Butković o Fortenovi: Nismo zabrinuti, ali nismo priželjkivali ovaj scenarij

09.11.2022.

12:21

Autor: HRT/IMS

Oleg Butković

Oleg Butković

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednik Vlade Oleg Butković rekao je da se na koalicijskom sastanku razgovaralo o novoj sjednici Sabora koja u utorak počinje aktualnim prijepodnevom te proračunu. Komentirao je i prodaju udjela Fortenove arapskom šeiku rekavši da Vlada nije zabrinuta, ali i da nisu priželjkivali ovaj scenarij.

- Koalicija i parlamentarna većina su stabilne i tako će biti i dalje, poručio je.

Butković vjeruje da će nakon današnje rasprave u Europskom parlamentu (EP), zastupnici na glasovanju u četvrtak potvrditi da Hrvatska ispunjava sve potrebne uvjete za ulazak u schengenski prostor što je, uz uvođenje eura, jedan od strateških ciljeva države.

- Ulazak u eurozonu i Schengen su bili veliki izazovi koje ostvaruje Vlada i na to možemo svi biti ponosni. Vjerujem da će rasprava pozitivno proći. To je ključan korak pred konačnu odluku koja će biti na Vijeću ministara u prosincu. Stvari su pod kontrolom, rekao je Butković.

Prodaja udjela Fortenove


Upitan imaju li saznanja tko je arapski šeik koji je kupio udjele Fortenove, Butković je rekao da se još čekaju izvješća nadležnih tijela.

- Nakon donošenja lex Agrokora koji je omogućio opstanak tvrtke, mi čitavo vrijeme bdijemo nad njom, tvrtka uspješno posluje. Činjenica da je Vlada tražila iznimku od sankcijskog režima išla je u prilog tome da se ovaj postupak uspješno dovrši. Imali smo situaciju da su mirovinski fondovi predstavili plan kojim bi trebali preuzeti udio Sberbanka i da je iz još neutvrđenog razloga jedan od fondova odustao u posljednji trenutak i onda se dogodilo ovo što se dogodilo. Nisu tražene dozvole hrvatskih niti nizozemskih vlasti. Ministarstvo financija nije dobilo zahtjev niti dalo zeleno svjetlo za transakciju. Vidjet ćemo u narednim danima što će se događati.

- Nismo zabrinuti, ali ovaj scenarij nismo priželjkivali niti smo imali o njemu ikakvih informacija, dodao je Butković.

Iduće godine na naplatu dolazi obveznica od preko milijardu eura. Je li Vlada spremna za to?

- Dolazi na naplatu, ali rano je u ovom trenutku govoriti o operaciji refinanciranja, o tome ovisi puno stvari, globalno i u samoj tvrtki, rekao je Butković.

Na pitanje sprema li Vlada lex Fortenova, Butković je rekao da ne sprema ništa, ali da će kao uvijek pravovremeno reagirati.

Rekao je da ne može komentirati je li Vlada dobila izvješće SOA-e.

- Kad budemo imali konkretnu sliku o svemu, onda će predsjednik Vlade sigurno o tome govoriti, rekao je.

Butković je rekao da su nadležne institucije obaviještene te će se donijeti potrebne odluke.

- Mirovinski fondovi su došli u Vladu i predstavili plan koji je po našoj ocjeni bio dobar. Ovo je bila prilika za njih i mi smo to pozdravili. Naravno da nas zabrinjava da se dogodila situacija da od skoro gotovog posla dođemo do toga da netko naglo odustane.

Upitan je li Fabris Peruško prije odustajanja fondova dolazio na sastanak, Butković je potvrdio da je s njim razgovarao.

- Mislim da krivnja i krimen zbog odustanka jednog od fondova, po informacijama koje imam, nije na gospodinu Perušku. I njemu je bilo krivo zbog toga, bio je iznenađen, rekao je.

Potencijalni kupac za Uljanik

Pojavio se kupac za Uljanik, a Butković je potvrdio da je imao sastanak s tvrtkom koja je dala ponudu. Inače, to je tvrtka koja je nedavno postala većinski vlasnik Đuro Đaković grupe.

- Dali su ponudu za kupnju oko 55 posto poslovnih udjela u društvu Uljanik brodogradnja 1856. d.o.o. i nakon što su proveli dubinsko snimanje to su pismo namjere poslali stečajnom upravitelju i ministarstvu gospodarstva. Sada je na redu ministarstvo da pogleda sve to skupa. O tome odlučuje sud. Radi se o respektabilnom holdingu, koji integrira oko 20 tvrtki i 2400 zaposlenih. Ponuda je ozbiljna, ali ništa više o tome ne mogu reći, rekao je Butković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!