19:23 / 07.04.2022.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/HRT

Embargo EU-a na ruski ugljen, SAD blokira Alfha banku i Sberbank?

Stoltenberg, Biden i Zelenski

Stoltenberg, Biden i Zelenski

Foto: Dnevnik / HTV

Zbog strašnih zločina u Buči, SAD i EU pripremaju dodatne sankcije Rusiji. U Bruxellesu je nastavljen sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO saveza. Članice NATO-a izrazile su daljnju podršku naporima da se Ukrajini pomogne u obrani od ruske agresije te osudili zločine nad civilnim stanovništvom. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da nove sankcije Zapada Rusiji nisu dovoljno razorne da bi zaustavile rusku agresiju. Zatražio je pritom embargo na izvoz ruske nafte. Europska bi unija već danas mogla dogovoriti zabranu uvoza ruskoga ugljena. 

U fokusu šefova diplomacije članica Sjevernoatlantskog saveza - vojna pomoć Ukrajini. NATO će Kijevu povećati pomoć u oružju. Pomoć, među ostalim, uključuje protutenkovsko oružje, sustave za protuzračnu obranu, financijsku pomoć.

- Ruska invazija na Ukrajinu ima duboke implikacije na europsku sigurnost, ali je, također, uzdrmala cijeli međunarodni poredak. Današnja prisutnost naših partnera znak je našeg jedinstva u podršci Ukrajini, u osudi ruske agresije i obrani međunarodnog poretka, poručio je glavni tajnik Jens Stoltenberg.

Ministri vanjskih poslova o dodatnim sankcijama Moskvi, osude zločina u Buči


- Iskazali smo snažnu podršku daljnjim naporima kako bismo pomogli Ukrajini. Svi su snažno osudili rusku agresiju. Osobito ovi zločini koji su počinjeni nad civilima prije svega u Buči i drugim mjestima, kazao je ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova pozvao je članice NATO-a da isporuče njegovoj zemlji više oružja i tako pomognu spasiti ljudske živote. Pozvao je Njemačku da ubrza isporuku oružja Ukrajini, tražeći zrakoplove, oklopna vozila, sustave za protuzračnu obranu... 

- Njemačka, kao i druge zemlje, podržavale su Ukrajinu posljednjih tjedana u njezinoj obrambenoj sposobnosti. Također, moja zemlja podržala je Ukrajinu različitim vojnim oružjem jer ima pravo na samoobranu. S našim partnerima pomno razmatramo kako možemo poduprijeti Ukrajinu u budućnosti intenzivnije, a o tome razgovaramo i između članica skupine G7, poručila je ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Bearbock.

Ministri zemalja G-7 oštro su osudili Rusiju zbog vođenja brutalnog rata i pokolja civila u Buči.

Što će učiniti G7?

- G7 ta je prva koordinacijska skupina o kojoj govorimo ne samo o jakim sankcijama koje smo uveli Rusiji nego i želimo osigurati da nema rupa unutar Zapada, da budemo koordinirani i da svaka pojedina jurisdikcija može uvesti snažne sankcije, kazala je ministrica vanjskih poslova Kanade Melanie Joly.

Ukrajina i nadalje zahtjeva nametanje embarga na naftu i plin Rusiji zbog njezine invazije na tu zemlju. Predsjednik Volodimir Zelenski smatra da će embargo na izvoz ruske nafte biti uspostavljen.

- Naći će se format. Pitanje je samo koliko će vremena imati ruska vojska da ubija ukrajinske muškarce i žene, dok vi, neki političari postanete odlučni, poručio je. Europski parlament zatražio je još snažnije sankcije EU-a protiv Rusije uključujući embargo na uvoz ruske nafte, ugljena, nuklearnog goriva i plina.

EU već danas uvodi embargo na uvoz ruskog ugljena?

- Pa, to nije u petom paketu sankcija, o kojem danas raspravljaju veleposlanici. Raspravljamo samo o zabrani uvoza ugljena. Ali će se o embargu na naftu i plin raspravljati u ponedjeljak na Vijeću za vanjske poslove EU-a. I to će se prije ili kasnije, nadam se prije, dogoditi, poručio je visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Josep Borrell.

Europska unija bi već danas mogla dogovoriti zabranu uvoza ruskog ugljena od sredine kolovoza. A Sjedinjene Države i dalje će vojno pomagati Ukrajini i uvest će dodatne sankcije te pojačati ekonomski pritisak na Rusiju.

SAD blokira Sberbank

- Sjedinjene Države uvest će sankcije i potpuno blokirati Sberbank, daleko najveću financijsku instituciju u Rusiji, te Alfha banku, najveću privatnu banku u Rusiji. Blokiramo sve račune i sva sredstva koje te banke imaju u Sjedinjenim Državama, najavio je američki predsjednik Joe Biden.

- Takve sankcije nisu se provodile ni u najmračnijim godinama Hladnog rata. Njihov je cilj vratiti nas godinama ili čak desetljećima unatrag, odsjeći nas od svijeta, natjerati Rusiju da odustane od obećavajućih gospodarskih i društvenih projekata i udariti na životni standard naših ljudi, kazao je ruski premijer Mihail Mišustin.

I dok je na terenu ruska vojska suočena sa žilavim otporom Ukrajinaca Rusija trpi vojne gubitke i već je moralno izgubila ovaj rat - tvrde analitičari. Pogrešna računica Putina i njegova carstva oligarha samo će Ruse baciti na koljena i ekonomski uništiti zemlju. Pitanje je vremena kad će rublje postati bezvrijedni papiri- poručuju znalci prilika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!