Puna potpora GSV-a naporima Vlade u zbrinjavanju izbjeglica iz Ukrajine

21.03.2022.

13:39

Autor: Ruža Ištuk/Rat u Ukrajini/IMS/I.Z./HRT

Sjednica GSV-a

Sjednica GSV-a

Foto: Robert Anic / Pixsell

Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) dalo je punu podršku naporima Vlade u aktivnostima vezanima za prihvat, zbrinjavanje i uključivanje ukrajinskih izbjeglica u hrvatsko društvo i svijet rada, a dogovoreno je jače uključivanje socijalnih partnera na razini županija.

U Hrvatsku je do sada stiglo više od 8600 izbjeglica iz Ukrajine. O njihovu prihvatu, zapošljavanju, školovanju i općenito integraciji u naše društvo govorilo se i na sjednici GSV-a. 20-godišnja Vlada Kupina iz Severodonecka želi se što prije zaposliti. Želi, kaže - ostati u Hrvatskoj, zaposliti se, zaraditi novac i poslati ga rodbini u Ukrajini.

U kozmetičkom salonu Martine Topčić u Zagrebu nude i dobrodošlicu i posao. "S obzirom da su cure u Ukrajini jako poznate po 'permanentnom make up-u' i mi ih tu u Hrvatskoj svi pratimo. Tako je došla moja ideja da zaposlim osobu koja će preuzeti taj dio usluga zapravo pomoći joj, kaže. Baš joj sutra na razgovor dolazi djevojka koja je, kaže Martina - "master permanentnog make upa".

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u izjavi novinarima nakon gotovo trosatnog sastanka s predstavnicima sindikata i poslodavaca rekao je da je GSV izrazio punu solidarnost i brigu za ukrajinski narod koji u ovim trenucima rata trpi najveće posljedice razorne ruske agresije. Temeljem Direktive EU-a o privremenoj zaštiti, dodao je, to podrazumijeva i podršku uključivanju na hrvatsko tržište rada i u sustav obrazovanja, uz uvažavanje njihovog izbora.

Ukrajinskim izbjeglicama osigurat će se jednaka prava na tržištu rada

Socijalni partneri su se dogovorili da svatko iz svog područja nadležnosti ukrajinskim izbjeglicama koje će uključiti na tržište rada osigura jednaka prava i mogućnosti kao što ih imaju hrvatski radnici. Tripartitni sastanci socijalnih partnera na tu temu ubuduće će se održavati, osim na državnoj razini, i na razini županija, s obzirom na to da će se najveći dio operativnih poslova - pogotovo kada se radi o zbrinjavanju, školovanju, pronalasku poslova na tržištu rada - odvijati upravo na lokalnoj razini. O ostalim pitanjima GSV nastavlja dijalog predviđenom dinamikom, rekao je Božinović, no pitanje prihvata izbjeglica iz Ukrajine je, kako je rekao, izvanredno pitanje koje dodatno potiče na razmjenu iskustava i na korekcije bude li potrebe, kako bi angažman bio maksimalno učinkovit.

U Hrvatskoj je trenutačno više od 8.600 izbjeglica, iz Ukrajine je u zemlje EU-a izbjeglo više d 3,5 milijuna ljudi, a ministar Božinović napominje da će se taj broj i dalje povećavati. I zato se pripremamo na način da su u sve napore od prvog dana uključen svi relevantni dionici, ne samo državne institucije, ne samo socijalni partneri, već i nevladine organizacije i naravno naši građani koji i u ovoj krizi pokazuju visoku dozu i razumijevanja i empatije za ukrajinske izbjeglice, dodao je.

Hrvatski zavod za zapošljavanje formirao mobilne timove 

Ministar rada Josip Aladrović rekao je kako Hrvatski zavod za zapošljavanje formirao mobilne timove koji obilaze mjesta u koja dolaze izbjeglice iz Ukrajine i djeluje zajedno sa centrima za socijalnu skrb. Do sada je 400-tinjak osoba izrazilo želju zaposliti se u Hrvatskoj i oni moraju za to dobiti dozvolu privremenog boravka i s MUP-om smo ubrzali proceduru kako bi bili u prioritetu, dodao je. Ohrabruje da 40 posto njih su visoka ili viša stručna sprema i nastojat ćemo omogućiti priznavanje njihovih diploma te će se nastojati na trošak HZZ-a omogućiti učenje hrvatskog jezika, naglasio je.

