HND traži smjenu ministra Beroša

26.08.2022.

10:51

Autor: Hina/HRT

 HND traži Beroševu ostavku zbog Matijanića

HND traži Beroševu ostavku zbog Matijanića

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je u petak smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša ocjenjujući skandaloznim i sramotnim njegovo ponašanje, kao i rad i rezultate povjerenstva koje je istraživalo okolnosti smrti novinara Vladimira Matijanića.

- Matijanić je po drugi put u vrlo kratkom vremenu ubijen od države i ovog sustava', izjavio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na konferenciji za novinare.

Stručni nalaz povjerenstva je skandalozno zataškavanje 

Priopćenje, odnosno stručni nalaz povjerenstva o uzrocima Matijanićeve smrti, nazvao je skandaloznim i sramotnim dodajući da je to dokaz ''da ekipa koja vlada ovom zemljom ne želi preuzeti odgovornost za živote svojih građana''.

Podsjetio je kako je HND upozoravao na rad Ministarstva zdravstva i sumnjali su da će se u slučaju Matijanića dogoditi zataškavanje.

- Zbog toga HND traži smjenu ministra Beroša, ne ostavku, nego smjenu. Od danas, svaki dan, za ostanak njega na funkciji koju obnaša, smatramo odgovornim i premjera Andreja Plenkovića i cijelu Vladu. Jednostavno, način na koji je Vlado Matijanić, sjajan čovjek, sjajan novinar, po drugi put u kratkom vremenu, da tako kažem, ubijen od države koja bi trebala štititi svoje građane, je za nas neprihvatljiv. Ono što se dogodilo Vladimiru Matijaniću više se nikada i nikome ne smije dogoditi u Republici Hrvatskoj, poručio je Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Novar Indexa Ilko Ćimić smatra da se u postupcima Ministarstva zdravstva i izjavama Beroša radi o neprihvatljivom ponašanju, izjavama i postupcima.

- Ovo izvješće je zapravo preskočilo niz dijelova koji su trebali biti uzeti u obzir, od telefonski razgovora pokojnog Vladimira Matijanića, pa do činjenice koja se izravno tiče ministra Beroša, a to je nedostatak lijekova u bolnicama, rekao je Ćimić.

Novinarka i urednica net.hr-a Đurđica Klancir rekla je da bi ministar zdravstva trebao biti odvjetnik pacijenata i zastupati interese svih građana, a on se predstavio isključivo kao dio struke koja je trebala pomoći pacijentu Matijaniću. Dobili smo jednu stranu, a ministarstvo zdravstva i Vlada bi trebala ovdje biti za sve nas, ocijenila je Klancir.

- Vili Beroš nije bio tu za Vladimira Matijanića kao čovjeka, ni za sve druge', ustvrdila je Klancir dodavši kako je povjerenstvo ''sjeckalo komade dijagnoze da bi prikrilo cjelinu'', a nisu bili zainteresirani za iskaze obitelji i Matijanićeve partnerice.

- Sada je vrijeme da netko to sagleda do posljednjeg detalja. Nadam se da će DORH doći do istine i da će se uzeti svjedočanstva iz posljednjih sati', kazala je Klancir.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!