Grijani šatori za migrante u Zagrebu, kontejneri u Rijeci

21.11.2022.

20:38

Autor: Lucija Judnić/Elvira Dizdarević/Dnevnik/P.F./HRT

Migranti u Zagrebu

Migranti u Zagrebu

Foto: Dnevnik / HRT

Da migrantska kriza ponovno eskalira, pokazuju i prizori sa željezničkih kolodvora u Rijeci i Zagrebu. Migranti, nakon što su ilegalno ušli u Hrvatsku, imaju sedam dana da napuste našu zemlju. Za to vrijeme, gradske vlasti i Crveni križ pružaju im humanitarnu pomoć.


Zagrebački kolodvor za njih je mjesto odlaska u bolje sutra. Čim im je prišla ekipa HRT-a i upozorila da će ih snimiti nisu imali ništa protiv, naprotiv, bili su ljubazni. Iz džepova su odmah izvadili MUP-ovo rješenje o povratku koje vrijedi 7 dana kako bi ekipi HRT-a dali do znanja da ovdje neće ostati.

- Stigli smo u Hrvatsku iz Afganistana prije dva dana. Pobjegli smo iz svoje zemlje zbog talibana. Kada smo došli, javili smo se u policiju jer je se ne bojimo, ne bježimo od nje. Ovo nam je posljednja postaja prije Njemačke, onamo idemo i ne planiramo ostati u Hrvatskoj, objasnio je Nasibula iz Afganistana.

Svi kažu kako su prešli dug put. Umorni su, hladno im je, ali ne odustaju. Građani na kolodvoru i njegovoj okolici primjećuju da je migranata sve više. Pokušavaju im pomoći, no engleski jedva razumiju - sporazumijevaju se s pomoću aplikacija za prevođenje.

- Oni nas ne razumiju previše, jedino ako netko zna engleski onda se malo porazgovaramo. Ako možemo pomognemo, a ako ne znaju onda na prste, rekao je Ivica iz Zagreba.

- Nisam imala nikakvih neugodnih iskustava. Ne mogu reći da mi smetaju no ja mislim da ih ima više nego prije, smatra Jana iz Jastrebarskog.

Budući da stiže sve hladnije vrijeme Grad Zagreb postavio je grijane šatore, sanitarni čvor te mjesto gdje migranti mogu napuniti mobitele. S obzirom na to da tehnički uvjeti još nisu ispunjeni, šator je zasad prazan.

I u Rijeci slična slika. Uvjeti na kolodvoru nisu za dulji boravak, pa je Grad postavio kontejnere kako bi migrantima omogućio osnovnu humanitarnu pomoć, a dijele im i obroke.

- Jedan je kontejner za volontere, a drugi sanitarni kontejneri gdje se migranti mogu oprati i obaviti higijenu jer su to tvrdili da im je to zapravo najpotrebnije, istaknula je Karla Mušković, pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb, Rijeka.

S migrantima nismo uspjeli razgovarati. Boje se, kažu, jer u Hrvatskoj borave ilegalno. Većina ih je u Hrvatskoj najviše 7 dana - koliko im traje rješenje o povratku. Oni kojima istekne, vraćaju se odakle su došli, a oni koji to ne žele mogu zatražiti azil. Mali se broj njih za to odlučuje.

- Ove godine je bilo preko 10.000 registriranih, međutim u razdoblju koje im je na raspolaganju oni jednostavno nestanu s našeg područja i u ovom trenutku imamo 350 tražitelja azila na području RH-a, izjavio je Damir Barić, zamjenik glavnog ravnatelja policije. 

Ove godine u našu je zemlju ušlo 36.000 migranata, što je povećanje od 145% u odnosu na lani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!