19:51 / 17.01.2022.

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

HTV-ova ekipa u Austriji uoči uvođenja obveznog cijepljenja

Austrija

Austrija

Foto: Dnevnik / HRT

Dosad je u svijetu koronavirusom zaraženo gotovo 330 milijuna ljudi, a preminulo ih je malo više od 5 i pol milijuna. Omikron i dalje ruši rekorde. Francuska ima najveći dnevni broj novooboljelih. Tamošnji parlament donio je zakon o obveznim potvrdama o cijepljenju. Njime se necijepljenima onemogućuju ulazak u ugostiteljske objekte, kina, kazališta, na sportske terene te putovanja međugradskim vlakovima i zrakoplovima. Potvrda o cijepljenju bit će uvjet i za sudjelovanje na svim sportskim natjecanjima u zemlji.

Austrija 1. veljače uvodi obvezno cijepljenje za sve punoljetne građane. Vlada mjeru opravdava velikim pritiskom na bolnice i željom da cijepi 90 posto stanovništva. Od oko sedam i pol milijuna građana, njih gotovo milijun i pol nije primilo ni jednu dozu.


Austrija uoči uvođenja obveznog cijepljenja

Deseci tisuća prosvjednika na ulicama Beča. Nadgleda ih policija s tla, ali i iz zraka. To je slika austrijske metropole ovoga vikenda. Građani prosvjeduju protiv strogih mjera i najavljenog obveznog cijepljenja.

- Ništa se neće dogoditi jer mi nećemo dopustiti da se išta dogodi. Mi smo građani ove zemlje koji su za pravednost, zajedništvo i ljubav. Zauzimamo se da se prema svim ljudima jednako odnosi - i cijepljenima i necijepljenima, kaže Marghareta iz Beča.

Austrijska vlada na čelu s kancelarom Karlom Nehammerom je jasna - od 1. veljače cijepljenje je obvezno za sve punoljetne građane.

- Ne dijelimo naše građane na cijepljene i necijepljene, na bolesne i zdrave. Mi se kao društvo moramo i možemo zaštititi cijepljenjem kako bismo mogli uživati naše demokratske slobode, kaže Karl Nehammer, austrijski kancelar.

Status necijepljene osobe predstavljat će prekršaj za koji će biti propisana kazna od 600 do 3600 eura.

- Stručnjaci govore da je to puštanje na mala vrata da se prokužuje stanovništvo i da će kroz to doći do većeg postotka procijepljenosti populacije, kaže Snježana Herek, novinarka iz Beča.

Vladin je cilj dosegnuti 90 posto cijepljenih, što bi dovelo do kolektivnog imuniteta. A već sada život za necijepljene u Austriji je - vrlo kompliciran.

- Moraš se testirati, svaki taj test vrijedi dva dana, tj. 48 sati. Što se tiče necijepljenih, koliko znam, još nisu povukli zakon da ako si u nekom okrugu tu možeš kupovati, šetati, ali nigdje dalje, pojašnjava Zoran Cindrić iz Beča.

Provođenje mjera kontroliraju tisuće policajaca u odori, ali i civilu - u restoranima, trgovinama, obrtima.

Austrijska policija napravila je 1,6 milijuna nadzora, a od toga je detektirano 12 tisuća prekršaja. Također, više od 5 tisuća stranaca pokušalo je ući u zemlju, ali na granici su dobili odbijenisu jer nisu imali valjan PCR test ili COVID potvrdu.

Trenutačno omikron i ovdje postaje dominantan soj.

- Ovdje je dnevno plus minus 17 tisuća novozaraženih, početkom tjedna najavljuje se 20 tisuća, a krajem već i do 32 tisuće novih slučajeva, kaže Herek.

Za Hrvate koji putuju u Austriju od 1. se veljače ništa ne mijenja.

- Dva puta cijepljen i PCR test, tri puta cijepljeni mogu slobodno, a oni koji nisu imaju odgovarajuće probleme, moraju u karantenu. Sve informacije možete vidjeti na našim stranicama, kaže Daniel Glunčić, veleposlanik Hrvatske u Austriji.

O prijedlogu zakona odlučuje parlament u četvrtak, a analitičari smatraju da će biti izglasan velikom većinom. Osim članova konzervativne stranke i Zelenih, podupiru ga i čelnici socijaldemokratske i liberalne stranke. Protiv njega je samo ekstremna desnica.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!