HND podržava prosvjed liječnika, podsjećaju na slučaj Matijanića

16.03.2023.

21:51

Autor: HRT/Hina/D.M.

HND

HND

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Iz Hrvatskog novinarskog društva (HND) objavili su u četvrtak da podržavaju prosvjed liječnika nezadovoljnih lošim stanjem u hrvatskom zdravstvu te su podsjetili da su i sami u veljači prosvjedovali kako bi "upozorili na zataškavanje" u slučaju tragične smrti novinara Vladimira Matijanića.

Prosvjed liječnika pod nazivom "SOS za zdravstvo" najavljen je za 18. ožujka u Zagrebu, na Markovu trgu, u organizaciji Hrvatskog liječničkog sindikata, Hrvatske liječničke komore, Hrvatske udruge bolničkih liječnika, Koordinacije hrvatske obiteljske medicine i Inicijative mladih liječnika.

Iz HND-a su podsjetili da su na prosvjedu "Oprostite što smetam, ne mogu disati" ponovo upozorili na sramotno zataškavanje u slučaju tragične smrti novinara Vladimira Matijanića, kojeg je ubio sustav kojem je vjerovao do zadnje sekunde svoga života.

Zahvalili su svim zdravstvenim radnicima i radnicama koji su podržali borbu HND-a za bolje zdravstvo i pozvali sve članice i članove HND-a koji mogu da dođu 18. ožujka na prosvjed i time podrže zahtjeve onih koji svakodnevno pružaju pomoć svim građanima i građankama.

HND je na svom prosvjedu zatražio smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša, koji je, kažu, na vrhu piramide onih koji cijeli slučaj pod svaku cijenu žele zataškati i izbjeći odgovornost za smrt građanina Matijanića i za čiji ostanak na funkciji smatra odgovornim premijera Andreja Plenkovića.

Prosvjedom smo željeli upozoriti i na brojne druge tragične slučajeve poput Matijanićeva, a koji su se također mogli izbjeći, kako se takvo što više nikad nikome ne bi dogodilo, kaže se u priopćenju HND-a.

Tada smo jasno poručili da to nije prosvjed protiv zdravstvenih radnika i radnica, čiji rad itekako poštujemo, a koji su i sami žrtve nefunkcionalnog sustava. Tužna je činjenica da su stotine i tisuće njih svoju sreću potražile u inozemstvu, kaže se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!