Grmoja za slučaj Sabljak proziva policiju i Božinovića; MUP: Ovo je napad na integritet policije

15.03.2023.

Zadnja izmjena 18:12

Autor: V.K./HRT/Hina

Nikola Grmoja i zgrada MUP-a u Zagrebu

Nikola Grmoja i zgrada MUP-a u Zagrebu

Foto: Jurica Galoic/Patrik Macek / PIXSELL

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja poručio je da će nastaviti s razotkrivanjem korupcije u slučaju diplomata Damira Sabljaka i zatražio daljnju istragu o sudjelovanju ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i policije u nezakonitim radnjama. MUP je odbacio Grmojine tvrdnje ističući da njegov istup tumače kao napad na integritet i dignitet policijske struke.

Sabljak je 2018. podnio prijavu tvrdeći kako ima dokaze za korupciju i trošenje proračunskog novca u hrvatskim veleposlanstvima u Washingtonu i Canberri. Nakon toga je udaljen iz diplomatske službe, a pravomoćnim rješenjem Visokog upravnog suda vraćen je u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) nakon četiri godine.

- MUP neistinito tvrdi da je Sabljak tek 7. prosinca prijavio kazneno djelo neizvršavanja pravomoćne sudske odluke, kada je bio spriječen da se vrati na posao, no postoji video koji dokazuje da je Sabljak 28. studenoga policajcu pri intervenciji prijavio kazneno djelo i uručio pravomoćnu presudu Upravnog suda u Zagrebu s kojom je poništeno rješenje ministra Grlića Radmana o njegovom drugom udaljenju iz službe. Policajac je presudu ponio sa sobom, rekao je Grmoja novinarima.

Tvrdi kako je riječ o prikrivanju kriminala u MVEP-u, a ministar Božinović asistirao je ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu.

Pozvao je Božinovića da odgovori na pitanje na temelju kojeg dokumenta je načelnik Prve policijske postaje u Zagrebu Zoran Cvetnić u Potvrdi MUP-a ovjerio neistinit podatak da je 28. studenoga Sabljak i dalje bio udaljen iz službe i da je tada u tijeku bio upravni spor na Upravnom sudu u Zagrebu.

- Policija je sudjelovala u prikrivanju korupcije i onemogućavanju Sabljaku da se vrati na posao. Tek kada su se mediji zainteresirali za slučaj Sabljak je vraćen na posao, a odgovorni bi vrlo vjerojatno željeli da se o tome više ne priča, kaže Grmoja.

Kritizirao je i ulogu DORH-a u slučaju, navodeći kako se četiri godine nije ništa poduzimalo da bi se na kraju odbacila kaznena prijava.

- Nakon što smo kroz Antikorupcijsko vijeće radili pritisak, državna odvjetnica je rekla kako uoči novih informacija treba ispitati Sabljaka, no nakon ispitivanja već godinu dana se ništa ne događa u DORH-u i Uskoku, rekao je Grmoja.  

MUP: Grmojin istup napad je na integritet policije u svrhu političkog PR-a


Policijski službenici, a ni potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ne mogu niti na koji način sudjelovati u razrješenju radno-pravnog odnosa zaposlenika drugog ministarstva, navodi MUP. Dodaju da policijski službenici za taj slučaj nikada ne bi znali niti bi se našli na mjestu događaja da predmetni saborski zastupnik i osoba koja ima radno-pravni spor nisu zatražili intervenciju na koju se policija odazvala i utvrdila kako je u tijeku (radno-pravni spor).

Na mjestu dojave, dodaju, nisu utvrđena obilježja prekršaja ili kaznenog djela koje se goni po službenoj dužnosti. Dakle, spor traje pet godina i policija nikada ranije nije bila uključena niti je trebala biti uključena na dan zatražene intervencije, ističu u MUP-u.

Pritom izričito demantiraju Grmojine navode da je MUP zaposleniku Ministarstva vanjskih i europskih poslova izdao potvrdu s lažnim podacima, ističući da se radi se o čistoj konstrukciji. I. policijska postaja Zagreb je na zahtjev tražitelja intervencije izdala Potvrdu o toj intervenciji i potvrda se ne može koristiti u nikakve druge svrhe, navodi MUP.

Također, konstrukcijom su nazvali i tvrdnju da je MUP mjesecima odugovlačio s izdavanjem potvrde. "Intervencija policije bila je 28. 11. 2022., potvrda je sačinjena 30. 11. 2022., a građanin ju je preuzeo 7. 12. 2022. godine", navodi MUP u odgovoru.

'Namjerno dovođenje javnosti u zabludu'


- Uplitati policiju u slučaj u kojem je jasno da ne postoji ovlast po kojoj bi policija vratila zaposlenika na posao i gdje ne postoji zakonska osnova da policija omogući zaposleniku ulazak/ili ne ulazak u službene prostorije drugog ministarstva niti je policiji od strane suda naloženo bilo kakvo postupanje, vidimo kao namjerno dovođenje javnosti u zabludu. Istup predmetnog saborskog zastupnika s pločnika u neposrednoj blizini MUP-a možemo jedino tumačiti kao napad na integritet i dignitet policijske struke u svrhe dnevno-političkog PR-a, ističe MUP.


Policija nije nadležna tumačiti odluke i način provođenja odluka drugih državnih tijela koje se ne odnose na policiju, a provođenje sudske presude u slučaju osobe koja nije mogla pristupiti na svoje radno mjesto 28. studenog 2022. godine nije u nadležnosti policije i izvan je policijskih ovlasti, naglašava MUP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!