GP Mursko Središće-Petešovci otvoren za prijevoznike iz devet hrvatskih županija

09.02.2021.

12:15

Autor: T.V./HRT

Granični prijelaz Mursko Središće

Granični prijelaz Mursko Središće

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja / PIXSELL

Već gotovo dvije godine promet kamionima između Hrvatske i Slovenije na nekim je graničnim prijelazima uvjetovan smjerom kretanja kao i sjedištem prijevoznika.

Tako primjerice kroz granični prijelaz Mursko Središće - Petešovci mogu kamioni iz Međimurske i Varaždinske županije, ali ne mogu iz Virovitice. No - Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturu je objavila da će kroz navedeni granični prijelaz od danas moći prometovati prijevoznici iz čak devet hrvatskih županija, pa tako i Slavonci. No - službenih informacija od našeg resornog ministarstva - tvrde prijevoznici - nema.

U tom smislu traženo je od našeg nadležnog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture da u koordinaciji s nadležnim slovenskim ministarstvom ishodi dozvolu slobodnog i neograničenog prometovanja na barem četiri granična prijelaza, pri čemu je predlagano da to budu Dubrava Križovljanska, Trnovec, Rupa i Pasjak.

Ministarstvo prometa izrazilo je zadovoljstvo zbog izmjene slovenske odluke kojom su do sada najviše bili zakinuti prijevoznici iz slavonskih županija.

"Nastavno na slovensku odluku od 1. lipnja 2019. o zabrani prometovanja hrvatskih teretnih vozila iznad 7,5 tona najveće dopuštene preko određenih graničnih prijelaza ovisno o području na kojem imaju sjedište tvrtke u Hrvatskoj, a nakon niz održanih sastanaka i uloženih napora predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, slovensko Ministarstvo za infrastrukturu je donijelo odluku o novoj regulaciji prometa na temelju koje od danas, 9. veljače 2021. godine preko graničnog prijelaza Mursko Središće//Petišovci te dalje dionicom autoceste A5 (i obrnuto), se dopušta prometovanje teretnih vozila preko 7,5 tona najveće dopuštene mase vozilima tvrtki sa sjedištem u jednoj od sljedećih hrvatskih županija:

· Međimurska županija (izuzetak već postoji prema postojećim propisima),

· Varaždinska županija (iznimka već postoji prema postojećim propisima),

· Koprivničko-križevačka županija,

· Bjelovarsko-bilogorska županija,

· Virovitičko-podravska županija,

· Požeško-slavonska županija,

· Brodsko-posavska županija,

· Osječko-baranjska županija,

· Vukovarsko-srijemska županija,

Izražavamo zadovoljstvo zbog izmjene slovenske odluke kojom su do sada najviše bili zakinuti prijevoznici iz slavonskih županija. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će nastaviti aktivnosti u cilju rješavanja problema zabrane prometovanja i preko drugih graničnih prijelaza između Republike Hrvatske i Republike Slovenije kako bi se prijevoznicima koji obavljaju cestovni prijevoz tereta olakšalo poslovanje i smanjili troškovi prijevoza i nepotrebnog čekanja", poručili su iz ministarstva prometa te dodali kako se uskoro očekuje donošenje novih odluka koje će doprinijeti smanjenju gužve i čekanja na graničnim prijelazima sa Slovenijom.

Ovako prividno rješenje i dalje diskriminira centralnu Hrvatsku, a posebno grad Zagreb, Zagrebačku županiju, Sisačko – moslavačku i Karlovačku županiju, koje su upućene samo na granične prijelaze Bregana i Macelj, a istovremeno ni na koji način ne poboljšava prometnu protočnost prijevoznika iz Slavonije - zaključuju u Udruzi hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Također, zalažu se za ograničavanje tranzita prijevoznika iz trećih zemalja tijekom vikenda koji su, kako tvrde, odgovorni za ogromne gužve i čekanja na našim graničnim prijelazima.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!