Rekordan broj novozaraženih, obiteljski liječnici tvrde da nisu spremni za brza testiranja

19:13 / 12.01.2022.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Koronavirus

Koronavirus

Foto: Ivo Cagalj /Kristina Stedul Fabac/Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Peti val epidemije u našoj zemlji u punom je zamahu - imamo rekordan broj novozaraženih - 9894. Pozitivan je gotovo svaki drugi testirani - udio je visokih 46 posto. Umrlo je 27 osoba pa je ukupan broj preminulih od početka pandemije gotovo 13.000. U bolnicama je i dalje više od 1800 pacijenata, dok ih je na respiratoru 13 više nego jučer. Koordinacija hrvatske obiteljske medicine osudila je odluku da se antigenska testiranja prebace u ordinacije obiteljskih liječnika.Jučer je PCR-om testirana 21.301 osoba. Termin se čeka i do sedam dana, a nalaz još dva. Da se čekanje skrati, a zaraženi što brže otkriju, brzo antigensko testiranje trebalo je već danas početi u više od 900 ordinacija primarne zdravstvene zaštite, ali nije. Liječnici negoduju.

- Ne provodimo mjere, nitko ih ne kontrolira, nemamo snage donijeti strože odluke i sada bi se sve to trebalo prelomiti preko leđa obiteljskih liječnika, rekla je Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a.

- Radi se jedna zbrka na način da se prvo objavi javno da će se nešto raditi i onda smo mi liječnici u obiteljskoj u problemima jer niti smo za to spremni, niti smo dobili upute niti možemo uopće obaviti taj posao, kaže Vikica Krolo, liječnica obiteljske medicine, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore.

Ona, kaže, i neće.

- Ja imam dnevno 10-20 minimalno zahtjeva pacijenata za testiranjem, moja ordinacija ne može takvo nešto preuzeti na sebe, kaže Krolo.

I u ime drugih kolega poručuje.

- Liječnici obiteljske medicine rade punim kapacitetom već dvije godine, povremeno u svojim ordinacijama testiraju i brzim antigenskim testovima, ali nisu spremni za masovno testiranje i pretvaranje ordinacija u punktove za testiranje, niti za to imamo vremena niti prostornih uvjeta, poručuje Krolo.

Iz KoHOM-a ističu da obveza antigenskog testiranja ugrožava pacijente.

- Evo nalazimo se ispred velikog doma zdravlja, unutra je u jednom hodniku pet ordinacija sa zajedničkom čekaonicom, gdje će to doktori testirati, na ulici, kada, kako? Čemu to uostalom, ako smo do sada testirali na posebno organiziranim punktovima? Zašto to tako ne može biti i dalje?, pita se Ban Toskić.

Od testiranja u ovom zagrebačkom domu zdravlja danas ništa. Nisu, kaže, dobili nikakvu obavijest tko će im, kada i koliko testova dostaviti. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odgovaraju.

- Jučer je bilo podijeljeno 560.000 testova. Kada će točno doći u svaku pojedinačnu ordinaciju, treba sigurno dan dva, ali evo vjerujem da već danas, sutra. Neki su već i danas testirali s brzim testovima, rekla je Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a.

I dok epidemiolozi uz današnji rekordan broj novozaraženih očekuju i veće brojeve, u KBC-u Split stanje nikad lošije.

- Pucamo po šavovima. Imamo 57 pacijenata u jedinici intenzivnog liječenja, to nikad nismo imali, nikad u povijesti, niti sam ja ikad mislio da ćemo biti dovedeni u takvo stanje, rekao je Božidar Duplančić, Klinika za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split.

Da bi stanje bilo pod kontrolom, ključno je držati se epidemioloških uputa jer cilj je prije svega zdravstvenu zaštitu pružiti svima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!