"Objede i kvalifikacije bez valjanih argumenata"

26.08.2022.

13:23

Autor: M.Š./HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

- Ministarstvo zdravstva poštuje i uvažava pravo osoba i institucija na drugačije viđenje istog događaja i na kritiku stručnog mišljenja vezano za tijek bolesti i smrt Vladimira Matijanića, ali ne prihvaća iskrivljavanje očiglednih i dokazivih činjenica u tom slučaju, što je izneseno na medijskoj konferenciji Hrvatskog novinarskog društva u petak, a posebno najoštrije odbacuje stavljanja cijelog slučaja i postupanja djelatnika zdravstvenog sustava u kontekst političkih igara pojedinih stranačkih opcija, koje možemo čuti proteklih dana, navodi se u priopćenju koje je poslano iz Ministarstva. 

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

- Ministarstvo zdravstva na konferenciji za medije, koja je organizirana 24. kolovoza 2022. godine, predstavilo je cjelovito izvješće Zdravstvene inspekcije i stručnog povjerenstva o smrti Vladimira Matijanića, a medijima osiguralo izravan razgovor sa svim članovima stručnog povjerenstva, te čelnicima svih zdravstvenih ustanova koje su bile uključene u taj slučaj. Samostalni sektor za inspekcije u zdravstvu je, kao što i sam naziv sugerira, neovisno tijelo koji obavlja nadzor u slučajevima kada okolnosti zahtijevaju dodatne izvide i prikupljanje informacija radi rasvjetljavanja pojedinih događaja u zdravstvenom sustavu. Tako je i u slučaju smrti Vladimira Matijanića u Splitu Ministarstvo zdravstva zatražilo provođenje inspekcijskog nadzora u zdravstvenim ustanovama koje su bile uključene u taj slučaj.

Rezultati obavljenog inspekcijskog nadzora i ocjena stručnog povjerenstva, kojeg je sačinjavalo šest liječnika različitih specijalnosti, predstavljeni su medijima i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti, gdje je svim novinarima omogućena izravna komunikacija sa svim članovima stručnog povjerenstva, te s čelnicima svih zdravstvenih ustanova koje su bile uključene u kontakt, liječenje i zdravstveno zbrinjavanje pokojnog Vladimira Matijanića.

Tijekom zdravstveno-inspekcijskog nadzora sve do završetka i javnog predstavljanja izvješća Zdravstvene inspekcije i mišljenja stručnog povjerenstva, Ministarstvo zdravstva bilo je izloženo stalnim upitima i pritiscima pojedinih novinara i medija da se javno obznane imena članova inspekcijskog tima i stručnog povjerenstva. Radi osiguranja optimalnih uvjeta za provedbu nadzora i stručnog mišljenja, te zaštite od bilo čijih utjecaja kako na članove zdravstvene inspekcije, tako i članove stručnog povjerenstva, što prepoznaje i sam Zakon o pravu na pristup informacijama, Ministarstvo zdravstva je po završetku navedenih poslova omogućilo medijima i javnosti da u izravnom kontaktu s njima rasprave svako od pitanja za koje su smatrali da je od javnog interesa.

Ministarstvo zdravstva, u skladu sa svojim zakonskim ovlastima i dužnostima, zatražilo je provođenje zdravstveno-inspekcijskog nadzora, ali nema utjecaja na njegov tijek, stručne ocjene liječnika specijalista te daljnja postupanja nadležnih tijela, u ovom slučaju Hrvatske liječničke komore, u okviru Povjerenstva za stručna pitanja i stručni nadzor komore i Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju, te Općinskog državnog odvjetništva u Splitu. 

Ujedno je Samostalni sektor za inspekcije u zdravstvu predmetnu dokumentaciju uputio Hrvatskoj komori medicinskih sestara radi donošenja mišljenja glede postupanja medicinskih sestara i tehničara u samom slučaju.

Ministarstvo zdravstva poštuje i uvažava pravo osoba i institucija na drugačije viđenje istog događaja i na kritiku stručnog mišljenja iznesenog u konkretnom slučaju, ali ne prihvaća iskrivljavanje očiglednih i dokazivih činjenica vezanih za tijek bolesti i smrti pokojnog Vladimira Matijanića, a posebno stavljanja cijelog slučaja i postupanja djelatnika zdravstvenog sustava u kontekst političkih igara zagovornika pojedinih stranačkih opcija.

Ministarstvo zdravstva obavilo je svoj posao iz zakonom propisanih nadležnosti obavilo na valjan način u primjerenom roku, omogućilo je cjelokupnoj javnosti uvid u bitne činjenice vezane uz slučaj smrti Vladimira Matijanića, te je nalaze i mišljenja stručnog povjerenstva predstavilo na primjeren način, navode u priopćenju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!