Grmoja: Predmet "Žalac" bio u ladicama DORH-a jer je očito upleten i Plenković

30.01.2023.

13:23

Autor: I.Z./HRT/Hina

Zastupnik Mosta Nikola Grmoja

Zastupnik Mosta Nikola Grmoja

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Zastupnik Mosta Nikola Grmoja danas je ustvrdio kako je predmet bivše ministrice fondova EU-a Gabrijele Žalac bio "gotovo mrtav" u ladicama DORH-a jer je, kaže, očito bio upleten i premijer Andrej Plenković.

- Ako uzmemo da svako ministarstvo, državna tvrtka imaju minimalno stotinjak javnih nabava godišnje, a da se baš taj softver predstavlja u Vladi... zašto se nekakav softver koji se nabavlja predstavlja u Vladi? Nije li vam to malo čudno? Očito je premijer bio jako zainteresiran za ishod ovog slučaja, kazao je Grmoja.

Dodao je kako je Plenković "bio zainteresiran da određeni poslovi prođu i da određeni ponuditelji budu odabrani".

Osvrnuo se i na slučaj bivše ministrice Nataše Tramišak, gdje je, kaže, također riječ o Plenkovićevu navijanju za taj softver.

Grmoja namjerava zatražiti odgovore na svoja pitanja od glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek.

Kad počne saborska rasprava u srijedu vjerojatno ćemo prikupiti potrebne potpise da bi glavna državna odvjetnica mogla doći u Sabor podnijeti izvješće o radu, rekao je.

- Tamo ćemo joj, dodao je, postaviti pitanje o slučaju AP u kojem je predmet Gabrijele Žalac bio gotovo mrtav u ladicama DORH-a dok ga nije oživio Ured europskog javnog tužitelja (EPPO).

Zastupnik Mosta pretpostavlja da je to zbog toga što je u to upleten Andrej Plenković jer ga se spominje u korespondenciji Gabrijele Žalac i Josipe Rimac.

- Rekao sam prvog dana kad je izbila ova afera da je Plenković trebao biti pozvan na razgovor ili u EPPO ili u DORH, dodao je.

Upitan za komentar na izjave predsjednika Zorana Milanovića o Ukrajini i Kosovu podsjetio je da je Milanović pozivao Plenkovića i govorio o tome kako je Hrvatska mala zemlja koja se ne treba gurati i prednjačiti u tom sukobu.

- Bilo bi pametno da i on tako čini, nego da se zapaljivim izjavama na određeni način petlja u ovaj sukob gdje Rusija koristi njegove izjave u svrhu svoje propagande, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!