17:56 / 22.03.2022.

Autor: M.M./HRT/Hina

Hakirana "Slobodna Dalmacija", tekstovi zamijenjeni ruskom propagandom

Hakirana "Slobodna Dalmacija"

Hakirana "Slobodna Dalmacija"

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Tijekom današnjeg popodneva hakiran je portal Slobodne Dalmacije tako da je nekoliko starijih članaka zamijenjeno tekstovima kojima se promiče ruska propaganda u ratu s Ukrajinom, a kako se neslužbeno doznaje, slučaj istražuje policija.

Kako je objavljeno na stranicama Slobodne Dalmacije, u popodnevnim satima izveden je hakerski napad tijekom kojega je, kako se navodi, nepoznati počinitelj (ili više njih) upao u sustav tih dnevnih novina.

Hakerski napad obavljen je tako što je nekoliko starijih članaka u rubrikama Slobodne Dalmacije zamijenjeno člancima kojima se promiče ruska propaganda u u ratu s Ukrajinom.

- Riječ je o desetak tekstova koji su na portalu objavljeni pod imenima naših autora. Naše službe na vrijeme su uočile upad u sustav i rade na otklanjanju problema. Članci se uklanjaju, a napad je prijavljen policiji, objavili su na stranicama Slobodne Dalmacije.

Glavna urednica Slobodne Dalmacije Sandra Lapenda Lemo nije željela komentirati slučaj. Za Hinu je kratko rekla kako je istraga u tijeku, da rade na tome i da su članci izbrisani.

Splitski policijski KOS u potrazi za hakerima

Splitska Kriminalističko obavještajna služba (KOS) počela je s istraživanjem hakiranja portala Slobodne Dalmacije.

U kratkom odgovoru iz odjela za odnosa s javnošću PU splitsko-dalamtinske Jerka Kurevije stoji kako imaju saznanja o tom događaju, da su poduzeli sve potrebne mjere i radnje iz nadležnosti policije kako bi počeli s kriminalističkim istraživanjem.

Neslužbeno se doznaje da je policija odmah nakon prijave događaja stupila u vezu s odgovornim osobama Slobodne Dalmacije i uputili ih u proceduru oko podnošenja kaznene prijave i prikupljanja podataka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!