Omiljeno osječko kupalište zabranjeno za kupače

23.08.2023.

17:17

Autor: Renata Ostović/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Zbog visoke brojnosti cijanobakterija, poznatih i kao modrozelene alge, od jučer je zabranjeno kupanje na Bajeru u osječkoj gradskoj četvrti Jug 2. Nakon redovitog uzorkovanja vode iz jezera, a potom i dodatnih istraživanja, potvrđen je velik broj tih bakterija koje mogu proizvesti toksine štetne za zdravlje ljudi i životinja. 

Uzorkovanje vode na ovom bajeru, omiljenom izletištu i kupalištu Osječana, provodi se od 2003. godine. A znak da je kupanje zabranjeno - ovdje je od danas. 

I to zbog cijanobakterija, u ovo doba često prisutnih u slatkim vodama i moru. Za kupače mogu biti velika prijetnja.  

- Od nekakvih blažih simptoma, kao što su iritacija kože, očiju, ali u slučaju da tijekom kupanja dođe i do gutanja mogu i ozbiljnije tegobe, upozorila je Snježana Benkotić, voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju, NZZJZ Osječko-baranjske županije. 

Valja paziti i na kućne ljubimce. Ovakvo cvjetanje za ribiče - ništa neobično. A glavni krivac nevolja u ribičkom i kupačkom raju je temperatura vode u jezeru.

- Temperatura vode je sad zadnji put kad su mjerili je bila 25. A na 25 taj cvat alge bude masovno. Cvatu mora, cvatu sve stajačice. To je bolest, objasnio je ribočuvar Franjo Koškan

- Nikad se dosad nije pojavilo. Nikad. Crknute ribe nema. Nema ništa. Ne znam onda u čemu je problem. Samo neka kažu rješenje, rekao je Tomislav Gerovac, predsjednik ŠRK "Jug 2", Osijek. 

Iako je kupanje u Bajeru zasad zabranjeno, nema razloga za paniku.    

- Mi moramo reći s naše strane da ćemo zajedno s Gradom Osijekom , Zavodom za javno zdravstvo i Poljoprivrednim fakultetom iznaći način da to pokušamo spriječiti naravno u što kraćem vremenskom roku kako bi se mogli kupači vratiti. Potrebna su nam dva negativna nalaza, rekao je predsjednik Vijeća GČ Jug 2 Igor Pandžić

I kada ona stignu, Bajer na Jugu 2 ponovno će biti pun kupača.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!