Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova

15.07.2022.

12:46

Autor: V.G./Hina/HRT

Sabor iskazao povjerenje Grliću Radmanu

Sabor iskazao povjerenje Grliću Radmanu

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, na čiji je rad do samog glasovanja o povjerenju oporba iznosila niz zamjerki, i dalje će obnašati tu dužnost, odlučio je u petak Hrvatski sabor.  

Saborska većina nije prihvatila prijedlog 32 oporbena zastupnika da se Grliću Radmanu iskaže nepovjerenje.

Za iskazivanje nepovjerenja glasovalo je 56 zastupnika, protiv ih je bilo 77, pa odluka nije donesena, kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Ministar nije dorastao svom zadatku, u raspravi nije iznio ni jedan valjani argument zašto bi trebao ostati na ministarskoj dužnosti, ponovio je u petak Marijan Pavliček (HS).

Ustrajao je da Grlić Radman nije riješio brojne probleme iz domene vanjske politike, posebice izborni zakon u BiH, nije se dovoljno zauzimao za prava hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori, nije riješio granične sporove za susjedima i tolerira koruptivne radnje u hrvatskoj diplomaciji.

Prozvao ga je i da ne reagira na sramotne izjave hrvatskog veleposlanika u Beogradu Hidajeta Biščevića.

Grlić Radman će ostati upamćen samo po svom osebujnom govoru, nije dorastao funkciji ministra vanjskih i europskih poslova, poručio je Pavliček.

Ministra je od optužbi branio u četvrtak u Saboru premijer Andrej Plenković, ističući da međunarodni položaj Hrvatske nikada nije bio bolji, što potvrđuje ulazak u šengenski prostor i u eurozonu iduće godine.

- Gordan Grlić Radman i vlada učinili su više za Hrvate u BiH nego bilo koja vlada u zadnjih 20 godina, pomogli smo Hrvatima u Srbiji i u Crnoj Gori više nego bilo koja vlada dosad", rekao je Plenković u Saboru.

Rekavši da su njegovi rezultati "očiti", Grlić Radman je još nabrojao ukidanje viza za SAD, dizanje kreditnog rejtinga Hrvatske i razgraničenje s Italijom.

- Žao mi je da vas sve ovo ne zanima. Ne borite se vi za hrvatske interese, nego iscrpljujete i sebe i nas. Hrvatski građani će prepoznati ispraznu narav vaših beskonačnih rasprava, poručio je oporbi.


A premijer Plenković u Saboru je sudjelovao na redovitom sastanku Kluba zastupnika HDZ-a uoči glasovanja. Na odlasku se kratko susreo s novinarima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!