Milijun i 50 tisuća turista: kilometarske kolone

14.08.2021.

08:33

Autor: Boris Kanazir/Dnevnik/M.Š./P.F./HRT

U HAC-u zadovoljni prihodima

U HAC-u zadovoljni prihodima

Foto: Dnevnik / HRT

Milijun i 50 tisuća turista trenutačno ljetuje u našoj zemlji - gotovo 30% više nego u isto vrijeme prošle godine. Najviše gostiju stiže iz Njemačke, Slovenije, Poljske i Austrije, a zbog smjene turista, promet je i ovog vikenda izrazito gust.

Galerija
Gužve na Lučkom, Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Gužve na Lučkom, Foto: Marko Prpic/PIXSELLGužve na Lučkom, Foto: Marko Prpic/PIXSELLGužve na Lučkom, Foto: Marko Prpic/PIXSELLGužve na Lučkom, Foto: Marko Prpic/PIXSELL

- Zbog iznimno visokih temperatura promet je bio pojačan na autocestama već od ranih jutarnjih sati. Sada su na ulazu na autocestu otvorena tri ulaza i prometuje se bez čekanja. Na izlazu Lučko i Demerje otvoreno je ukupno 19 izlaza i kolona je do 1000 m. Promet je konstantan i kolona se ne povećava, rekao je u Dnevniku HTV-a Ivan Božić iz sektora naplate Hrvatskih autocesta.

- Do 19 sati na autocestu je ušlo 35.000 vozila, a izašlo je 31.000. Nastavlja se pozitivan trend u prometu vozila. Jučer smo ostvarili 7% više ulazaka i 5% više izlazaka, ukupno 6%. Prihodi su iznad očekivanja. Prvi dio kolovoza je na 95% prihoda iz 2019., a cijela ova godina na 88%, dodao je.

Na autocestama i u trajektnim lukama od jutra vladaju nepregledne gužve, a na graničnim prijelazima čekalo se i do šest sati.

Stanje na cestama ogledalo je turističke sezone. Uoči blagdana Velike Gospe i dalje kolone i zastoji, a na graničnim prijelazima višesatna čekanja. Najviše na Maclju, gdje se čekalo i do pet sati.

- Pa četiri, pet sati smo u putu i ovo je užasno.Ja ne znam zašto vi ne razmislite o vinjetama kao i ostale zemlje, rekao je jedan od turista.

Smjena turista odvija se i u Istri. Čekanje nije bilo problem Talijanima jer iz Hrvatske odlaze sretni.

- Prvi smo put u Hrvatskoj i vrlo nam se svidjelo. Sigurno ćemo se vratiti, treba još mnogo toga vidjeti, rekli su.

Poprilično strpljivi morali su jutros biti i putnici koji dolaze preko Kaštela. Čekalo se i po dva sata.

Gužve na granici sa Slovenijom mogle bi uskoro biti još veće. Slovenska vlada odlučila je da i putnici u tranzitu za ulazak u zemlju od 23. kolovoza moraju imati COVID putovnicu, odnosno negativan test, potvrdu o cijepljenju ili da su preboljeli COVID.

I na čvoru Lučko, kojim na putu prema moru prolazi većina turista sa sjevera i istoka zemlje, promet pojačan uz povremene zastoje.

U splitskoj trajektnoj luci odlični pokazatelji - bilježe više od 80 posto prometa u odnosu na 2019. i ovaj im je vikend, kažu, vrhunac sezone.

- Preko 80.000 putnika, preko 18.000 vozila očekujemo ovaj vikend. Već je u 8:45 išla jedna izvanredna linija prema Supetru, velik je pritisak u luci Supetar. Ide još jedna linija izvanredna prema Supetru u 12:30. Sve ostale linije dupkom popunjene. Odlično, rekla je Jelena Ivulić iz Jadrolinije u Splitu.

Gužve se očekuju i u nastavku vikenda. A dosad ostvarenim turističkim rezultatima - zadovoljni su i u Vladi.

- Pristup koji smo zauzeli kao Vlada, a posebice Ministarstvo turizma u proteklim mjesecima pokazao se ispravnim. U konačnici, siguran sam da će i rezultati, financijski prije svega, pokazati da smo bili na dobrom smjeru, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Iako je sredina kolovoza obično značila više odlazaka nego dolazaka - za podvlačenje crte pod turističku sezonu - još je prerano.

● Pregled gužvi tijekom dana:

Gužve na Lučkom, ali i na obilaznici


- Promet je dosta gust, ali većih zastoja nema. Kolone su pokretu pred samim naplatama Lučko. Treba reći da je gužva i na zagrebačkoj obilaznici. Promet je pojačan uz povremene zastoje na svim cestama prema moru, a posebno na autocesti A1 između čvora Lučko i Bosiljevo. Pozivamo sve vozače na pojačan oprez i strpljenje u prometu, izvijestila je u podnevnom Dnevniku s Lučkog reporterka Jelena Šarić.

Vrhunac je turističke sezone, danas je kroz naplatne postaje Lučko i Demerje prošlo 35 tisuća vozila, a jučer ukupno 82 tisuće.

- To je 6% više nego istoga vikenda rekordne 2019., dodaje. 

Evo što su izjavili i neki od putnika na Lučkom:

Gužve na graničnim prijelazima

Ulazak u našu zemlju na graničnim prijelazima sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Mađarskom i Slovenijom čeka se u prosjeku između pola sata i sat i pol. Jana Radić javila se s graničnog prijelaza Kaštel. 

- Pojačan je promet na Kaštelu i Plovaniji. Čeka se oko jedan sat na ulazak ili izlazak. Ovo je tradicionalno vikend kada se Talijani vraćaju kućama. Turisti imaju spremne COVID potvrde i nema duljih čekanja. Primjećujem da najviše ima njemačkih potom austrijskih te talijanskih registracija. 

A evo što kažu i putnici na graničnom prijelazu:

Goleme gužve u Splitu u trajektnoj luci

- Ovo će sigurno biti najprometniji vikend ove turističke sezone. Očekuje se da će u ova dva dana kroz splitsku luku proći oko 80 tisuća putnika i oko 18 tisuća vozila. Jutros je u Splitu bio paraliziran promet, čekalo se u kilometarskim kolonama. U normalnim okolnostima nama od HRT-ova centra do luke treba pet do deset minuta, jutros nam je trebalo više od 40. Najveći broj putnika ide prema Braču i Hvaru, imali smo i dvije izvanredne linije jutros prema Supetru. Tijekom cijeloga dana se mogu očekivati velike gužve, izvijestio je iz splitske trajektne luke Zoran Kukilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!