Gužve prema moru, probleme stvara vjetar

09.07.2022.

07:14

Autor: Hina/HRT/V.G./M.Š.

Gužve na cestama

Gužve na cestama

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Drugi je srpanjski vikend pa je, očekivano, povećan promet na cestama, posebice u smjeru mora. Probleme stvara i jak vjetar. Usporeno se vozi na autocesti A1 između Lučkog i Karlovca. 

Margareta Jozinović Vuković izvijestila je u podnevnom Dnevniku javila se s naplatne postaje Lučko.

- Pojačan je promet prema unutrašnjosti, ali i prema moru. Do sada nije bilo dužih čekanja, nisu se stvarale veće gužve, promet su kontrolirali policajci. Sada, prije 15-ak minuta od sedam traka ostale su otvorene tri. Može se očekivati malo duže čekanje, iz HAK-a apeliraju na strpljivost. Drugi je srpanjski vikend, možemo reći da je udaran i uspješan, ako je suditi po vozilima koja su prošla prema moru. U usporedbi s petkom 2019., jučer je kroz Lučko prošlo tisuću vozila više, izvijestila je.

Pravi rekord je bio 2. kolovoza 2019. kada je prema moru prošlo 49.320 vozila.

- Taj smo rekord oborili 1.7. ove godine, kada je kroz Lučko prošlo više od 51 tisuće vozila. Možemo zaključiti da je sezona dobra. A da bude dobra na graničnom prijelazu brinu se hrvatski vatrogasci. Organizirali su hvalevrijednu akciju, pokušavaju podići svijest o važnosti odgovornog ponašanja. Požara je u prvih šest mjeseci bilo za 30% više, zaključuje.

Gužve u Istri: Kolone na GP Pasjak i Rupa, čeka se oko sat vremena

Gužve i u Istri. Od graničnog prijelaza Kaštel kolona vozila na izlazu iz Hrvatske proteže se i do 2 kilometra na Istarski ipsilon.

Promet je pojačan i na alternativnim pravcima, na staroj cesti preko Buja. Za 25 km potrebno je gotovo sat i pol.

Tijekom jučerašnjeg dana Graničnim prijelazom Kaštel u oba smjera prošlo je 115 tisuća vozila, a danas samo od ponoći do 11 sati više od 70 tisuća.

- Na graničnom prijelazu Kaštel uobičajena subotnja gužva zbog smjene turista. Veće su gužve s hrvatske strane, pa se kolona proteže od GP-a do 2 km prema Istarskom ipsilonu, javila je za Vijesti u 15 Petra Neuner Geržinić.

Od ranog jutra, na graničnim prijelazima sa Slovenijom, čeka se otprilike sat vremena u oba smjera. Turisti koji idu na odmor dobre su volje.

Uobičajene gužve u Splitu 

U zračnu luku tijekom današnjeg dana sletjet će 92 zrakoplova s malo više od 20 tisuća putnika.

Kroz splitsku trajektnu luku ovoga vikenda proći će više od 65 tisuća putnika i više od 14 tisuća vozila.

Gužva je i na dijelu istočne obale gdje su vezovi za katamarane i mini kruzere kojima je subota također udarni dan u smjeni turista.

- Teško je reći hoće li danas pasti rekordi, ali brojke govore da je riječ o pozitivnim rezultatima, na granici onih iz 2019. Promet na liniji Split-Supetar je čak i veći u odnosu na 2019. Što se tiče zračne luke, ovaj vikend će doći 300 zrakoplova s oko 70.000 putnika, javio je Željko Valčić za Vijesti u 15.

Evo izjave koordinatorice Jadrolinije Jelene Ivulić.

Na Makarskoj rivijeri oko 35 tisuća turista; gužve u prometu

Na Makarskoj rivijeri drugi srpanjski vikend u znaku je očekivane veće ljetne smjene turista te vrlo dobrog početka glavnog dijela sezone, kažu u turističkim uredima Makarskog primorja gdje se doznaje kako na području od Brela do Gradaca boravi oko 35.000 domaćih i stranih gostiju.

Zbog veće ljetne smjene gostiju promet na cestama Makarskog primorja je znatno pojačan. Na državnoj cesti D8 vozi se u dužim isprekidanim kolonama s povremenim manjim zastojima na prilazima turističkim mjestima, a pojačan je i promet vozila na državnoj cesti 535 od Baškog Polja do tunela Sveti Ilija u Bastu i dalje do ulaza na autocestu kod Zagvozda.

Trajekt na liniji Sumartin Makarske jutros ne plovi zbog vrlo jake bure što puše na Makarskom primorju s udarima do 110 km na sat.

Na liniji Drvenik Sučuraj, kako se doznaje u ispostavi riječke Jadrolinije, nema većih gužvi putnika a ni čekanja na ukrcaj u Drveniku, dok s Hvara prema Drveniku čeka se do sat vremena.

Na Makarskom autobusnom kolodvoru autobusi stižu s manjim zakašnjenjem dok iz Splita kašnjenje autobusa u dolasku je od pola do sat vremena.

Kolone su i zastoji:

na autocesti A1 kolone su i zastoji između naplate Demerje i čvora Jastrebarsko, čvorova Vukova Gorica i Bosiljevo II te vijadukta Božići i čvora Maslenica u smjeru Dubrovnika te čvorova Zadar I i Maslenica smjeru Zagreba;

na autocesti A1 pred naplatom Lučko u smjeru Zagreba kolona je oko 1,5 km, a pred naplatom Demerje oko 1 km;

na autocesti A4 Goričan-Zagreb pred naplatnom postajom Sveta Helena u smjeru Zagreba kolona je oko 1 km;

na autocesti A7 Rupa-Rijeka-Žuta Lokva kolona je pred graničnim prijelazom Rupa u oba smjera, u smjeru Slovenije kolona je oko 1 km;

na Istarskom ipsilonu kolona je prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija oko 5 km, a dijelom se proteže na Istarski ipsilon;

pred čvorom Matulji u smjeru Rijeke kolona je oko 1,5 km;

na državnoj cesti DC 102 na Krku i Krčkom mostu kolone su u oba smjera, u smjeru kopna kolona je od Njivica, a u smjeru otoka kolona je između čvorova KRIŽIŠĆE i ŠMRIKA (A7) do Omišlja;

na pojedinim dionicama autocesta-u blizini odmorišta te kod ulaza ili izlaza s autocesta;

na Jadranskoj magistrali (DC8) zastoji su u blizini turističkih središta, osobito od Makarske i Trogira prema Splitu;

na gotovo svim trajektnim pristaništima promet je vrlo gust, na pristaništu Prizna na ukrcaj čeka kolona vozila duga oko 1,5 km.

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su:

državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;

Paški most (DC106).

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Jak vjetar usporava promet i na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između tunela Sveti Rok i vijadukta Božići (60 km) te vijadukta Božići i čvora Maslenica (40 km/h).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!