Gužve već prvih dana sniženja u osječkim trgovačkim centrima

29.12.2022.

08:21

Autor: Renata Ostović/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / HTV

U utorak je počelo sezonsko zimsko sniženje koje će trajati 60 dana. U osječkim trgovačkim centrima već su prvih dana gužve, jer su mnogi kupci odmah pohrlili s popustom kupiti ono što im je možda bilo nedostupno po redovitim cijenama.

Na izlozima natpisi s popustima od 20%, 30%, pa i 70% mame kupce na zimski šoping. Za mnoge je to, kažu, prilika da ulove popuste na odjeću i obuću omiljenih brendova, ali i namještaj, bijelu tehniku i štošta drugo.

Evo što su rekli neki od kupaca:

- Vjerojatno ne prate trend kao vani. Ne mogu vam reći je li to neko ozbiljno sniženje ili nije. Tek idem malo u šetnju, pa ćemo pogledat.

- Kupujemo što nam treba. Ima sniženja, ali nismo baš nešto za kupovinu, jer smo se prije Božića istrošili.

- Kćer sam dovela da si kupi nešto za doček Nove godine, kazala je gospođa i dodala da postoci sniženja ponekad znaju biti značajni, ali da uglavnom nisu.

Ove godine novost je što su trgovci na proizvodu dužni istaknuti sniženu cijenu iskazanu u kunama i eurima i najnižu cijenu koju su imali u razdoblju od 30 dana prije ovoga sniženja.

- Ta stavka Pravilnika je inicirana od samih potrošača koji su primijetili da trgovci povećavaju cijenu, onda ju spuštaju uoči sniženja da bi potrošači kupovali po nekakvoj stvarnoj, a ne po sniženoj cijeni, kazala je Tanja Popović Filipović, predsjednica Centra za edukaciju i informiranje potrošača iz Osijeka.

Trgovci su već prvih dana zimskoga sniženja zadovoljni.

- Pripremili smo se vrlo brzo za sniženja. Trenutačno je to prvi krug i popust do 30%. Sredinom siječnja popust će ići i do 50%, kazala je prodavačica Tia Vukosavljević i dodala da su popusti privukli mnoge kupce.

Gužve će zasigurno biti još i veće kada cijene počnu padati u drugom krugu sniženja. No mnogi će pričekati treći krug, potkraj veljače, kada će cijene biti niže i do 70 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!