Reakcije na uhićenje Horvata: Kako je moguće da informacije cure u javnost?

20.02.2022.

17:06

Autor: HRT/IMS/V.G.

Reakcije na uhićenje Horvata

Reakcije na uhićenje Horvata

Foto: HTV / HRT

Darko Horvat noć je proveo u istražnom zatvoru u Remetincu. Sada već bivši ministar razriješen na vlastiti zahtjev nakon uhićenja zbog sumnje u zloporabu položaja ondje će zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke biti mjesec dana ili dok se ne ispitaju još tri svjedoka u vezi s navodnim dodjeljivanjem poslova određenim tvrtkama mimo javnog natječaja. Sumnja se da je time državni proračun oštećen za 2,6 milijuna kuna. Ostalima koje se istražuje, a među kojima je i potpredsjednik Vlade Boris Milošević, poziv na ispitivanje bit će poslan poštom.

Nema govora o udaru na pravosuđe, nego premijer očekuje odgovor na pitanje zašto se dogodilo tako žurno uhićenje ministra koji je na dužnosti, kako bi javnost znala o čemu se radi. Rekao je to HDZ-ov saborski zastupnik Damir Habijan, odgovarajući na kritike oporbe.

- Ono što je jučer i premijer istaknuo, interesantno da mi jučer i danas imamo gotovo livestream cijelog predmeta na portalima, upoznati smo s porukama, sastancima, cijela istraga zapravo izlazi u javnost pa se postavlja pitanje na koji način to DORH vodi postupak i kako je moguće da cijelo vrijeme, ovo nije prvi put, da informacije teku u javnost, zapitao se Habijan.

Komentirajući uhićenje sada već bivšeg ministra, predsjednik Reformista Radimir Čačić rekao je kako je bilo logično da Darko Horvat sam zatraži razrješenje jer drugog izbora nije ni imao. Evo što je rekao o tome pod kojim će uvjetima, kao koalicijski partner HDZ-a, i dalje podupirati vladu te koga hoće, odnosno neće podržati za novog ministra.

Mostov Nikola Grmoja održao je konferenciju za novinare u Petrinji, na kojoj je rekao da od obnove nema ništa i da je Vlada zbog toga trebala davno pasti. Za Hrvatsku su u ovom trenutku dobri jedino novi izbori - poručio je Grmoja.

Terešak: Mandac teretila druge da bi poboljšala svoju poziciju

Horvatov odvjetnik komentirao je iskaz okrivljenice Ane Mandac u ovom slučaju.

- Pokajnički iskaz gospođe Mandac, koji je navodno trajao preko tri sata, naša pretpostavka je da je ona u tom iskazu teretila druge kako bi poboljšala svoju poziciju. Morate znati da je ona osim što je drugookrivljena u ovom postupku, okrivljenica i u postupku Vjetroelektrane i pretpostavljamo da je ona sada pričala kako bi svoj položaj poboljšala, rekao je odvjetnik Vladimir Terešak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!