Hoće li privremeni rad od kuće postati standard?

11.08.2021.

20:30

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/IMS/HRT

Rad od kuće

Rad od kuće

Foto: Ilustracija / Pixsell

Kako raste procijepljenost stanovništva, tako se sve više zaposlenika vraća radu u uredima. No istraživanja pokazuju da bi mnogi zadržali rad od kuće. Čak 50 posto zaposlenika u Europi izjasnilo se za kombinirani) rad - nekoliko dana u uredu, a ostatak tjedna od kuće. U Hrvatskoj taj je postotak nešto manji, 45 posto. Hoće li poslodavci fleksibirati način rada, pa će nakon pandemije postati standard i povremeni rad od kuće?

U poduzeću Mobilisis kombinacija rada od kuće i u uredu, postala je standard. No Damjanu Hrgaru je ipak draže raditi u uredu pa priželjkuje više takvih dana. Nedostatak je što nije blizu kolega i posao se odrađuje, kaže - sporije.

Poslodavcima je na prvome mjestu produktivnost, a zatim zadovoljstvo zaposlenika. Spremni su im ponuditi kombinirani rad: nekoliko dana u uredu te, primjerice, na početku i kraju tjedna od kuće.

- Veliki broj velikih poslodavaca ide prema rješnjima koja će omogućiti da se ipak nastavi model da se djelomično radi od kuće. Barem neki dio vremena, jer sva istraživanja pokazuju da zaposleni žele nastaviti raditi na taj način, kaže Diana Kobas Dešković, utemeljiteljica standarda Mamforce.

No nemaju svi kod kuće jednaku situaciju. Zaposlenicima koji su i roditelji zahtjevno će biti na vrijeme dovršiti poslove, dok su pokraj njih djeca vrtićke dobi ili školarci koji, primjerice, prate nastavu na daljinu.

- Ako pogledamo malo istraživanja - ona pokazuju je da početno svi preferiraju rad od kuće. Međutim, kad naiđu na neke probleme onda imaju potrebu povratka u zidove kompanije - ne bi li vidjeli svoje kolege, ne bi li bolje komunicirali s njima, upozorava Mirna Koričan Lajtman, profesorica u Luxembourg School of Business i Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa.

I upravo je za mnoge kombinacija rada od kuće i u uredu - idealna. No, za dio poslova takav oblik rada jednostavno nije moguće organizirati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!