Hanževački o brzim testiranjima kod obiteljskih liječnika: Organizacijske elemente još izrađujemo

19:33 / 12.01.2022.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Miroslav Hanževački

Miroslav Hanževački

Foto: Dnevnik / HRT

Dosta je bure izazvala situacija, ali okolnosti su takve kakve jesu i nosimo se s njima najbolje što možemo. Testiranje je objektivno golem izazov za sve djelatnosti primarne zdravstvene zaštite, ne samo za obiteljske liječnike. Ideja ministarstva je, očekujemo još malo detaljnijih uputa, da se testiranje odnosi na obiteljsku medicinu, polivalentnu stomatologiju, pedijatriju i ginekologiju, rekao je Miroslav Hanževački, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb -Zapad, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

PCR je još uvijek zlatni standard, ali u ovom trenu zbog tehničkih kapaciteta konkretno u Zagrebu, ga nije moguće dogovoriti nego za nekih četiri dana, rekao je Hanževački.

Da se čekanje skrati, a zaraženi što brže otkriju, brzo antigensko testiranje trebalo je već danas početi u više od 900 ordinacija primarne zdravstvene zaštite.

- Naručivanje za testiranje je dosad išlo, a ići će i ubuduće dobar dio narudžbi, preko platforme brzitest.com koju smo prilagođavali određenom broju testiranja u jednici vremena. Unutar sat vremena je bilo 6  do 8 testiranja, to je svakako moguće povećati i na tome radimo. Tih termina će sigurno biti više. Kroz brza antigenska testiranja, prvenstveno na dosadašnjim punktovima, značajno ćemo povećati mogućnost za testiranje, rekao je Hanževački.

Rekao je kako je bilo ordinacija u kojima se i dosad odvijalo testiranje, ali se poglavito ticalo onih koji su vjerojatno bili negativni.

- Ono što je sad problem u provedbi sad jest da očekujemo da u ovim testiranjima bude i onih koji su pozitivni, to je izazov jer je potrebno te ljude epidemiološki odijeliti, rekao je Hanževački.

Rekao je da će testiranje više manje nastaviti po sličnom planu, ali da konkretne organizacijske elemente još izrađuju.

- Bit će potrebno organizirati radno vrijeme da se usmjere ljudi, rekao je. Na upit hoće li to biti već sutra, Hanževački je odgovorio:

- Idealan je kontakt s vašim liječnikom i dogovor. U tom poznavanju kliničke slike svakog pacijenta se krije uspjeh ovakvog testiranja jer ono je problematično, ono sigurno znači dodatan angažman pa i značajno prekovremeno ostajanje za sve kojima je to moguće, onima koji nemaju drugu smjenu to je idealan način da predvidimo neko vrijeme koje će biti rezervirano samo za te pacijente, rekao je Hanževački.

Hanževački je rekao kako je obiteljska medicina u teškom stanju.

- Uistinu nas podosta nedostaje, opterećeni smo i izostancima zbog bolesti. Oni koji rade uistinu daju preko 100 posto od svojih mogućnosti. Tako će to biti i dalje, rekao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!