17:43 / 07.04.2022.

Autor: V.G./HRT/Hina

Grlić Radman: Srbija se mora suočiti s prošlošću i riješiti pitanje nestalih

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Ako se Srbija želi okrenuti budućnosti, onda se mora suočiti s prošlošću i zločinima počinjenim u Hrvatskoj prije 30 godina. Mora riješiti otvorena pitanja, uključujući i pitanje nestalnih koje nije bilateralno, nego i univerzalno, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirajući nedavne izjave osuđenog ratnog zločinca Veselina Šljivančanina.

Bivši pukovnik Jugoslavenske armije, osuđen u Haagu zbog zločina na Ovčari Veselin Šljivančanin nedavno je govorio na provladinoj televiziji Happy TV, između ostaloga, da se ruska vojska bori protiv ukrajinskih "nacista", slično kao što se on u Vukovaru borio protiv hrvatskih.

Grlić Radman je rekao da osobno nije čuo što je Šljivančanin govorio, ali je istaknuo da je tu riječ o iskrivljavanju povijesti, da su srpske paravojne postrojbe činile slične zločine u Vukovaru i drugdje u Hrvatskoj kakve danas vidimo u ukrajinskoj Buči i Mariupolju.

- Svi oni u Srbiji koji govore poput Šljivančanina iskrivljuju povijest, jer je upravo srpska strana činila ratne zločine, zašto su neki i osuđeni. Srbija se još nije suočila s prošlošću i ne mijenja narativ. Ako želi ući u EU, ona prije svega treba riješiti vladavinu prava, treba odgovoriti što je s 1885 nestalih osoba koje Hrvatska još uvijek traži. Civili su odvođeni u logore u Vojvodini i drugdje, gdje su mučeni i ubijani. Treba riješiti i pitanje odštete logorašima, rekao je Grlić Radman.

'Hrvatska će uskoro protjerati dio ruskih diplomata' 

Šef hrvatske diplomacije najavio je i da će Hrvatska u skoro vrijeme protjerati dio ruskih diplomata, a sada se sagledava u kojem opsegu.

Grlić Radman koji je u Bruxellesu sudjelovao na dvodnevnom sastanka ministar vanjskih poslova država članica NATO-a dodao je da su sve države EU-a i NATO-a već postupile po tom pitanju te da je to potez solidarnosti i reakcija na najnovije strahote i zločine ruske vojske na okupiranom teritoriju otkrivenih nakon njihova povlačenja.

- Ovdje je riječ o svjetskom poretku, načelima koje je Rusija povrijedila. Ne mogu se nekažnjeno ubijati civili. Tu moramo ustati i braniti, dignuti svoj glas te upotrijebiti sve što imamo kako bismo zaustavili te napade, odgovorio je Grlić Radman na upit s kojim obrazloženjem će biti protjerani ruski diplomati.

Niz država članica NATO-a i EU-a odlučilo je protjerati dio ruskih diplomata nakon izvješća o otkriću masovnih grobnica i ubojstava civila u ukrajinskom gradu Buči, poslije povlačenja ruskih vojnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!