Napominje da je oko stotinjak tvrtki izrazilo spremnost zapošljavanja izbjeglih ukrajinskih državljana i uloga je HZZ-a da pri tom posreduje. Dodao je kako ne očekuje poremećaje i zloporabe na tržištu rada, gdje imamo veliku potražnju, osobito sezonsku. Aladrović očekuje i veći angažman Državnog inspektorata u kontroli radnih odnosa. Ukrajinski državljani imat će jednaka prava i obveze kao i svi ostali na tržištu rada, poručio je Aladrović.

Potpora sindikata i poslodavaca

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je kako sindikati podržavaju zapošljavanje ukrajinskih izbjeglica, no, upozorava da treba voditi računa kako neki ne bi iskoristili njihovu situaciju i ponudili im potplaćene poslove.

- Nećemo i ne smijemo dopustiti da netko zloupotrijebi situaciju, teško stanje i očaj tih ljudi izbjeglih iz Ukrajine, da im ponudi neke poslove za koje bi ih potplatio i na kojima bi ih iskorištavao. Sa sjednice GSV-a želimo izaći s jasnim porukom da tim ljudima treba dati maksimalnu potporu u svemu, od zbrinjavanja, uključivana u dječje vrtiće i škole i na drugoj strani u sustav rada, ali ne na način da bilo tko zloupotrijebi njihovo stanje i situaciju, nego da svi skupa bdijemo da se to ne dogodi, poručio je uoči sastanke predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Posebno zato, istaknuo je, što je riječ o ženama s djecom koji su u pravilu ranjiviji i tom treba posvetiti posebnu pozornost.

Ivan Mišetić u ime Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) rekao je kako snažno podupiru iznesene zaključke GSV-a te dodao kako je razumno očekivati da i više od 8.500 ukrajinskih izbjeglica dođe u Hrvatsku. Stoga su se u HUP-u odlučili aktivno postaviti i pomoći članovima da sami predstave mogućnosti njihova zapošljavanja i integraciji u hrvatsko društvo. Također su se aktivno uključili u dopremu pomoći izbjeglicama ovdje i u Ukrajini i vjerujemo da ćemo zajednički primjereno odgovoriti na nastalu krizu, rekao je Mišetić. Upitan o mogućnostima njihova zapošljavanja, rekao je kako postoji mogućnost za to u tzv. uslužnim službama i IT sektoru, ima i jedan značajan broj medicinski obrazovanih žena i nadamo se da neće biti problema oko birokratiziranja vezano uz potvrde o njihovim znanjima i vještinama i priznavanja akademskih stupnjeva obrazovanja.

"Ukrajinski radnici nisu nepoznati u Hrvatskoj" 

Ukrajinski radnici nisu nepoznati u Hrvatskoj, 2018. godine Hrvatska je s Ukrajinom potpisala sporazum o sezonskom radu, 2021. godine izdano je više od dvije tisuće radnih dozvola za Ukrajince. Radne dozvole sada ovim ljudima ne trebaju, jer imaju status koji im omogućava zaposlenje. U Hrvatskoj nedostaje radne snage, posebice u sektoru ugostiteljstva, turizma i trgovine. U svim tim sektorima raseljeni Ukrajinci mogu pronaći zaposlenje. 

Od 8600 raseljenih Ukrajinaca u Hrvatskoj 4612 je žena, a 1060 muškaraca, preostalo su djeca. S terena dolaze informacije da su neki od izbjeglica već pronašli posao. Kada je riječ o njihovu zapošljavanju ne bi smjelo doći do nikakvih zlouporaba na tržištu rada, kao i do potplaćenosti naglasila je u javljanju za novinarka Ruža Ištuk.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!