka je ponovno zatražila pomoć u kanaderima. Tako je Vlada RH rekla da će još jednom hrvatski kanader otići u Grčku i pomoći na sjeveru zemlje u gašenju požara koji i ove godine haraju Grčkom. Vidimo to i ovdje s obzirom na visoke temperature i 30 stupnjeva koliko je trenutno u Ateni, zaključila je.

Odvjetnici obitelji ubijenog navijača: Borit ćemo se protiv svakoga tko pokušava oprati odgovornost nacističkih huligana iz Hrvatske


Grčki mediji od sinoć prenose uznemirujuće snimke nadzornih kamera prema kojima bi se moglo naslutiti da je navijač AEK-a nožem ubo 29-godišnjeg Katsourisa. Priopćenjem su reagirali odvjetnici njegove obitelji, koji tvrde suprotno. Kažu kako postoje čvrsti dokazi da ga nije ubio navijač istog kluba.

- Izjavljujemo da ćemo se svim pravnim sredstvima boriti protiv: svakoga tko pokušava oprati odgovornost policije i za svako društvo opasnih, nacističkih huligana iz Hrvatske kao i njihovih pomagača u Grčkoj, svakoga tko pokuša previdjeti ili promijeniti elemente slučaja, svakoga tko pokuša zataškati tragični događaj i svesti ga na ozljeđivanje iz nehaja, rekli su odvjetnici obitelji.

Odgovor obrane: Snimke pokazuju da nitko s hrvatske strane nije nosio nož


Odvjetnik uhićenih hrvatskih navijača, pak, tvrdi da bi snimka mogla potaknuti sumnju da ubojica nije hrvatski državljanin.

- Dokazni materijal sadržava brojne snimke. Pregledao sam ih nekoliko puta. Pokazuju da nitko s hrvatske strane nije nosio nož. Vidjele su se palice i neki drugi predmeti koji su se možda nosili kao oružje, ali ni na jednoj snimci ne vidi se da hrvatski navijači nose noževe, rekao je odvjetnik uhićenih navijača.

Grlić Radman i Malenica posjetili pritvorene navijače


Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministar pravosuđa Ivan Malenica posjetili su Dinamove navijače u grčkim zatvorima u ponedjeljak.

Nakon što je 29-godišnji Mihalis Kacuris ubijen u međusobnoj tučnjavi huligana AEK-a i Dinama uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka, 102 člana BBB-a uhićena su i u zatvorima čekaju završetak istrage.

Grlić Radman posjetio je u ponedjeljak osmero navijača u Korydallosu, najvećem grčkom zatvoru na zapadnoj periferiji Atene, a Malenica sedmero navijača u Kalkidi.

- Hrvatska diplomacija od prvog dana je uključena i nastavlja se brinuti za uvjete i njihovu sigurnost, objavilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova na platformi X nakon posjeta Grlića Radmana grčkom zatvoru.

- VladaRH je zajedno s resornim ministarstvima u kontaktu s grčkim vlastima, kako bi osigurala transparentan dijalog i suradnju na ovom slučaju, navodi Zrinjevac.

Grlić Radman sastaje se u utorak ujutro s grčkim kolegom Giorgosom Gerapetritisom.

Nakon posjete navijačima, Gordan Grlić Radman otkrio je kako navijačima "ništa ne nedostaje" te da se "ne žale".

- Oni imaju sve ono što im treba. Znači, ništa im ne nedostaje. To su zatvorski uvjeti, ne žale se na ništa, rekao je šef diplomacije.

Ministar Ivan Malenica ustvrdio je kako grčkim vlastima "nije u interesu držati 100 hrvatskih državljana u zatvrskom sustavu".

- Nije u interesu niti grčkim vlastima držati 100 hrvatskih državljana u zatvorskom sustavu i jamčiti dodatnu sigurnost s obzirom na okolnosti, tako da je jako bitno da mi kao država stojimo, odnosno, dajemo određene garancije, dodao je Malenica.

Narušena reputacija Hrvatske


Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je sa svojim kolegom Mitsotakisom razgovarao o navijačima koji su pritvoreni u grčkim zatvorima. Osudio je svaki oblik nasilja i izrazio sućut grčkom narodu.

- Druga tema, naravno, bila je situacija s hrvatskim državljanima koji su u pritvoru u grčkim zatvorima nakon nereda i sukoba koji su se dogodili uoči tada već odgođene, a evo, kao što ste vidjeli, prije dva dana odigrane utakmice između Dinama i AEK-a u Ateni. Naša je pozicija jasna od prvoga dana, prva je da smo snažno osudili nasilje, osudili huliganizam, da smo izrazili žaljenje zbog gubitka života jednoga grčkoga državljanina, izrazili smo sućut i njemu kao predsjedniku Vlade i cijelom grčkom narodu, rekao je.

Premijer je ustvrdio da su ti događaji "narušili reputaciju Hrvatske u grčkoj javnosti".

