Grmoja: Otići će i mecena korupcije Plenković; Habijan: Nema gušenja demokracije

07.03.2023.

10:54

Autor: HRT/IMS/V.G.

Damir Habijan i Nikola Grmoja

Damir Habijan i Nikola Grmoja

Foto: HTV / HRT

U Saboru traje sjednica Odbora za pravosuđe. Na inzistiranje oporbe pozvan je predsjednik Vrhovnog Suda Radovan Dobronić koji će podnijeti izvješće o stanju sudbene vlasti u posljednje dvije godine. Nakon toga u četvrtak će se na plenarnoj sjednici raspravljati o tom izvješću. Hoće li oporba iskoristiti to izvješće za raspravu o aferama s kojima se povezuje aktualna vlast i Vlada - pitali smo Nikolu Grmoju, saborskog zastupnika Mosta, i Damira Habijana, zastupnika HDZ-a. 

- Trebalo bi predsjednika Sabora pitati zašto mi u 2023. raspravljamo o izvješćima iz 2020. i 2021. Žalosno je da oporba mora prikupljati potpse kako bi ta važna izvješća koja govore o stanju u pravosuđu stavila na raspravu. To je samo pokazatelj kako funkcionira Sabor. Mi kao oporba činimo sve što možemo i želimo da se teme bitne za građane rasprave, rekao je uoči sjednice Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta.

Jedna od tema bit će, rekao je Grmoja, i slučaj Franak koji opterećuje hrvatske građane više od desetljeća.

- Vrhovni sud donio je odluku kojom je oprao ruke i nije donio pravičnu odluku koja ide u smjeru obeštećenja građana koji su konvertirali kredite. To je samo pokazatelj da država nije dovoljno stala iza potrošača. Imamo slučaj suda EU-a koji je također oprao ruke jer je naša Vlada dala mišljenje da su se svi građani koji su konvertirali kredite odrekli prava na obeštećenje. U slučaju poljskih potrošača donesena je odluka koja ide u nihovu korist jer je vlada stala iza njih. Mi današnjom raspravom želimo upozoriti na tu činjenicu. Želimo predsjednika suda pitati o tom problemu, ali i svim drugima - od izmjena Kaznenog zakona do afere Zambija o kojoj se premalo govori u javnosti, rekao je Grmoja.

Ranije se mogla čuti ocjena HDZ-a kako oporba vrši pritisak na pravosuđe.

- Grmoja je još jedanput pokazao nerazumijevanje osnovnih načela Ustava i trodiobe vlasti. Ovo što je rekao eklatantan je primjer nepoznavanja materije, članka 6. i 45. Zakona o sudovima. Članak 45. govori da, kad se raspravlja o godišnjem izvješću predsjednika Vrhovnog suda, Sabor ne može raspravljati niti zauzimati stav o pojedinim predmetima koji su u radu, rekao je Damir Habijan, saborski zastupnik HDZ-a.

Poručio je kako oporba, koliko god im bilo teško, mora prihvatiti da žive u demokratskoj državi u kojoj postoji trodioba vlasti.

Grmoja: Zašto Vlada krije ugovor s bankama?


- Nisam govorio ni o kakvom pritisku na Vrhovni sud, nego o poštivanju pravičnosti i da hrvatski građani nisu sukladno europskim direktivama i hrvatskim zakonima obeštećeni, oni su opljačkani od strane banaka. Žalosti me vidjeti gospodina Habijana koji nastupa kao odvjetnik banaka, a ne kao onaj koji bi trebao zastupati interese građana. Zašto Vlada krije ugovor koji je potpisala s bankama? Što je to obećala bankama, upitao je Grmoja.

- Imamo u Saboru one koji se bore za interese građana i pravičnost i one koji nastupaju kao agenti banaka i s obzirom na najave izmjena Zakona o kaznenom postupku, kao odvjetnici kriminalaca, koji žele da kriminal i korupcija onih koji su povezani s njima ne izađu u javnost i medije, rekao je Grmoja.

Habijan je ustvrdio kako Grmoja nastupa kao pripadnik sekte koja se koristi javnim prostorom da bi se dodvoravala građanima govoreći ono što oni žele čuti.

- Dobro je da javnost vidi da vi želite biti istražitelj, tužitelj, sudac i donositi sve odluke na razini svoje stranke i to je loše, dodao je.

HDZ-ov zastupnik rekao je kako će vladajuća većina podržati izvješća Dobronićeva prethodnika, jednako kao što je to učinila Vlada.

Habijan: Nema gušenja demokracije


Što se tiče izmjena ZKP-a, Habijan je rekao kako su svi nezadovoljni sporošću i vremenom rješavanja kaznenih postupaka te da ih treba ubrzati. Istaknuo je da je radna skupa potaknula i pitanje problema curenja informacija u medije.

- To nije jedina svrha izmjena ZKP-a. Ne radi se uopće da bi potencijalno kazneno djelo išlo na širi krug osoba da bi se novinarima branilo istaživačko novinarstvo, nego da bi tim eventualnim kaznenim djelom bile obuhvaćene samo osobe koji su sudionici kaznenog postupka.

- Jasno je da ne možete to ograničiti na uski krug osoba. Sam novinar bi morao reći tko je izvor informacija. Želi se ograničiti curenje određenih informacija vezano uz korupciju u medije, a svi znamo koliko je istraga otvorena upravo zbog toga što je to objavljeno u medijima. Žele zaustaviti curenje informacija o njihovom kriminalu u medije. Vidjeli ste kako Habijan nije odgovorio na pitanje o ugovoru banaka i Vlade, niti ga banke i Vlada žele dati na uvid. Ovakvoj Vladi ne može se vjerovati. Dobro je predsjednik Vrhovnog suda usporedio Plenkovića s Berlusconijem, kazao je Grmoja.

Nema gušenja demokracije, ustvrdio je Habijan.

- Svi postupci koji su u tijeku govore dovoljno u kojem je stupnju borba protiv korupcije. Ako ne vjerujete hrvatskim institucijama, pogledajte izvješća europskih institucija, poručio je Habijan Grmoji.

Pitanje vjerodostojnosti oporbe


Na dan glasovanja o opozivu premijera na glasovanju se nije pojavilo 16 zastupnika oporbe. Grmoja je rekao kako su bili svjesni da neće doći do opoziva, nego da je poanta bila raspravljati o korupciji. 


- Imamo smiješan narativ gdje HDZ-ov Mažar kaže da HDZ vodi 22:0 u opozivu. Da je drugačije, onda bismo mi bili vlast, a oni opozicija. Oni imaju većinu, ne možemo smijeniti premijera, jasno da će oni skupiti dovoljno ruku. Mi to ne pokrećemo zato što znamo da ćemo ga smijeniti, nego kako bismo raspravili korupciju kojoj svjedočimo. Istina je da neke kolege nisu došli, ali vjerojatno bi odgodili obveze da znaju da to može proći. Ne treba oporbu radi toga optuživati, bila bi bolja slika da su svi došli, ali i da su svi došli - ishod bi bio isti. Nije poanta u glasovanju, nego u onome što je rečeno u raspravi. Svi ministri za koje je oporba pokretala opoziv u konačnici su otišli, otići će i mecena korupcije - Plenković.

 - To samo pokazuje bezidejnost, blijedu oporbu. Dovoljno govori taj broj o 16 zastupnika koji su imali nekog drugog posla, iako im je primarni posao biti u Saboru. Dobro je da javnost to vidi. Ovaj put bio je izložen Penava, drugi put će biti netko drugi. 

Cijelo gostovanje pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!