"Grofovi" ponovno na Velebitu

14.10.2022.

19:49

Autor: Sandra Lacković/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

"Grofovi" ponovno na Velebitu

"Grofovi" ponovno na Velebitu

Foto: Dnevnik / HRT

Velebitsko bojište bilo je jedno od najtežih u Domovinskom ratu. Najbolje to znaju pripadnici specijalne policije iz cijele zemlje koji su držali položaje na mitskoj planini u najtežim mogućim vremenskim uvjetima. Trideset godina poslije, na Velebit su se vratili - dubrovački specijalci, danas okupljeni u braniteljsku udrugu.

Nakon trideset godina pripadnici Udruge specijalne policije "Grof" ponovno na Velebitu. Bilo je to zasigurno najteže bojište koje su dubrovački specijalci prošli u Domovinskome ratu.

- Prvi teren Velebit s osamnaest godina, došao sam među stare ratnike, primili su me kao sina i čuvali dvije godine, do Oluje bio sam na Velebitu, rekao je Ivan Karamatić, Udruga Specijalne jedinice policije "Grof" Dubrovnik.

Višesatni uspon do položaja Dušica podno Svetog brda - u spomen na poginule suborce, kolege specijalce s kojima su se izmjenjivali na terenu. Ali i na prvi susret s mitskom planinom '93.

- S obzirom na to da su naši prijašnji položaji bili gore na Srđu, mi smo mislili da je Srđ nešto najviše na što se treba popeti, a kad smo došli na Velebit onda smo shvatili što je planina i što je šetnja, cijeli dan pod punom vojnom opremom, naglasio je Stjepan Tomašić, Udruga Specijalne jedinice policije "Grof" Dubrovnik. 

U dvije godine koliko su držali položaje na vrhovima južnog Velebita dobro su upoznali sva lica planine. Katkad se ni konji s hranom nisu mogli do njih probiti. O teškim ratnim danima svjedoče sami sudionici.

- Kaže meni Maro, hajde tebe je red na stražu, ja kažem dobro, i on dok se pakirao, ja sam već zaspao, kaže on meni, pa stani malo tebe je red, toliko je bila hladna ta zima, ta noć kad smo radili, istaknuo je Nenad Jozić, Udruga Specijalne jedinice policije "Grof" Dubrovnik.

Izlet na Velebit sufinanciralo je Ministarstvo branitelja u sklopu programa "Zdrave mogućnosti".

- Predivan je osjećaj, ovo je nešto nevjerojatno, ovo sam čekao trideset godina da se ovako nešto dogodi, jer poći sam nema smisla, nego ponovno s odličnom ekipom, to je vrh, dodao je Boris Bijađija, Udruga Specijalne jedinice policije "Grof" Dubrovnik.

Neraskidive su veze stvorene u danima ponosa i slave...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!