14:19 / 21.03.2022.

Autor: V.G./HRT/Hina

HNB očekuje da banke izbjeglicama iz Ukrajine osiguraju pristup osnovnom računu

Izbjeglice

Izbjeglice

Foto: Hannah McKay / REUTERS

Hrvatska narodna banka (HNB) obavijestila je banke kako očekuje da izbjeglicama iz Ukrajine, koji na teritoriju Hrvatske imaju zakonito boravište, osiguraju pristup osnovnom računu i deset besplatnih transakcija, a da im pritom ne zaračunaju naknade, stoji u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Od 24. veljače 2022. svjedočimo masovnoj invaziji Rusije na Ukrajinu. Jedna od najtežih posljedica ruske invazije je raseljavanje velikog broja civilnog stanovništva. U tim uvjetima pristup osnovnim financijskim uslugama predstavlja nužan preduvjet za normalizaciju života izbjeglica i njihovu integraciju, navodi se u priopćenju HNB-a.

Dodaje se da je HNB stoga uputio velikim bankama sa sjedištem u Hrvatskoj dopis s iskazanim očekivanjima da se izbjeglicama iz Ukrajine koje borave na teritoriju Hrvatske osigura besplatan pristup osnovnom računu, uključujući i deset nacionalnih ili prekograničnih transakcija u kunama i eurima, bez zaračunavanja naknade.

Bježeći od rata u Ukajini, do jučer je u Hrvatsku stiglo više od 8300 izbjeglica iz te zemlje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!