13:36 / 07.04.2022.

Autor: Ivica Grudiček/"Rat u Ukrajini"/IMS/I.Z./HRT

Izvještaj s granice: "Nesretne ljude odvoze na lokalno nogometno igralište"

HRT-ov reporter nalazi se na graničnom prijelazu Siret

HRT-ov reporter nalazi se na graničnom prijelazu Siret

Foto: HTV / HRT

A veliki teret u prihvatu ukrajinskih izbjeglica podnosi i Rumunjska. Na najfrekventnijem graničnom prijelazu između Ukrajine i Rumunjske nalazi se HRT-ov reporter Ivica Grudiček, koji je kazao u HTV-ovoj emisiji "Rat u Ukrajini" kako je na graničnom prijelazu Siret na sjeveroistoku Rumunjske u posljednja 24 sata ušlo je oko pet tisuća izbjeglica iz Ukrajine, što je najmanji broj od početka ruske invazije - tijekom najžešćih sukoba oko 24. ožujka, ta je brojka bila četiri puta veća. No Rumunji su dobro organizirani i koordinirani.

Nesretne ljude vatrogasci koji su ovdje u sklopu ministarstva obrane odvoze do prihvatnog centra u središtu mjesta koje je podignuto na lokalnom nogometnom igralištu u jednom danu.

Na sedam tisuća četvornih metara nalazi se šezdesetak šatora, restorana, improviziranih bolnica gdje se odjednom može smjestiti četristotinjak ljudi.

Nažalost novi val je itekako izgledan, jer ne prestaju ratna razaranja na jugu i istoku Ukrajine.

Pa su upravo Moldavija koja je do sad prihvatila četristo tisuća, ali i Siret kroz koji je prošlo više od pola milijuna ljudi, geografski najbliže mjesto spasa.

- I na kraju dodajmo jednu jutarnju sličicu s terena - jedna starica nas je zamolila da je ne snimamo jer kaže - neugodno mi je što u poznim godinama moram bježati iz svog doma u nepoznato, zaključio je HRT-ov reporter Ivica Grudiček iz Rumunjske. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!