09:38 / 15.08.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Kilometarske kolone, vruć asfalt i umorni turisti

Promet

Promet

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Zbog smjene gostiju promet je izrazito gust i danas. Uz povremene zastoje, vozi se u kolonama na pojedinim dionicama autocesta. Pojačan je i trajektni te aviopromet, a najdulje se čekalo na graničnim prijelazima.
Kilometarske kolone, vruć asfalt i umorni turisti - slika je to hrvatskih cesta još jednog udarnog vikenda. Na graničnom prijelazu Bregana čekalo se satima. 

Prometno i u dubrovačkoj zračnoj luci. Ovog će vikenda kroz terminale proći više od 30.000 putnika.

Nedjelja u splitskoj trajektnoj luci znači pojačan pritisak s otoka prema kopnu. U Supetru su zbog toga uveli dodatne linije. 

- Već smo na preko 80% prometa u odnosu na 2019. Tako da ako ovako nastavimo idemo i do 85%. Prezadovoljni smo, kaže Jelena Ivulić iz Jadrolinije u Splitu.

Rekorde sustižu i na sjeveru zemlje. Kroz stari i novi granični prijelaz Goričan samo ovog vikenda prošlo je oko 9000 vozila, što je u brojkama oko 75% prometa rekordne 2019. Na tom je graničnom prijelazu najviše putnika iz istočnoeuropskih zemalja i dolaze na bezbrižni odmor u ljepotama hrvatskog Jadrana.

 

 

Gužve tijekom prijepodneva

Zbog velikih vrućina mnogi su na put krenuli u ranim jutarnjim satima, ali čini se kako gužve na granicama nisu uspjeli izbjeći. 

Na Bregani su otvorene tri trake za autobuse i šest traka za osobna vozila na slovenskoj strani, ali vozila je previše. Najduže čekaju oni u autobusima jer kontrola svih putnika dugo traje.

Gužve na granici sa Slovenijom bi uskoro mogle biti još veće jer će slovenska vlada od 23. kolovoza od svih putnika u tranzitu tražiti covid potvrde, dokaz da su cijepljeni, da su preboljeli covid ili negativan test. Izuzetak će biti djeca do 15 godina i prekogranični radnici. 

Posljednje informacije HAK-a:

Povećana je gustoća prometa, povremeni su zastoji i vožnja u koloni na pojedinim dionicama autocesta, osobito na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče između Zagreba i Zadra mjestimice u oba smjera, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac i A7 Rupa-Diračje prema graničnim prijelazima, Krčkom mostu (DC102), osobito u smjeru kopna, Istarskom ipsilonu prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, kod tunela Učka i na čvoru Matulji, Ličkoj (DC1) i Jadranskoj magistrali (DC8) na prilazima turističkim središtima, u trajektnim lukama i pristaništima te na većini graničnih prijelaza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!