- Protivimo se navijačkom nasilju i svemu onome što ovakvi nasilni događaji, unaprijed orkestrirani i organizirani sa sobom nose, šteteći pritom i samom sportu, nogometu i reputaciji kluba, a naravno i s te strane su narušili reputaciju Hrvatske u grčkoj javnosti. Oko toga nema nikakvih dilema i toga također moramo biti svjesni. Posebno Hrvatska, koja je u nogometnom svijetu zahvaljujući sjajnim uspjesima reprezentacije, osobito zadnjih pet godina, ima zaista svjetski ugled, kazao je.

Premijer: Mitsotakis je naglasio da može jamčiti sigurnost uhićenih


Plenković je rekao kako je Hrvatska, kao i uvijek, "iskazala interes za hrvatske državljane u problematičnoj situaciji". Dodao je kako je grčki premijer rekao da može "jamčiti sigurnost državljana koji su pritvoreni".

- Istodobno, mi smo kao što i uvijek činimo, za sve hrvatske državljane koji god su bilo gdje u problematičnoj situaciji, diljem svijeta, prije svega iskazali interes za njihovu trenutnu situaciju i stoga smo još jednom od Grčke i grčkih vlasti, jer one su nadležne za stanje u grčkim zatvorima i pritvorima, zatražili sigurnost hrvatskih državljana. Njih je, kao što znate, do sada uhićeno 102 i predsjednik Vlade, Mitsotakis je naglasio kako može jamčiti sigurnost državljana koji su u ovome trenutku pritvoreni. Drugo što smo zatražili je da oni imaju pravedno i brzo suđenje, dakle da pravni proces bude i pravedan, učinkovit i brz, što je posebno važno, ustvrdio je.

Pozvao je grčku sudbenu vlast da ako neki državljani ne budu "obuhvaćeni kaznenom, već prekršajnom odgovornošću", da ih deportira u Hrvatsku.

- Treće, kazali smo, ukoliko u samoj kvalifikaciji djela koja se stavljaju na teret hrvatskim državljanima bude onih koji neće biti obuhvaćeni kaznenom, već prekršajnom odgovornošću, da se po mogućnosti vidi i donesu odluke koje bi eventualno značile trenutni progon iz zemlje tih hrvatskih državljana i njihov povratak u Hrvatsku, kazao je premijer.

Hrvatska "načelno spremna" za preuzimanje dijela predmeta istrage


Premijer je otkrio kako su hrvatske institucije spremne "provoditi mjere nadzora i opreza" ako bi neki od državljana bili upućeni u Hrvatsku za vrijeme trajanja istrage.

- Četvrto, kazali smo da je Hrvatska, naše institucije, spremna provoditi mjere nadzora i mjere opreza, ukoliko bi neki od naših državljana bili upućeni u svoju zemlju, a to se sukladno europskim pravnim normama može. Na taj način bi provodili nadzor nad tim državljanima dok traje postupak u Grčkoj, rekao je.

Dodao je kako je Hrvatska "načelno spremna" za ustupanje nekih od predmeta hrvatskom pravosuđu.

- Jednako tako smo spremni da u slučaju da grčke pravosudne vlasti (tužiteljstvo, sudovi) eventualno odluče da se ustupi hrvatskom pravosuđu predmet ili barem neki od ovih konkretnih ljudi koji su istim obuhvaćeni. Mi smo na to načelno spremni. Da bi se to dogodilo, potrebne su odluke grčkih pravosudnih vlasti, a to nije izvršna vlast (premijer). Oni su itekako dobro primili na znanje ovu informaciju koju smo im dali. Ona poštuje neovisnost grčkog pravosuđa, ali isto tako daje određeni put i naznaku kako hrvatska država može i mora pomoći hrvatskim državljanima koji su trenutno u pritvoru, kazao je.

Malenica i Grlić Radman na bilateralnom sastanku


Plenković je ustvrdio kako su ministri u "stalnom kontaktu" s grčkim kolegama te je otkrio da će ministri posjetiti neke od uhićenih. Izrazio je želju da "ovaj nemili incident ne utječe na odlične odnose Hrvatske i Grčke".

- Danas će tijekom popodneva ministri Grlić Radman i Malenica imati određene bilateralne sastanke s kolegama, osobito s ministrom pravosuđa. Ministar je stalno u kontaktu s grčkim ministrom vanjskih poslova. Posjetit će neke od hrvatskih državljana u dva zatvora u kojima se oni nalaze. To je poruka našeg današnjeg susreta. Izrazili smo želju da ovaj nemili incident koji se dogodio ovdje u Ateni prije desetak dana, ne utječe na inače odlične, prijateljske i kvalitetne odnose kao Hrvatska i Grčka i obojica smo to zaključili, rekao je.

Premijer nije htio nagađati o konačnim rezultatima istrage, ali je izrazio "sigurnost" da će grčka policija i tužiteljstvo "uzeti u obzir sve okolnosti i elemente".

- Ja u ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću reći što će biti konačni rezultati istrage, ali sam siguran da će grčka policija i tužiteljstvo uzeti u obzir sve okolnosti i elemente i u konačnici, što je moguće s većim stupnjem sigurnosti, utvrditi sve okolnosti kako je došlo do pogibije grčkog državljanina, dodao je.

