Sabor izmijenio Zakon o sigurnosti prometa na cestama

15.07.2022.

11:12

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova izmijenio Zakon o sigurnosti prometa na cestama uz prihvaćanje Vladinih amandmana kojima su uvaženi argumenti liječničke struke.

Tako se odustalo od nakane da se obveže liječnike da o privremenoj nesposobnosti vozača moraju obavijestiti policiju. Liječnik koji je obavio pregled vozača o privremenoj nesposobnosti upozoriti će vozača te upozorenje evidentirati u medicinskoj dokumentaciji.

Po isteku roka o privremenoj nesposobnosti vozač ne ide ponovno na pregled

Za liječnike koji to ne učine propisane su prekršajne sankcije, kao i za vozače koji će upravljati vozilom u prometu na cesti za vrijeme dok mu je liječnik izdao upozorenje o privremenom zdravstvenom stanju.

Privremena nesposobnost ne može biti duža od šest mjeseci, a po isteku roka o privremenoj nesposobnosti vozač se neće ponovno upućivati na liječnički pregled.

Predložene odredbe stupit će na snagu danom donošenja izmjena Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače.

Odredbe o postupanju liječnika u pogledu trajne nesposobnosti za vožnju se ne mijenjaju.

Drago nam je da je Vlada poslušala apele liječničkih udruga, složili su se Andreja Marić (SDP), Darko Klasić (HSLS) i Renata Sabljar Dračevac (Socijaldemokrati).

Davor Dretar (DP) ocijenio je, međutim, da je riječ o "patki" jer će liječnici i dalje odlučivati smije li vozač voziti.

- Zdravstveni korpus se uplašio osiguravajućeg korpusa, a 'po lampi' će dobiti vozači, ustvrdio je Dretar.

- Morali ste mijenjati i podnijeti amandman jer su vam doktori počeli kuvertirati otkaze, rekla je Ivana Kekin ( Klub zeleno-lijevog bloka).

Izmjenama zakona o prometu reguliraju se uvjeti sudjelovanja u prometu električnih romobila, monocikala, segwaya i sl. Uređuje se način korištenja površina po kojima se mogu kretati, uvjeti koje moraju ispunjavati ta vozila (svijetla, brzina do 25 km/h), kao i vozači navedenih vozila (kacige, reflektirajuće oznake).

Zastupnici zadovoljni što je Vlada uvažila argumente liječničke struke

Saborski zastupnici i oporbe i većine izrazili su u petak zadovoljstvo činjenicom da je Vlada uvažila argumente liječničke struke i odustala od nakane da obveže liječnike da o zdravstvenom stanju pacijenta vozača moraju obavijestiti policiju.

- Jako sam sretna raspletom situacije, na dobrobit je odnosa MUP-a i liječnika te na korist liječničke struke da može raditi svoj posao, kazala je Renata Sabljar Dračevac (Socijaldemokrati) povlačeći amandman na predložene izmjene Zakona o sigurnosti na cestama.

- Isto tako je postupio i Darko Klasić (HSLS), dio saborske većine. Drago mi je da se postiglo suglasje s medicinskom strukom, pa moj amandman gubi smisao, kazao je.

Razvojem događaja zadovoljna je i Andreja Marić (SDP), koja ipak ustrajava da se o amandmanu SDP-a glasuje.

- Sreća je da ste slušali naše prijedloge, de facto ste prihvatili naš amandman, koji je gotovo istovjetan Vladinu, ali ga iz inata odbijate jer je iz oporbe, kazala je vladajućima Marić.

Amandman Vlade

Amandmanskom intervencijom na konačan tekst zakona, Vlada predlaže da se izmijene odredbe koje u bitnom propisuju obvezu svim liječnicima, odnosno liječniku koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabranom liječniku, da o privremenoj nesposobnosti upozori vozača te dano upozorenje evidentira u medicinskoj dokumentaciji.

Privremena nesposobnost ne može biti duža od šest mjeseci, a po isteku roka vozač se neće ponovno upućivati na liječnički pregled.

Za liječnike koji ne obavijeste vozača o privremenoj nesposobnosti i podatak o tome ne evidentiraju u medicinskoj dokumentaciji propisane su prekršajne sankcije, kao i za vozače koji će upravljati vozilom na cesti za vrijeme dok mu je liječnik izdao upozorenje o privremenom zdravstvenom stanju.

Odredbe o privremenoj nesposobnosti vozača stupit će na snagu danom donošenja izmjena Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače.

Odredbe o postupanju liječnika u pogledu trajne nesposobnosti za vožnju se ne mijenjaju.

Izmjena Zakona rodiljnim i roditeljskim potporama

Po hitnom postupku izmijenjen je Zakona rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se uvodi očinski dopust i povećava roditeljska naknada s 5600 na najviše 7500 kuna za drugih šest mjeseci.

Pritom zaključak Mosta da posvojitelji mogu koristiti rodiljni dopust i nakon osme godine života djeteta nije dobio potporu parlamentarne većine.

Izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima se omogućuje korištenje dijela obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu te povećavaju najniže mirovine poslane su u drugo saborsko čitanje.

Sabor je također potvrdio povratak HDZ-ovog Dražena Barišića u saborske klupe, iz kojih odlazi njegova zamjena Mato Čičak.

Nije prošao zaključak zastupnice Glasa Anke Mrak Taritaš kojim je tražila da Sabor obveže Ministarstvo zdravstva da u svakoj ovlaštenoj javnoj zdravstvenoj ustanovi, najkasnije do kraja godine, osigura dovoljan broj liječnika koji obavljaju postupak medicinskog prekida trudnoće na zahtjev.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!