Hoće li biti istrage oko Fortenove?

10.11.2022.

19:40

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/P.F./HRT

Fortenova grupa

Fortenova grupa

Foto: Dnevnik / HRT

Tko će biti vlasnik Fortenove i njome upravljati, je li šeik Alketbi ozbiljan ulagač, je li se dogodilo kršenje sankcija Rusiji - samo su neka od pitanja oko najveće hrvatske kompanije koja su i dalje bez odgovora. Potpredsjednik Vlade Davor Božinović potvrdio je da je primio izvješće SOA-e o Fortenovi, ali i da će se tek vidjeti ima li potrebe za aktivnijom ulogom policije i Državnog odvjetnštva.

Hoće li se pokrenuti istraga oko vlasničke transakcije u Fortenovi još je neizvjesno, no sigurnosni aparat radi svoj redoviti posao, poručuje potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- SOA redovito izvješćuje i vrh države i institucije koje su u konkretnim stvarima nadležne o svemu onome do čega su došli, rekao je.

Bivši ministar financija, koji se nakon duljeg vremena pojavio u javnosti, ističe da je vlasničko pitanje važno, ali ne i presudno.

- Mislim da je važno da kompanija funkcionira, ipak je to i dalje najveća privatna kompanija u Hrvatskoj, rekao je Zdravko Marić.

U oporbi ističu kako će nerazjašnjeni vlasnički odnosi otežati funkcioniranje kompanije u budućnosti.

- Ovo što sada imamo, kada je riječ o Fortenovi, je direktna posljedica lex Agrokora. Dakle, Hrvatska je dovedena u situaciju da zapravo ima vrlo ograničen manevarski prostor za bilo kakvo interveniranje u jednu privatnu firmu, istaknuo je predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović.

A taj manevarski prostor još je manji, ističe čelnik Mosta, jer smo dopustili da se kompanija registrira u Nizozemskoj.

- Predstavnik Vlade je taj koji je upravljao Agrokorom, sada Fortenovom i onda su omogućili da se ona osnuje u nekoj drugoj državi, jer je tamo manji porez. Zar to nije bizarno?, upitao je predsjednik Mosta Božo Petrov.

Neovisno o vlasništvu, država ima dovoljno alata kako bi utjecala na gospodarske procese, no ono što je zasad izvjesno - nikakav poseban zakon o Fortenovi neće se donositi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!