Loše ozračje u grčkoj javnosti


Premijer je rekao kako treba "pričekati da se utvrde sve okolnosti". 

- Ono što imamo je da istraga još uvijek traje, njihova policija provodi temeljitu istragu koja uključuje grčke, a ne samo hrvatske državljane. Moramo pričekati da se sve okolnosti ovoga slučaja sa što većim stupnjem pouzdanja, utvrde tijekom istrage od strane nadležnih tijela grčke vlasti, policije i tužiteljstva, kazao je.

Osvrnuo se i na ozračje koje vlada u grčkoj javnosti. Podsjetio je kako je Grča nakon nemilih događaja prije utkamice AEK-a i Dinama "promijenila propise" i "postrožila kazneni zakon".

- Vrlo je jasno i nama koji smo u Hrvatskoj i vama koji ste već nekoliko dana ovdje da ste prepoznali ozračje koje vlada u Grčkoj. Oni su prije nekog vremena imali neke druge slične situacije sukoba tih najekstremnijih navijačkih skupina gdje je isto bilo teških posljedica. Postrožili su kazneni zakon, donijeli su određene druge propise i opće ozračje je takvo da se traži nečija odgovornost, ustvrdio je.

Ipak, premijer je odvojio očekivanja od "na dokazima utemeljenog postupanja nadležnih tijela". Dodao je kako očekuje da će sudovi "postupati na temelju činjenica, a ne očekivanja".

- Jedno je ozračje, a drugo je utemeljeno i na provjerenim dokazima postupanje nadležnih tijela. Tu mislim i na grčku policiju, tužiteljstvo i konačno na sudove koji će donositi odluku o tome. Kada se sve rasvijetli mislim da sudovi, osobito sudovi i svi ostali moraju postupati na temelju činjenica, a ne na temelju očekivanja i emocija onih koji su ovdje oštećeni, zaključio je.

"Istraga može trajati još nekoliko tjedana"


Premijer Andrej Plenković oktrio je kako mu je grčki premijer rekao kako istraga ne bi trebala trajati više od nekoliko tjedana.

- Ono što smo tražili je da otprilike čujemo od strane premijera, koliko je njihova procjena da ta istraga može trajati. Oni su rekli da ta istraga može trajati još nekoliko tjedana, ne mjeseci, nego tjedana, što je dobor i što je u konačnici i razumljivo. Veliki je broj sudionika tog događaja. Oni očito provjeravaju sve, DNA otiske, sve snimke sigurnosnih kamera, razgovaraju s osumnjeničicima, pregledavaju njihove telefone. To sve zahtjeva određeno vrijeme, rekao je.

- Zamislimo da je kod nas bila situacija, isto tako bi tijela, policija i DORH provodili (istragu) i uzeli bi dovoljno vremena koje je predviđeno zakonskim propisima da utvrde što pouzdanije što se dogodilo. Iz ovoga što smo mi čuli danas sama istraga bi trebala trajati puno kraće, dodao je.

Iz istrage cure informacije


Iako nije službeno potvrđeno, za očekivati je da će tema razgovora bilateralnog sastanka hrvatskog i grčkog premijera biti i pritvoreni hrvatski navijači, javila je iz Atene uživo u podnevni HTV-ov Dnevnik Zrinka Grancarić. To će svakako biti tema razgovora hrvatskih ministara pravosuđa i vanjskih poslova s grčkim kolegama, koji bi se trebao održati danas poslijepodne.

Iz istrage cure razne informacije, a ona glavna koja se od jučer komentira u javnosti je da ubojica nije Hrvat, već navijač AEK-a. Obitelj preminulog mladića oštro je i uvrijeđeno opovrgnula te vijesti.

video thumb

Uhićeni BBB-i razdvojeni su u manje skupine i premješteni u zatvore diljem Grčke. Samo desetorica ostala su u atenskom zatvoru, kaže grčki odvjetnik Athanasios Kaymenakis, koji zastupa 96 naših državljana. Tvrdi i da je još nisu oduzeti svi predmeti oduzeti za potrebe istrage. Čim ih pregledaju, kaže da će zatražiti da se puste na slobodu uz uvjetnu kaznu ili jamčevinu oni za koje se više ne sumnja da su ubojice. Napominje da je jedan uhićeni Hrvat u težoj poziciji nego ostali.


- Jednog je mladića policija optužila da je imao nož. Odbacujemo tu tvrdnju. Vjerujem mu na riječ da nož nije njegov. Uputili smo zahtjev da se obrade otisci prsta s noža i da se usporede s njegovima. Nije nosio rukavice. Nož nije njegov. Rekao sam tužiteljima i sucima da ti ljudi nisu imali noževe. Na videosnimci nitko od Hrvata ne nosi nož. Mnogo sam sati proveo pregledavajući snimku. Nisam vidio da itko ima nož, kaže odvjetnik.


Dodaje da istraga dosad ide u korist BBB-a te ističe da nijedan dokaz ne upućuje na to da je itko od njih ubojica. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!