HALMED: Iz prodaje se povlači lijek Pholcodin Alkaloid

03.04.2023.

23:33

Autor: I.Z./HRT/Hina

Iz prodaje se povlači lijek Pholcodin Alkaloid

Iz prodaje se povlači lijek Pholcodin Alkaloid

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) izvijestila je danas da će u četvrtak, 6. travnja iz ljekarni biti povučen lijek Pholcodin Alkaloid 10 miligrama koji se koristi za liječenje suhog kašlja.

Nositelj odobrenja Alkaloid d.o.o. je u suradnji s HALMED-om i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputio pismo zdravstvenim radnicima o ukidanju odobrenja za lijekove koji sadrže folkodin i njihovom povlačenju s tržišta Europske unije, navodi HALMED.

Lijek se povlači nakon odluke Europske komisije da se s EU tržišta povuku lijekovi koji sadrže folkodin, opioidni lijek koji se koristi za liječenje neproduktivnog (suhog) kašlja u djece i odraslih.

Odluka je donesena na temelju ocjene koju je provela EMA i odluke Europske komisije početkom ožujka.

Slijedom navedenog, u Hrvatskoj će 6. travnja iz prometa do razine ljekarni biti povučen lijek Pholcodin Alkaloid 10 mg, tvrde kapsule.

Pokazalo se da je "upotreba folkodina unutar 12 mjeseci prije anestezije s neuromuskularnim blokatorima povezana s rizikom od perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore", stoji u pismu.

S obzirom da nisu identificirane učinkovite mjere za minimizaciju navedenog rizika u bolesnika koji su uzimali lijekove koji sadrže folkodin, liječnici trebaju ponovno procijeniti zdravstveno stanje svojih bolesnika, razmotriti druge zamjenske metode liječenja te savjetovati bolesnicima prestanak primjene lijekova koji sadrže folkodin, dodaje su u pismu zdravstvenim radnicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!